Green card denince çoğumuzun aklına sadece çekiliş yoluyla alınabilen bir şey geliyor. Aslında durum böyle değil. Halk arasında “green card” diye adlandırılan durumun resmi tanımı Lawful Permanent Resident (LPR), Türkçeye çevirirsek Yasal Kalıcı Yerleşik. Çekiliş herhalde (bir ABD vatandaşı ile evlilik dışında) bunu elde etmenin en kolay yolu. Ancak başka yollar da var. 
 
Lisans mezunu hemşireler herhangi bir eyaletin RN lisansını aldıktan sonra tam-zamanlı bir iş teklifi alırlarsa EB-3 yoluyla kendileri, eşleri ve çocukları için doğrudan green card alabilirler.
 
Genelde bu iş teklifini sadece hemşirelik işe alım ajansları (nursing staffing agencies), popüler olmayan bölgelerdeki kadroları doldurmak için yapıyor. Aynı ajanslar, avukatları aracılığıyla gerekli başvuruları sizin adınıza yapıyorlar. Türkiye’deki konsolosluk işlemlerini sizin yürütmeniz ve vize ücretlerini ödemeniz gerekiyor. Bu yolla ABD dışından bir hemşireye sponsor olmak ajanslar için (avukat ücretleri nedeniyle) masraflı ve zahmetli bir iş. Genelde bu zahmete sadece gerçekten değecek hemşireler için ve üç yıllık sözleşme karşılığında giriyorlar. Sözleşme süresi boyunca ajansın sizi tayin edeceği hastanede çalışmak zorundasınız. Bu hastaneler genelde çok popüler olmayan, küçük kasaba türü yerlerde oluyor. Sözleşme süresi dolduktan sonra görevinizde kalabilir veya başka herhangi bir yerde çalışabilirsiniz.
 
 
Türkiye’deyken kendinize nasıl bir işveren bulacaksınız? Aslında çok zor değil:
  • İş olanaklarının fazla olduğu bir eyaletin (ör: Texas) RN lisansını almak.
  • İyi derecede İngilizce bilmek, rahat bir şekilde konuşmak ve yazmak.
  • Hemşirelik ajanslarının en çok aradığı alanlarda (ör: dahiliye-cerrahi yatan hasta servisi, yoğun bakım, ameliyathane, acil..) en az 2 yıl deneyime sahip olmak.
  • Ajansların genelde aktif olduğu Linkedin’de iyi bir profile sahip olmak ve iyi ilişkiler kurmak.

Evet, belki bunların hepsini yapmak çok zor, ama imkansız değil. Green card çekilişini kazanmadan önce ben de bu yolda ilerliyordum.