RN Lisansı Süreci

NCLEX’i İlk Girişte Geçtim!

E-postayla ATT (Authorization to Test) bana ulaştıktan sonra Pearson VUE web sitesinden sınav günümü belirledim. 75 günlük süremin son günü olan 29 Ağustos’ta, Houston’daki Pearson sınav merkezlerinden birinde olacak şekilde saat 13:00’e randevu aldım. Sınav günü belli olduktan sonra motivasyonum da biraz daha arttı.

Sınava hangi kaynaklarla ve nasıl hazırlandığım ile ilgili ayrı bir yazı yazdım.

Sınav merkezine randevu saatimden 1 saat kadar önce varmıştım. Kaydımı yaptılar, sınav ile ilgili kısa bir bilgilendirme yaptılar. İstersem sınava erken başlayabileceğimi söylediler. Ben de erkenden bitirip gitmek istediğim için kabul ettim. Sınav merkezinde yaklaşık 30 kişi aynı anda sınav yapıyordu. Herkes yan yana bilgisayarlarda farklı sınavlar yapıyordu. Şansıma beni bu odanın yanındaki ayrı bir bölmede, tek başıma bir bilgisayara verdiler. Kolayca dikkati dağılan biri olduğum için bu durum iyi oldu. Bilgisayar kısa bir eğitim yaptıktan sonra sorulara sormaya başladı.

Sınava çok iyi hazırlandığımı malesef söyleyemem. Sorular geldikçe pişmanlık duymaya başladım, çünkü sorulan konular ile ilgili neredeyse hiçbir bilgim yoktu. Sanki gelen soruların hepsini yanlış yapıyormuşum gibi bir hisse kapıldım. İlk 40-50 sorudan sonra sorular çok kolay gelmeye başladı, ancak kısa bir süre sonra tekrar zor sorular geldi. Soru numarası 75 olduğunda çok heyecanlıydım, çünkü bu minimum soru sayısı, eğer çok iyi veya çok kötü durumdaysanız bilgisayar bu sorudan sonra sınavı bitirebiliyor. 76. soruyu görünce rahatladım, çok iyi olmadığımı biliyordum ama çok kötü olmadığımı da öğrenmiş oldum. 100 numaralı soruya geldiğimde bilgisayar bana mola alabileceğimi söyledi, ben de molamı kullanmaya karar verdim. Dikkatim dağılmıştı ve tuvalete gitmem gerekiyordu. Yaklaşık 5 dakika içinde molamı tamamlayıp geri döndüm. Soruları yanıtlamaya devam ettim. 140 numaralı soruyu yanıtladıktan sonra bilgisayar sınavı durdurdu ve bana bir anket verdi. Anketi tamamladıktan sonra görevliye işaret ettim ve gelip beni dışarı aldı. Pasaportumu ve telefonumu teslim edip çıkabileceğimi söyledi.

Nasıl sorular geldi? Öncelikle sorular ve sınav ekranı Uworld ile hemen hemen aynıydı. Çok sayıda öncelik sorusu geldi. Yaklaşık 5-6 tane EKG strip sorusu vardı. Ayrıca bazı soruların sorma şekli değişerek tekrar sorulduğu dikkatimi çekti.

Sınav sırasında seviyeniz ne olursa olsun size uygun olan en zor sorular soruluyor. Bilgisayar bir algoritma sayesinde, verdiğiniz yanıtlara bakarak sizi gerekli zorlukta sorularla karşılaştırıyor. Yani sınava giren herkes sınavdan çıktığında kendisini kötü hissediyor. Bende de böyle oldu. Sınavdan çıktığımda kesinlikle kaldım diye düşündüm. Ama 48 saat sonra Quick Results ekranında Pass yazdığını görünce çok şaşırdım ve çok mutlu oldum. Sınavdan 3-4 gün sonra da BON web sitesinde lisansımın onaylandığını gördüm.

ABD dışında eğitim alıp da NCLEX’e girenlerin %37’si ilk girişte geçebiliyor. İstatistiklere şuradan bakabilirsiniz: www.ncsbn.org/exam-statistics-and-publications.htm

Sınava hazırlanan herkese başarılar diliyorum.

12 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın

  • Merhaba, orada bir şey dikkatimi çekti.
    Licensure status yazılı olan yerde 2018 yazıyor. Bunun anlamı nedir? Bende bazı araştırmalar yapıyorum ve bir arkadaşım 2 yılda bir sınava girildiğini ve mesleki yeterliliğinin ölçüldüğünü, eğer geçemezse lisasının iptal edildiğini söylemişti. Böyle birşey var mı?

    • Lisans 2 yılda bir yenileniyor, ama tekrar sınava girmek gerekmiyor. Her eyalette farklı sayıda CE (sürekli eğitim) kredisi beyan etmek gerekiyor. Texas için 2 yıl içinde 20 saat. Lisans yenileme ücreti de ödeniyor.

  • Yani lisans iptali gibi bir şey pek mümkün değil o zaman? Çok fazla sormak istediğim şey var aslında. En çok merak ettiklerim arasında bu sınavın içeriği vardı zaten. Gerçekten iyi bir blog olmuş, tebrik ederim. Ortalıkta çok fazla karmaşık bilgi var ve yararlı olmaktan çıkmış durumda artık. Aslında en çok merak ettiğim de yurt dışında hemşirelik yapmak istemeniz. Neden bunu düşündünüz? Açıkçası çoğu zaman umutsuzluğa düştüğüm oluyor sınav, işveren, yeterli olacak mıyım korkusu. Sonuçta insan hayatı, basit bir şey değil. Çalışma ortamlarınızdan da deneyimlerini paylaşsanız çok yararlı olur aslında, hemşireler, çalışma saatleri, servisler vs. Çalışmalarınızda da başarılar dilerim.

    • Lisansı korumak için gerekli eğitimleri almış olmak, zamanı gelince ücretini ödeyip yenilemek ve herhangi bir disiplin suçu işlememek gerekiyor. Yurt dışında hemşirelik çok daha saygın ve iyi gelir sağlayan bir meslek. Çalışma deneyimlerimi de yazacağım.

  • Alaninizda müthis bir blog hazirlamissiniz.insanin hemsire olasi geliyor.umarim meslekdaslariniz sizi kesfetmekte gec kalmazlar.basarilar..

  • Kenan Bey merhaba
    Öncelikle yazilariz cok yararli ve ilham verici, merak ettigim bir nokta var. Rn den nurse practitoner’a dogru yukseliş nasıl gerceklesiyor, benim anladigim egitim ve deneyimle, peki burada yaptigimiz yuksek lisansin ve doktoranin amerikada bir gecerliligi oluyor mu, yoksa yukselmek icin orada tekrar master vs yapmak gerekiyor mu ?Tesekkurler

    • Türkiye’deki yüksek lisans ve doktora geçerli olur ancak RN olarak en az birkaç yıl çalışmak gerekiyor. Ayrıca NP sınavları yazılı ve sözlü olarak ayrı ayrı yapılıyor ve vaka şeklinde oluyor. Buradaki ilaçlar, uygulamalar ve yasalara çok iyi hakim olmak gerekir. İngilizce konusundan hiç bahsetmiyorum bile.