Green card denince çoğumuzun aklına sadece çekiliş yoluyla alınabilen bir şey geliyor. Aslında durum böyle değil. Halk arasında “green card” diye adlandırılan durumun resmi tanımı Lawful Permanent Resident (LPR), Türkçeye çevirirsek Yasal Kalıcı Yerleşik. Çekiliş herhalde (bir ABD vatandaşı ile evlilik dışında) bunu elde etmenin en kolay yolu. Ancak başka yollar da var.
Lisans mezunu hemşireler herhangi bir eyaletin RN lisansını aldıktan sonra tam-zamanlı bir iş teklifi alırlarsa EB-3 yoluyla kendileri, eşleri ve çocukları için doğrudan green card alabilirler.
Genelde bu iş teklifini sadece hemşirelik işe alım ajansları (nursing staffing agencies), popüler olmayan bölgelerdeki kadroları doldurmak için yapıyor. Aynı ajanslar, avukatları aracılığıyla gerekli başvuruları sizin adınıza yapıyorlar. Türkiye’deki konsolosluk işlemlerini sizin yürütmeniz ve vize ücretlerini ödemeniz gerekiyor. Bu yolla ABD dışından bir hemşireye sponsor olmak ajanslar için (avukat ücretleri nedeniyle) masraflı ve zahmetli bir iş. Genelde bu zahmete sadece gerçekten değecek hemşireler için ve üç yıllık sözleşme karşılığında giriyorlar. Sözleşme süresi boyunca ajansın sizi tayin edeceği hastanede çalışmak zorundasınız. Bu hastaneler genelde çok popüler olmayan, küçük kasaba türü yerlerde oluyor. Sözleşme süresi dolduktan sonra görevinizde kalabilir veya başka herhangi bir yerde çalışabilirsiniz.
EB-3 ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için resmi sitesi: www.uscis.gov/working-united-states/permanent-workers/employment-based-immigration-third-preference-eb-3
Türkiye’deyken kendinize nasıl bir işveren bulacaksınız? Aslında çok zor değil:
- İş olanaklarının fazla olduğu bir eyaletin (ör: Texas) RN lisansını almak.
- İyi derecede İngilizce bilmek, rahat bir şekilde konuşmak ve yazmak.
- Hemşirelik ajanslarının en çok aradığı alanlarda (ör: dahiliye-cerrahi yatan hasta servisi, yoğun bakım, ameliyathane, acil..) en az 2 yıl deneyime sahip olmak.
- Ajansların genelde aktif olduğu Linkedin’de iyi bir profile sahip olmak ve iyi ilişkiler kurmak.
Evet, belki bunların hepsini yapmak çok zor, ama imkansız değil. Green card çekilişini kazanmadan önce ben de bu yolda ilerliyordum.
merhaba ben lise 4 öğrencisiyim üniversitede 4 senelik hemşirelik bölümü düşünüyorum burda hangi üniversiteyi okuduğumun önemi var mı yani en düşük puanlı üniversite okuyup bitirsem dezavantajım olur mu birde üniversite 1 den itibaren mi green carda yazılmam gerek.
Şu ana kadar RN lisansı almak için eğitimi onaylanan arkadaşlarımın okulları: Koç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi Akdeniz Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi. Genelde Türkiye’deki üniversitelerin hemşirelik lisans programları geçerli olur diye düşünüyorum. Her okul hakkında bilgim yok ama iyi bir eğitim almak önemli.
Merhaba aklıma bir şey takıldı ben ege 2008 mezunuyum lisans hemşirelik mezunuyum ozaman lar fakülte diye geçmiyor du yüksek okul diye geçiyordu bu sorun olurmu sizce
Sorun olmaz. Hemşirelik fakültesi kavramı ABD’de yok zaten, School of Nursing diye geçiyor burada.
Kenan Bey Merhabalar ben 2. sınıf Paramedik öğrencisiyim 2 ay sonra mezun olucam ve Amerikada çalışma hayalim var paramediklerin işe alınım şartları ve ne gibi sınavlara tabii tutuldukları birde maaşları hakkında bilgi almak isterim şimdiden teşekkürler
cevaplarsanız minnet duyarım
Daha önce gelen sorulara ayrıntılı yanıt vermiştim, site içinde arama yaparsan bulabilirsin. Benim bildiğim kadarıyla önlisans diploması ABD’de geçerli değil. Yine de kendi araştırmanı yapmanı öneririm. Ayrıca önlisans eğitimi Employment Based Visa için de uygun değil. Green card çekilişine başvurmayı unutma.
teşekkürler kenan bey ordada paramedikler ambulansa işlev yapıyor mu? yani türkiyede onlarca özel üniversiteden binlerce mezun veriyorlar zaten hepsi düşük puanlarla giriyor 3 5 soru yapmaları yeterli, hatta senelik 30 milyar verenlerde var ünivesiteler ticarethane olmus durumda, üniversitenin etrafındaki esnaf ihya oluyor, cafeler zengin oluyor, instagrama fotograflar checkinler atılıyor, mezun işsiz pompalanıyor, hayal aleminde geziyorlar,1500 liraya calısıyorlar, ben kamudayım şükür, ordada eğitim veriliyor mu yani burda örnek vermek gerekirse sondayı erkek kız demeden takıyoruz ordada durumlar böylemi
Sorunu tam anlayamadım. Burada genelde mezun sayısı az olduğu için sürekli bir açık var, bu açığı kapatmak için başka ülkelerden göç almak zorundalar.
ABD ile Türkiye arasında bazı kavramsal farklar var. Örneğin burada tüm eğitim kurumları kar amacı güden ticaret kurumları ve çok ciddi rekabet var. Türkiye’de eğitimin ve mezunların kalitesini düşüren bu durum değil, yasal düzenlemelerin yetersiz olması.
Son cümlende ne demek istediğini hiç anlamadım. Senin şahsında değil ama sırası gelmişken bir eleştiri yapmak istiyorum. Eğitim kurumları kendi anadilinde iletişim kurmakta zorlanan mezunlar veriyor ve bu durum her alanda kalitenin düşmesine neden oluyor. Bir okuldan mezun olmak sadece diploma almak anlamına gelmemeli.
İdrisUstaUSA youtubeyi ve sizi takip ediyorum çok tşk.
Kenan bey iyi günler bende bir şekilde Amerika’ya yerleşmek istiyorum bir kaç sorum olacaktı.
1) 19 yaşındayım lise mezunu hemşireyim Üniversiteyi makine ya da yazılım olarak okuduktan sonra gelmeye çalışacaktır. Son zamanlarda hemşirelikde mantıklı gelmeye basladı sınava iki ay kaldı tercih için kararsızım oradaki olanaklar açısından ve yerleşme kolaylığı açısından hangisi daha uygun olur bir fikriniz varmı?
2) Lise mezunu hemşire olmam bana artı puan getirir mi sonuçta 8 yıl hemşirelik eğitimi almış olacağım 🙂
3) bulunduğunuz bölgede İslam’a karşı tutum nedir acaba mesala namaz kılmak istesem gün içinde öğlen ve ikindin olmak üzere 10 dk zaman ve alan bulabilirmiyim ve buna cevredekilerin tepkisi ne olur?
Cevaplarsanız çok sevinirim.
1) Bence gerçekten seveceğin mesleği tercih etmelisin. İş imkanları, olanakları vb nedenlerle severek yapamayacağın bir alana girmen doğru olmaz. Ancak yurt dışına göç anlamında hemşirelik diğerlerine göre çok daha avantajlı.
2) Lise eğitimini dikkate alacaklarını sanmıyorum, burada benzeri bir sistem yok çünkü.
3) Amerika’da din konusunda herhangi olumlu veya olumsuz bir tepki almazsın. Müslüman, Hristiyan, Budist veya Pastafaryan olman herhangi bir sorun yaratmaz. Mola saatinde ne yapacağına da kimse karışmaz.
Merhaba,
Ben 4 yıllık hemşirelik eğitimimi tamamladım, şu an tez döneminde bir YL öğrencisiyim. Yurtdışında benim ünvanım ne oluyor? (özellikle master derecesi tamamlamış biri için)
Yoksa ünvan için muhakkak onların sınavlarına mı girmem gerekir?
Yüksek lisans sana otomatik olarak bir ünvan kazandırmıyor. Gerekli lisansları almadığın sürece ABD’de çalışma şansın yok. Denklik sürecinden geçeceksin ve daha sonra NCLEX-RN sınavına girip lisansını alacaksın. Daha sonra yüksek lisans eğitimi sana belli sertifikalar veya pozisyonlar almak için yararlı olabilir.
Kenan Bey 3 yıldır Türkiye de bir devlet hastanesinde ortopedi servisinde görev yapmaktayım. Psikiyatri hemşireliği alanında Tezli Yüksek Lisans mezunuyum. Amerika’da psikiyatri hemşireliği değer gören bir hemşirelik mi ? Çalışma şartları nasıl ? Şu anda Toefl sınavına hazırlanıyorum. Dili hallettikten sonra NCLEX ‘e hazırlanıp şansımı denemek istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Maalesef bu konuda fazla bilgim yok. Ancak ABD’de her türlü hemşirelik değerlidir diyebilirim.
https://nurse.org/resources/psychiatric-nurse/
merhaba ben hemşirelik lisans 2018 mezunuyum yurt dışında çalışmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Yeni mezun olduğun için öncelikle işe girip çalışmaya başlamalısın. Bir yandan da İngilizce konusunu halletmen gerekiyor. Deneyimin bir yıldan fazla olduğunda başvuru süreçlerine başlayabilirsin.
Merhaba Kenan Bey. 6 yıllık dahiliye hemşiresiyim. Mezun olduğumdan beri dahiliye servisinde çalışıyorum. Yeşil kart forumdan da eyaletleri inceledim. Oregon’da karar kıldım. Oregon’da RN lisansını nasıl alacağımı bulamadım.
Gerekli bilgiler burada: https://www.oregon.gov/OSBN/pdfs/form/LIC-103-103A-FOR.pdf
Merhaba Kenan Bey, sınava biraz çalıştıktan sonra Bon’a başvuru sürecimi başlatmak istiyorum da, fingerprint için Bon a mail attım ancak onların göndereceği parmak izi kartı için şartlarda ssn numarasına sahip olmak var. Yani parmak izi kartını onlara geri göndermek için Amerika vatandaşı olmak mı gerekiyor?
Texas eyaleti için mi başvuru yapıyorsun? Hayır, böyle bir şart yok, sana kartı yollamaları lazım. Onlara sosyal sigorta numaranın olmadığını yazabilirsin.
merhaba kenan bey ben üniversite 3. sınıf hemşirelik öğrencisiyim yurt dışında çalışmak istiyorum sizin gibi bu konuları bilen birinden bilgi almak istiyorum ne yapmam gerekir sizce ilk olarak şimdiden teşekürler
İlk olarak kendine “Benim eksiklerim neler?” diye sormalısın. Genelde en büyük eksiklik İngilizce oluyor.
Öncelikle böyle bir sayfa hazırladıgınız için teşekkürederim yazılarınızı dikkatle okuyorum fakat baska yerde yazdıysanız gözden kaçırmış olabilirim. İELTS general emi hazırlanmak gerekiyor İELTS akademiktenmi geçmemiz gerekiyor. Sizin karar verip gidebildiginiz süre 2 yılı buldumu? İelts gectikten sonra işe bulup başlamanız nekadar sürdü cevap için şimdiden teşekkürler başarılarınızın devamını diliyorum.
Ben IELTS akademik testi almıştım. Başvuru yapacağın kurum veya eyalet ne istiyorsa onu yapmak doğru olur. Texas eyaleti RN lisansı için böyle bir ayrım yok gibi görünüyor, yani general testi de alabilirsin diye düşünüyorum. Ben olsam her durumda akademik olanı yaparım, zor olanı geçmek daha sonraki süreçte sana daha iyi İngilizce sağlayacak.
Benim sürecim devam ederken Green card çekilişi kazandığımız için değişti. Çalışma iznine sahip olduğum için ajanslar ile uğraşmak zorunda kalmadım. Yine de istediğim işe girmek 6 aydan fazla sürdü.
-Kenan Bey ajans-avukat ücretleri ortalama ne kadar oluyor ?
-Çekiliş kazananlardan hesaplarında ortalama 10.000$ isteniyorken Ajans aracılığıyla gelenlerin hesabında belirli bi miktar paranın görünmesini istiyorlar mi ?
Teşekkürler.
Bu masrafları seni işe alacak olan kurum karşılıyor. Herhalde bir 10 bin dolar kadar tutuyordur. O nedenle işe alacakları kişinin bunca masrafa değecek nitelikte olmasını istiyorlar.
Çekilişi kazananlar eğer bir iş teklifi almışlarsa herhangi bir birikim göstermeleri gerekmiyor. EB-3 için de aynı durum geçerli. ABD’de bir işe gireceğin garanti olduğu için devlete yük olma riskin kalmamış oluyor.
Bu süreçte herhalde sadece RN lisansı süreci masraflarını ve 330+220 dolarlık vize+green card ücretlerini senin ödemen gerekecek.
Merhaba Kenan Bey, bugün bir hocam hemşirelikten mezun olduktan sonra Amerika’da belli sınavlara girip Tıp’a yükselebileceğimi söyledi. Bunun doğruluk payı nedir acaba? Şimdiden teşekkür ederim.
Bahsettiği şey sanırım pratisyen hemşirelik (nurse practitioner), ancak tıp alanına doğrudan geçiş imkanı yok maalesef. Pratisyen hemşireler hasta muayene edebilir, ilaç reçetesi yazabilir. Ancak hekimden farklı bir alan.
Peki siz family nurse pactitionerı önerir misiniz? O zaman da bakım planları vs hazırlanıyor mu acaba?
Bakım planı görmeyeli duymayalı herhalde 15 yıl olmuştur 🙂 Burada sadece yatan hasta bakan hemşireler bakım planı yapıyor, o da zaten bilgisayar üzerinden otomatik. FNP güzel bir uzmanlık, hangi alanda çalıştığına göre zorluğu değişir. Ayrıntılı hasta muayenesi yapmak ve ayrıntılı olarak öykü yazmak gerekiyor.
Peki bu RN lisansını nasıl alacağız? süre, maliyet , işleyiş nasıl oluyor?
Diğer yazılarımda süreci anlattım. Hepsini okumanı öneririm.
Sen abd de kac yıl calıstında nerden gelıyor bu özguven senin anlatısına göre en ıyı ıhtımal 3 yıl calıstın gözukuyor . ve sen 11 yıl calısıp ielts sınavından nasıl 8.5 aldın .kusura bakma ama bana anlattılarnın cogu yalan gelıyıor. Buda benım gorusum.
Anlattıklarımın yalan olduğunu düşünüyorsanız bu blogu takip etmenizi önermem. İnternette çok daha yararlı kaynaklar bulacaksınız.
ALI OKSUZ Emeğe saygı biraz . Şurada gördüğün bilgileri tek başına 2 yıl araştırsan bulamazsın .
ben de 9 yıldır hemşirelik yapıyorum ve 2 yıldır greencard’a başvuruyorum fakat çıkmadı 🙁 size verdiğiniz tüm bilgiler için bizimle paylaştığınız deneyimler için gerçekten de çok teşekkür ediyorum çok teşekkürler. gerçekten de bu bilgileri arasak 2 yılda bulamazdık.
Tolunay, Merve, çok teşekkür ederim.
Uzun zamandır paylaşım yapmıyorsunuz özel değilse neden acaba 🙂 ?.. Size diğer sormak istediğimse hastaneler işe alımda diversity i göz önünde bulunduruyor mu acaba ? Amerika ingiltere ve avrupa da hemşirelik için başvuru yapanlar genelde hep Filipin Hindistan Pakistan oluyor ve baya da tecrübeye de sahip çoğu. yeni mezun bir Türk hemşire ne kadar şanslı aralarında acaba ? Teşekkürler
Evet, uzun zamandır herhangi bir şey paylaşmadım, zaman bulmak ve konsantre olmak zor oluyor.
İşe alımlar ile ilgili herhangi bir ayrımcılık olacağını sanmam. Federal suçtur zaten böyle bir ayrımcılık yapmak. İş imkanları çok fazla olduğu için nitelikli bir hemşirenin iş bulmakta zorluk yaşayacağını da düşünmüyorum. Mesleki deneyim ve iyi İngilizce konusunda çalışmanız yeterli.
Merhaba Kenan bey, EB-3 ile gittiğimizde ne zaman greencard alabiliyoruz. Sözleşmemiz bittiğinde mi yoksa belli bir süresi var mı ? (şimdiden teşekkürler 🙂 )
Zaten EB-3 ile green card almış oluyorsun. Ayrıca H1B’deki gibi işveren kısıtlaması da yok. Olur da sözleşme bitmeden iş değiştirmek istersen sadece ajansın zararını ödeyip yapabilirsin. Green card 10 yıl süreyle geçerli, ama 5 yıldan sonra vatandaş olabiliyorsun.
Bu eb-3 kac ayda alinabilir
Her şey hazırsa yaklaşık 6 ay içinde alınabilir. RN lisansı alınmış, işveren bulunmuş olmalı.