Genel Bilgiler

Amerika COVID-19 Nedeniyle Sağlık Çalışanlarına Kolayca Vize Mi Veriyor?

Tüm yazıyı okumaya zamanı olmayanlar için kısa yanıt: Hayır.

Geçenlerde ABD Dışişleri Bakanlığı seyahat web sitesinde tüm dünyadan sağlık çalışanlarına kolayca vize verileceği şeklinde anlaşılan bir mesaj yayınlandı. Bu duyuru Türkiye’deki haber sitelerinde de “ABD sağlık çalışanı alıyor” şeklinde verilince de pek çok kişide heyecan yarattı. Ben henüz duyuruyu göremeden bir sürü mesaj almaya başladım. Daha sonra bu konuyu kısaca bir Youtube videosunda açıkladım, ancak sonradan edindiğim bilgiler ışığında bu yazıyı yazmaya karar verdim.

İlk paylaşılan duyuru çok kafa karıştırıcı idi gerçekten, zaten hemen sonrasında Twitter üzerinden bir açıklama yayınlamak zorunda kaldılar. Ben ilk duyduğumda bundan bir şey çıkmayacağını anlamıştım. Takip eden açıklamalar ve duyuru sayfasındaki güncelleme ile birlikte durum iyice açıklığa kavuştu.

Yapılan ilk duyuru:

We encourage medical professionals seeking work in the U.S. on a work or exchange visitor visa (H or J), particularly those working on #COVID19 issues, to contact the nearest U.S. Embassy/ Consulate for a visa appointment. Please see more information here: http://ow.ly/rPU450yX6fJ

https://twitter.com/TravelGov/status/1243335697202851843

Daha sonra gelen açıklama:

CLARIFICATION: Please note that you must have an approved U.S. non-immigrant or immigrant visa petition (I-129, I-140, or similar) or a certificate of eligibility in an approved exchange visitor program (DS-2019) to apply.

https://twitter.com/TravelGov/status/1243538263857602562

Konsolosluk web sitesinde Türkçe olarak yayınlanan soru-cevap sayfası:

ABD’de Çalışmak İçin Gerekli Olan “Sağlık Profesyonellerine Yönelik” H1B ve J1 Vizeleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Nitelikli sağlık profesyonellerinin ABD’de çalışmasına imkan veren H1B/J1 Vizeleriyle ilgili çok sayıda talep almaktayız. Bu konuda aşağıda verdiğimiz bilgilerin yararlı olmasını umarız.


SORU: Sağlık profesyoneli olarak ABD’de çalışmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
CEVAP: ABD’de sağlık profesyoneli olarak çalışabilmek için öncelikle ABD’de bulunan bir hastane ya da kliniğin işveren sıfatıyla sizi işe alması gerekmektedir. Bunun ardından, söz konusu işveren H1B vizesi almanız için sizin adınıza başvuru dilekçesi sunabilir ya da J1 vizesi almanız için gerekli belgeleri size iletebilir. B1/B2 vizesiyle ABD’de çalışamazsınız.
Başvuru dilekçenizin İç Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmasıyla birlikte ya da DS-2019 formunun elinizde bulunması halinde ABD Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunabilirsiniz.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, acil olmayan tüm vize işlemlerini geçici olarak durdurmuştur. Buna rağmen, ABD’den bir iş teklifi almışsanız ve ABD’de çalışmanız için gerekli belgelerin elinizde bulunması durumunda acil durum vizesi almak için başvurabilirsiniz. ABD’deki işvereninizden gerekli belgeleri temin eder etmez, DS-160 vize başvuru belgesini doldurmak için gerekli talimatlara uyun ve https://ais.usvisa-info.com/tr-tr/niv linkine girerek vize randevusu almak için başvuruda bulunun. En yakın tarihli vize randevusunu ayarladıktan sonra durumunuzun acil olduğunu belirterek ivedi vize başvurusu talebinde bulunun.


SORU: Getirilen bu uygulama, sağlık profesyonelerine yönelik yeni bir istihdam kanalı mıdır?
CEVAP: Hayır. KOVİD-19 pandemisiyle ilgili dünya çapında görülen sıkıntılardan dolayı, Dışişleri Bakanlığı ABD’nin tüm Büyükelçiliklerinde ve Konsolosluklarındaki rutin vize hizmetlerini geçici süreyle durdurmuştur. Ancak, mevcut kaynaklar çerçevesinde, büyükelçilikler ve konsolosluklar acil vize hizmeti sağlamaya devam etmektedirler. Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışma ya da değişim programı vizesi kapsamında çalışan sağlık profesyonelleri, Amerika Birleşik Devletleri’ne ciddi hizmetler sunmaktadır. Diplomatik misyonlarımızın ve yerel yönetimlerin kısıtlı kaynakları dikkate alınarak Büyükelçiliklerimiz ve Konsolosluklarımız hali hazırda başvuru dilekçesi ya da DS-2019 formu onaylanmış bulunan sağlık profesyonellerinin vize başvuru işlemlerini yapmaya devam etmektedir


SORU: Onaylanmış bir vize başvurum ya da DS-2019 formum varsa, (bana en yakın konumda bulunan Büyükelçilik ya da Konsolosluk kapalıyken) nasıl randevu alabilirim?
CEVAP: Konsolosluklardaki kaynaklar ve yerel yönetimlerin getirdiği kısıtlamalar birbirinden ciddi ölçüde farklılık gösterebilmektedir. Karşı karşıya olduğumuz küresel pandemi sırasında her konsolosluk vize başvurularını karara bağlamak için mevcut kapasitesini sürekli gözden geçirmektedir. Onaylanmış bir ABD göçmen olmayan ya da göçmen vizesi başvurusu olan ya da ellerinde onaylanmış bir değişim programı ziyaretçi uygunluk belgesi bulunan sağlık profesyonelleriyle özellikle de KOVİD-19’un olumsuz etkilerini tedavi etmeye ya da hafifletmeye çalışan sağlık profesyonellerine, hali hazırda sunulmakta olan hizmetlerin düzeyini teyit etmek üzere ilgili ABD Büyükelçiliği ya da
Konsolosluğu ile istişare etmelerini öneriyoruz. Yurtdışındaki diplomatik misyonlarımız, mümkün olan en kısa süre içinde rutin vize hizmetlerine yeniden başlayacaklardır. Ancak, bulunulan noktada rutin vize hizmetlerine ne zaman başlanacağı konusunda net bir tarih veremiyoruz.

https://tr.usembassy.gov/tr/saglik-profesyonelleri-h1b-j1-vizeleri-sss/

Özetle bu duyuru sadece şu anda ABD’de geçici vizeyle bulunan tıp öğrencileri, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarını ilgilendiriyor. Ayrıca böyle bir “vize hızlandırma” sürecinden yararlanabilmek için halihazırda çalışmak için gerekli olan RN lisansı gibi lisansların alınmış ve bir işveren bulunmuş olması gerekiyor. Bunları yapmış olan hemşireler zaten çok uzun olmayan bir sürede doğrudan EB-3 gibi bir yolla kalıcı göçmenlik (green card) alabiliyor. O nedenle bu haberde maalesef heyecan yaratacak veya daha önce bilmediğimiz bir durum yok. ABD’de çalışmak niyetinde olanların İngilizce ve denklik işlemleri için çalışmaya devam etmeleri gerekiyor.

5 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın

    • Hastanelere doğrudan başvuru yapamazsınız. Ajanslar üzerinden sponsorluk almanız lazım. Bunun için de öncelikle RN lisansı almak gerekiyor. RN lisansı almadan hiçbir şey olmaz. Bunun adımları da şöyle:
      -İngilizce sınavını geçmek
      -CGFNS CES veya benzeri bir denklik sertifikası almak
      -Eyalet hemşirelik kuruluna (state boards of nursing) başvurmak
      -NCLEX-RN sınavına girip geçmek

      Bundan sonra size bir RN lisansı verilecek ve ajanslarla görüşebilecek duruma geleceksiniz.

      • Kenan Bey, iyi günler. CGFNS CES gibi bir denklik sertifikası almak zor mu? Yani Türkiye’deki Hemşirelik eğitim öğretim müfredatı yeterli mi? Yoksa, yapılan inceleme sonucunda “Siz, şu dersleri görmemişsiniz/yeterli görmemişsiniz, ayrıca bu dersleri almanız gerekiyor…” gibi bir sonuç çıkar mı?
        Ayrıca tecrübe ne kadar önemli başvuru yapmak için. Sonuçta, herkes klinik deneyimi olmayan hemşire ile çalışmak istemeyebilir.
        Ayrıca klinik araştırma olanakları nasıl? Açıkçası ben, bilimsel araştırma da yapmak istiyorum. Bu mümkün mü çalışırken? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

        • Şu ana kadar Türkiye’deki üniversitelerden mezun olup denklik alamayan birini duymadım. Dört yıllık hemşirelik lisans eğitimi yurt dışında denklik almak için yeterli. Ek ders almak falan gerekmiyor.
          Tecrübe hem lisansı alırken hem de green card için sponsor bulabilmek için gerekli ve çok önemli. En az 2 yıl deneyim öneririm.
          Klinik çalışma yapmak mümkün, bunun önünde bir engel yok. Hatta kurumlar bunu genelde teşvik ediyor.