Hemşirelik Programına Başvuru Sureci

OKULA BASVURMADAN ONCE

  • Dil Seviyenizi Gosteren Belgeler
    • Paper-based TOEFL®: 460–499
    • Duolingo 75–85
    • Internet-based TOEFL®: 48–60
    • IELTS (Academic)®: 5–5.5

Not: Belgelerinizin suresi gecmemis olmalidir. Ayrintili bilgi icin linkten konu aciklamasini inceleyin.

  • Egitim Durumunuzu Gosteren Belgeler
    • En son mezun oldugunuz ya da birden fazla diplomaniz varsa isinize en cok yarayacagini dusundugunuz diplomanizin “course by course “ raporu.
    • Lise diplomaniz (ya da mezun oldugunuzu gosteren mezuniyet tarihinin de yeraldigi) mezuniyet belgesi, diploma kayip belgesi orijinalleri ve Birlesik Devletler’de gecerliligi olan yeminli tercuman onayli tercumesi.
  • Birlesik Devletler’deki Statunuzu Gosteren Belgeler
    • Green Card, LPR Card vb.
    • Ehliyet (Eyalet ehliyeti)/ ID
    • Varsa SSN Card

OKULA BASVURU SURECI

 Ilk Basvuru

  • Okulunuzun internet sitesinden internet uzerinden yapabilirsiniz.
  • Internet uzerinden kendi basiniza yapmakta zorlanacaginizi dusunuyorsaniz yine okulun internet sitesinden “academic advisor” sayfasina gidip “walk-in” secenegi ile o sirada uygun olan danismanlardan birisinden telefon ya da zoommeeting uzerinden yardim alabilirsiniz.
  • Yukaridaki secenekler disinda okulun “enrollment” ya da “academic advisor” elektronik postalarina durumunuzu aciklayan bir elektronik posta yollayip onlarin size ulasmasini saglayabilirsiniz.
  • Unutmayin siz okul icin hem ogrenci hem de musterisiniz ve ulastiginiz bolumler size yardimci olacak, gerekli yerlere yonlendirecektir.
  1.  Akademik Danismaninizla Iletisim
  2. Kayit Bolumuyle Iletisim
  3. FAFSA Basvurusu

KAYIT SONRASI, DERSLER VE BILINMESI GEREKENLER

  1.  Course Placement Tests
  2. Genel Egitim Dersleri ve Ders Secimi
  3. RN AAS Major Basvurusu ve Kabul Sartlari
    • Anadala Basvuru Sartlari
    • Bolume Kabul Hesaplama Cizelgesi
    • Ati-Teas Sinavi
    • Ilk Yardim “CPR” sertifikasi
    • CNA Sertifikasi
  1. Hemsirelik (RN AAS) Dersleri
  2. Mezuniyet

 

 

  1. OKULA BASVURMADAN ONCE
  • Dil Seviyenizi Gosteren Belgeler

Bu konuda tabloda verilen bilgiler ornek olarak verilmistir. Her kurum icin dil seviyesi icin istenen skorlar tabloda verilenlerden dusuk veya yuksek olabilir. Onemli olan kayit olmak istediginiz okulun internet sitesinden veya kayit bolumunden kesin verilere ulasmanizdir. Eger dil seviyenizi bilmiyorsaniz sizin icin uygun olan sinavi secip hizlica skoru elinizde bulundurmanizdir. Ayrica dilerseniz bir cok okul dil seviyenizi olcmek icin sinav hizmeti de saglamaktadir.

Covid-19 nedeni ile yuzyuze sinav tercih etmiyorsaniz ya da uzun sureli sinavlar sizi olumsuz etkiliyorsa Duolingo’nun dil seviye tespit sinavini tavsiye ederim.

https://englishtest.duolingo.com/

  • Egitim Durumunuzu Gosteren Belgeler
    • En son mezun oldugunuz ya da birden fazla diplomaniz varsa hepsinin veya isinize en cok yarayacagini dusundugunuz diplomanizin “course by course “ raporu gerekmektedir. Bunun icin https://www.ece.org/ Aklinizda bulunmasi gerek onemli noktalar arasinda sizden kapali zarfta transkriptinizi isteyecekler. Ayrica denklik raporunuz tamamlandiginda ECE’den direkt okulun kayit bolumune raporu yollamaniz gerekiyor. Eger elden teslim etmek ya da kendiniz yollamak isterseniz okul bunu Kabul etmeyecektir. Yanlislikla kendi adresinize istediyseniz ekstra bir ucretle raporu tekrar okula da yollattirabilirsiniz.
    • Lise diplomaniz (ya da mezun oldugunuzu gosteren mezuniyet tarihinin de yeraldigi) mezuniyet belgesi, diploma kayip belgesi orijinalleri ve Birlesik Devletler’de gecerliligi olan yeminli tercuman onayli tercumesi. Turkiye’de universite mezunlarindan genellikle lise diplomasi ile ilgili bir taleple karsilasmak zordur fakat burada ne yazikki lise diplomaniz da istenen belgeler arasinda yer almaktadir. Universite mezunu olup olmamaniz bir onem teskil etmiyor. Eger ki lise diplomaniza sahip degilseniz e-devlet’ten, okulunuzdan veya MEB’den her hangi bir mezuniyetinizi ispat eden, mezuniyet tarihi ve ortalamanizi da gosteren belge temin edebilirsiniz. Bu belgenin yeminli tercumana cevirilmis kopyasiyla yine okulun kayit bolumune ulastirmaniz gerekmektedir.
  • Birlesik Devletler’deki Statunuzu Gosteren Belgeler
    • Green Card, LPR Card vb. Bu belgeler kalici oturuma sahip insanlarin sahip oldugu belgelerdir. Eger F1’li iseniz ya da olmak istiyorsaniz o kisimlari okulunuz halledecektir.Turist vizesi ile gelmisler icin statu degisikligi gerekmektedir. Bu konu burada anlatamayacagimiz kadar uzun.
    • Ehliyet (Eyalet ehliyeti)/ ID
    • Varsa SSN Card
  1. OKULA BASVURU SURECI

 Ilk Basvuru

  • Okulunuzun internet sitesinden internet uzerinden yapabilirsiniz.
  • Internet uzerinden kendi basiniza yapmakta zorlanacaginizi dusunuyorsaniz yine okulun internet sitesinden “academic advisor” sayfasina gidip “walk-in” secenegi ile o sirada uygun olan danismanlardan birisinden telefon ya da zoommeeting uzerinden yardim alabilirsiniz.
  • Yukaridaki secenekler disinda okulun “enrollment” ya da “academic advisor” elektronik postalarina durumunuzu aciklayan bir elektronik posta yollayip onlarin size ulasmasini saglayabilirsiniz.

Unutmayin siz okul icin hem ogrenci hem de musterisiniz ve ulastiginiz bolumler size yardimci olacak, gerekli yerlere yonlendirecektir. Size ilk basvuru asamasinda okulun sistemine girip adimlari takip edebilmeniz icin bir ogrenci numarasi ve sifre temin edilecek. Bu numara sizin mezun olana kadar kullanacaginiz ogrenci numaranizdir. Ileride ders secimleri, “blackboard” a erisim vb tum islemlerinizde bu numarayi kullanacaksiniz.

  1. Akademik Danismaninizla Iletisim. Okul size bir danisman atayacaktir. Bu danismaniniz size hemsirelik bolumu icin gerekli bilgileri verecek ve size bir yol haritasi cizmenizde yardimci olacaktir.

 

  1. Kayit Bolumuyle Iletisim. Okulun kayit bolumu sizin evraklarinizi yolladiginiz ve kayit islemlerini tamamladiginiz birimdir. Telefon, e-mail ve yuzyuze iletisime gecebilirsiniz.
  2. FAFSA Basvurusu. FAFSA yalnizca vatandaslarin ve suresiz oturum hakki olanlarin (Green Card sahipleri gibi) ogrenci adaylarin basvurabilecegi devlet kurumudur. Belirli bir limitin altinda gelir sahibi kisilerin egitim giderleri icin devlet tarafindan yapilan hibeleri (Pell Grant) ve geri odemesi olan ogrenci kredilerini (Student Loan) kapsar. Bir kolejde RN AAS egitimi alirken ogrenci hibesi alabilmeniz icin daha once 4 yillik bir fakulte mezunu olmamaniz gerekmektedir. 2 yillik bolum mezunlari icin bir sorun yoktur. FAFSA basvurusu icin link:

 

https://studentaid.gov/h/apply-for-aid/fafsa (Gorsel1)

 

Ilk kez basvuran adaylar yukaridaki linkten kullanici adi olusturarak adimlari takip etmesi gerekmektedir. Burada onemli olan dogru bilgileri girmenizdir. Ayrica formu doldururken okulunuzun “Fafsa College Code” una ve istenen yilin “IRS tax transcript” ine ihtiyaciniz olacak.

IRS Tax Transcript temini icin https://www.irs.gov/individuals/get-transcript linki kullanabilirsiniz. (Gorsel2)

Bu kisma kadar gerekli adimlari izlediginizde kaydiniz tamamlanacak ve bundan sonra kayit bolumuyle cok fazla isiniz olmayacak.

  1. KAYIT SONRASI, DERSLER VE BILINMESI GEREKENLER

 

  1. Course Placement Tests

Bu testler online ya da okulda yuzyuze yapilan kolej seviyesine uygunlugunuzu belirlemek icin yapilan testlerdir. Amerika vatandaslari dahil koleje kayit yaptiran herkes bu sinavlara girmek zorundadir. RN AAS icin girmeniz gereken uc sinav vardir. Bu sinavlar icin farkli gun secebilirsiniz yani tek oturumda bitirmek zorunda degilsiniz. Sinavlara kayit olmak icin okulunuzun internet sitesinden ya da akademik danismaninizdan yardim almaniz gerekiyor.

Oncelikle https://practice.accuplacer.org adresinden bir kullanici adi acarak pratik yapin ve sorulara asinaliginiz olsun. Sisteme uye olduktan sonra “Choose a Practice Test” sayfasindan “Accuplacer” secenegine tiklayin (Gorsel3). Sonrasinda acilan sayfada Pratik yapabileceginiz dersleri goreceksiniz (Gorsel4). Sizin seviyenizi olcecekleri sinavlar “ ACCUPLACER Reading”, “ACCUPLACER Writing” ve Matematik.

 

Matematik icin iki seceneginiz var. Birincisi “Quantitative Reasoning, Algebra, and Statistics”. Eger matematikle araniz cok iyi degilse bu sinava girmenizi tavsiye ederim. Bizim lisedeki Mat-1 seviyesinde basit sorular var. %70 ve yukarisi bir seviyeyi bir cok okul kabul etmektedir. Ikincisi “Advanced Algebra and Functions”. Matematik severim ve matematik bilgim normalden ileri diyorsaniz ya da hemsirelik kariyerimde ilerleyecegim diyorsaniz bu testten %70 ve uzeri bir skor almanizi tavsiye ederim. Matematik seviyeniz derslere basladiginizda kimya gibi bir cok derste ders gereklilikleri arasinda yer aliyor. Ornegin birinci matematik testine giren bir kisi “kimyanin ilkeleri” adli  4 kredilik derse kayit olabilirken, ikinci seviye matematik testinden yeterli seviyeye sahip olanlar “genel kimya” gibi 5 kredilik derslere kayit olabiliyor.

 

ACCUPLACER Writing pratikleri pek bir isinize yaramayacak. Cunku bir cok okul direkt kompozisyon “essay” yazmanizi isteyecek. Essay level olarak da minimum 5 seviyesi ya da yukarisi gecerli.

ACCUPLACER Reading sistemde gordugunuz gibi size okuma metinleri verecekler. Metinlerle ilgili sorulari cevaplayacaksiniz. Sorularin en az %70’ini ya da daha fazlasini dogru cevaplamaniz gerekiyor.

NOT:

  • Amerika’da bir cok testte oldugu gibi placement testlerde de yanlis dogruyu goturmuyor. O yuzden emin olmasaniz da her soruyu cevaplamaya calisin.
  • Eger testlerden bir veya bir kacindan gerekli skoru alamazsaniz tekrar sinava girebilirsiniz. Hic bir sekilde gerekli skoru alamazsaniz hala devam edebilirsiniz. Mesela Reading sinavinda gerekli skoru saglayamadiysaniz aldiginiz skora gore size kredisiz bir Reading dersi almanizi ve gectikten sonra kolej derslerinizi almanizi onerecekler.
  • Testlerden bir ya da bir kacindan basarisiz olursaniz uzulmeyin. Size kolej oncesi verdikleri siniflarda yabancidan cok Amerikalilarin oldugunu goreceksiniz. Mesela Amerika’da dogup buyuyen ve egitim alan insanlarin bile kolej seviyesi Reading ve Writing dersi aldiklarina sahit oldum. 😊

 

 

  1. Genel Egitim Dersleri ve Ders Secimi

 

Buraya kadar geldiyseniz tebrikler, artik bir pre-nursing ogrencisisiniz. Simdi toplamda 38+ kredilik 11 tane genel egitim dersi almaniz gerekmektedir. Bunlarin listesini (Gorsel5)’te bulabilirsiniz. Turkiye’de Yok dersleri dedigimiz her bolumun zorunlu almasi gereken dersler gibi Amerika’da da vardir. Bunlar;

 

  • ENGL 1113 (Comp 1)
  • ENGL 1213 (Comp 2) (Bu dersi alabilmeniz icin ENGL 1113 dersini en az C ile gecmis olma sarti vardir.)
  • POLS 1113 (American Federal Government)
  • HIST 1483 (U.S. History 1492 to the Civil War Era) ya da HIST 1498 (U.S. History Civil War Era to the Present) (Tarih derslerinden yalnizca birisini almaniz yeterlidir.)

Bilim dersleri ise;

  • BIOL 1224 (Introduction to Biology for Majors)
  • BIOL 2134 (Human Anatomy) (Bu dersi alabilmeniz icin bazi okullar once BIOL 1224’u tamamlamanizi istiyor, bazi okullarsa nursing ogrencilerine ikisini ayni anda alma sansi taniyor.
  • BIOL 2154 (Human Physiology) (Bu dersi alabilme sartlari arasinda CHEM 1114 (ya da daha yuksek bir kimya) ve BIOL 1224 derslerinden en az C ile gecmis olma sarti vardir.)
  • BIOL 2164 (Microbiology) (Bu dersi alabilme sartlari arasinda CHEM 1114 (ya da daha yuksek bir kimya) ve BIOL 1224 derslerinden en az C ile gecmis olma sarti vardir.)
  • CHEM 1114 (Principles of Chemistry) (Bu dersi alabilmeniz icin Matematik seviyenizin yeterli olmasi ya da istenilen Matematik dersini en az C ile gecmis olma sarti vardir.)
  • PSYC 1113 (Introduction to Psychology)
  • PSYC 2023 (Developmental Psychology) (Bu dersi alabilmeniz icin PSYC 1113 dersini en az C ile gecmis olma sarti vardir.)

 

Notlar ;

  • Derslerin kredilerini ders kodunun son rakamina bakarak anlayabilirsiniz. Ornegin CHEM 1114 dort kredilik bir derstir. Ders ucretleri kredi basina hesaplanir.
  • Nursing bolumune kayit olabilmeniz icin illaki yukaridaki derslerin hepsini tamamlamaniz gerekmiyor. Kalin ve Italik yazilmis dersler basvuru oncesi zorunlu derslerdir. 3. Bolumde daha ayrintili bilgilere ulasabilirsiniz.
  • Bilim derslerini eger 5 yil once aldiysaniz onlari tekrar almaniz gerekir.
  • Genel Egitim dersleri icin online ve yuzyuze secenekler bulunmaktadir. Yuzyuze derslerde normal ders saatleri, aksam ve haftasonu secenekleri vardir.
  • Ozellikle bolume basvuru derslerinizi yuksek tutmalisiniz ki bolume kabulde size puan olarak geri donsun.

 

  1. RN AAS Major Basvurusu ve Kabul Sartlari
  2. Anadala Basvuru Sartlari

Genel Egitim derslerini tamamladiniz ve sizi zorlayacak (belki de en cok) son bolume geldiniz. Bolume kabul edilme. Simdiye kadar pre-nursing ogrencisiydiniz anadala kabul aldiginizda artik nursing ogrencisi olacaksiniz. Amerika’da herkes kolejlerin istedikleri bolumlerine kayit yaptirabilir. Bu kayit icin gordugunuz gibi basit sartlari tamamlamaniz yeterli. Fakat asil anadaliniza kabul edilmek o kadar basit degil. Ne yazikki bolume kayit olanlarin %20’si anadaldan kabul aliyor. Fakat bu gozunuzu korkutmasin. Buraya kadar guzel bir ortalama ile geldiyseniz sizin icin anadala kabul edilmek cok da zor olmayacak. Bakalim bu sartlar neler;

  • Basvuruya kadar aldiginiz derslerden mínimum C
  • Minimum kolej ortalamanizin 2.5 olmasi.
  • Bolume kayit icin istenen skorlara sahip olmak. Ati-Teas ve Kredi puanlamalari.( Ayrintilar ileride.)
  • CNN sertifikasi (Ayrintilar ileride.)
  • ‘CPR’ ilk yardim sertifikasi.
  • Uyusturucu kullanmiyor olmak.
  • Adli sicilin temiz olmasi.
  • Bulasici bir hastaliga sahip olmamak.
  • Basvuru donemlerinde basvuru yapmak.

Not: Ornek olarak PDF1’i inceleyebilirsiniz.

  • Bolume Kabul Hesaplama Cizelgesi

PDF2’ye baktiginizda cizelgeyi ve puanlama sistemini gorebilirsiniz.

Cizelgenin ilk bolumu olan “Grades for Science” bolumunde sizin icin 4 onemli bilim dersini goreceksiniz. Bunlar Kimya, Anatomy, Fizyoloji ve Microbiyoloji dersleridir. Tablodan da anlayacaginiz gibi dersi ilk kez aldiginizda A ile gectiyseniz 8 puan, B ile gectiyseniz 6, C ile gectiyseniz 4 puan alacaksiniz. Eger ikinci kez aliyorsaniz ayni dersi sirasiyla alacaginiz puanlar 5,3,2 olarak dusuyor. Ucuncu kez dersi almissaniz A bile alsaniz size o dersten 0 (sifir) puan geliyor. Bu bolumden alacaginiz maksimum puan 32’dir.

Cizelgenin B bolumu “Has another degree” bolumu ise size daha onceki en yuksek mezuniyet seviyenizden gelecek puani gosteriyor. Turkiye’den gelen bir kisi icin dusunursek MYO mezunu iseniz 3 puan, 4 yillik fakulte mezunu iseniz 5 puan, Master dereceniz varsa 10 puan, lise mezunu iseniz 0 (sifir) puan alacaksiniz.

Cizelgenin C bolumu “Pre-enrance exam:ATI TEAS’’ ise size daha once girdiginiz ATI-TEAS sinavinin skorlarindan alacaginiz puanlari gostermektedir. (Ayrintilar ileride). Bu bolumden alabileceginiz maksimum puan toplamda 45 puandir.

 

  • Ati-Teas Sinavi

Bu sinav hakkio nda ayrintili bilgi icin PDF3’u inceleyebilirsiniz.Sinav hakkinda kisaca bilgi vermek gerekirse;

  • Sinav Math, Reading, Science, English, and Language Usage olarak dort anabolumden olusuyor. (Gorsel6)
  • Reading toplamda 53 soru ve 64 dakika suresi var.(Gorsel7)
  • Math toplamda 36 soru ve 54 dakika suresi var.
  • Science toplamda 53 soru ve 63 dakika suresi var.
  • English and Language Usage toplamda 28 soru ve 28 dakika.
  • Sinavin genel ortalamasi size 0,10,15 ya da 20 puan getirebilir.
  • Reading skorunuz size 0 ya da 15 puan getirebilir.
  • Math skorunuz size 0 ya da 10 puan getirebilir.

 

  • Ilk Yardim “CPR” sertifikasi

Iki yil gecerliligi olan ilk yardim sertifikasini alabileceginiz bir cok kurum ve kurulus bulunmaktadir. Hepsinin saat ve ucretleri farklidir. Genel olarak 4-6 saat arasi kurs ve kurs sonrasi yazili sinavi kapsar. Ucret olarak da ortalama $70-$110’dir.

 

  • CNA Sertifikasi

 

Bir CNA veya sertifikalı hemşire asistanı, herhangi bir hastane ortamında önemli bir pozisyondur. CNA’ların onları sağlık hizmetlerinde hasta sürecinin ayrılmaz bir parçası yapan birçok sorumluluğu vardır. CNA olmak genellikle giriş seviyesi bir pozisyon olarak kabul edilirken, diğer sağlık meslekleri için harika bir basamaktır. Oklahoma eyaletinde CNA sertifikası almak için eyalet onaylı bir kursu geçmelisiniz. Bunlar, en az 16’sı klinik sınıflara ayrılması gereken en az 120 saattir. Programın süresi okula göre değişebilir.

 

  1. Hemsirelik (RN AAS) Dersleri

Mezun olmak icin 35 kredi klinik ve sinifta dersler alacaksiniz.  Bunun icin (gorsel8)’i inceleyebilirsiniz.

 

  1. Mezuniyet