Bir süredir yazamıyorum. Çok yoğun geçen birkaç aydan sonra işler yoluna girmeye başladı. Amerika’daki ilk işimi buldum, çalışmaya başladım. İş bulma sürecimle ilgili ayrıntılı bir yazı hazırlıyorum. Bu arada kısaca masraflardan bahsetmek istedim. Bu konuda çok soru alıyorum.
Türkiye’de hemşireyken ABD’de RN olmak için yaptığım masrafları sıralayayım:
- İngilizce sınavı: Ben 3 defa IELTS’a girdim. Kabul edilen farklı sınavlar da var ve hepsinin ücretleri farklı. IELTS için 2016 yılı ücreti: 500 TL
- CGFNS CES raporu ücreti: 350 USD
- Texas Board of Nursing (BON) başvuru ücreti: Ben başvuru yaptığım sırada 125 USD idi, şu anda 100 USD‘ye düşmüş.
- IdentoGO sabıka kaydı (background check) ücreti: 40 USD
- Posta/kargo masrafları: Texas BON, CGFNS ve IdentoGO’ya gönderilecek belgeler için ben çalıştığım kurum ve okulumun anlaşmalı olduğu DHL’i kullandım. Her bir gönderim için 20 TL, toplamda 60 TL civarında bir para ödedim. Ancak normal gönderim ücretleri her zarf için 200-300 TL civarında. Anlaşmalı bir kurum bulmakta yarar var.
- NCLEX-RN sınav ücreti: ABD içinde 200 USD, ABD sınırları dışında 350 USD. Ben sınava Houston’da girdiğim için 200 USD ödedim.
Buraya kadar 715 USD + 560 TL
ABD’de bir işveren bulduktan sonra vize ve green card masrafları:
- Göçmen vizesi ücreti: Kişi başı 330 USD
- Green card ücreti: Kişi başı 165 USD (Bu ücrete de zam gelmiş ve 220 USD olmuş)
Burası 495 USD
NCLEX-RN sınavına hazırlık ücretleri:
- Kaplan QBank 1 aylık abonelik: 59 USD
- Uworld 1 aylık abonelik: 59 USD
- NCLEX-RN Mastery uygulaması ücreti: 15 USD
Burası da 133 USD
RN olarak çalışmaya başlamadan önce Basic Life Support (BLS) sertifikasını almak gerekiyor. Ben Houston’da özel bir eğitim kurumundan 45 USD karşılığında aldım.
Toplamda 1388 USD ve 560 TL
Kabaca başvuru maliyeti bu şekilde görünüyor. Yazmayı unuttuğum bir şey varsa güncelleme yaparım.
Tüm başvuru sürecini Türkiye’den yürüttüğümü, sadece NCLEX’e girmek için ABD’ye geldiğimi hatırlatmak istiyorum. NCLEX’e başka ülkelerde girmek de mümkün, örneğin İngiltere.
**Bu masraflara NCLEX sınavına girmek için yapılacak seyahat masraflarını da eklemek gerekir**
kenan cığım ne çalişkan ve başarılı bir gençsin çok aydınlatıcı olmuş aldığın maaaşı da yazda gençler ilgiensen yabancı dilim olsa inan ben de gelirdım kızımın geleceği çin hep böyle başarılı ve bilgini paylaşman dileğiyle mutluluklar
Çok teşekkür ederim 🙂 Maaşı yazamıyorum ama Türkiye ile karşılaştırınca çok iyi diyebilirim. Sevgiler.
merhabalar ben hemşirelik 4 sınıf öğrencisiyim öncelikle kapsamlı bu paylasımlarınız aynı zamanda bıze ısık ta tutuyor tekrar tesekkurler..benım ıdealım de amerıkada donanımlı pratısyen hemsıre olabilmek, yalnız vıze konusunda bıraz tedırgınım, vıze yıllarınızı da alabılır demıssınız o kadar beklemek istemiyorsak neler yapabılırız, baska alternatfler var mı? hic yurt dısına da çıkmadım vıze basvurusunu sımdıden yapabılır mıyım,karsıdan sponsor olcak birisini su anki yetersızlıkle nasıl bulabilirim,siz bu sureclerde neler yasadınız nasıl ustesınden geldınız paylasırsanız ıyı olabililir 🙂 bıraz daha bu konuda aydınlatabilir misiniz beni
En kolay yolu green card çekilişi, her yıl Ekim ayında başvuru yapmayı unutma. Ancak çekiliş çıkması şart değil, eğer sana sponsor olmayı kabul edecek bir işveren bulursan yine gelebilirsin. Üstelik şu sıralar bekleme süreleri çok kısaldı, bir yıldan az zamanda vize alanlar var. Sponsor için bu süreç maliyetli, o nedenle cazip bir aday olmalısın. İyi İngilizce, aranan bir alanda yeterli deneyim, hazır RN lisansı gibi şeyler seni cazip hale getirir.
Ben çekiliş yoluyla geldim, o nedenle sponsorluk için kendimi beğendirme kaygım yoktu, ancak öyle olsaydı bile cazip bir aday olurdum diye düşünüyorum.
Başarılar.
çok teşekkür ederim 🙂
Merhabalar ben şuan hemşirelik 2.sınıf öğrencisiyim yurt dışında yüksek lisans yapmayı ve orda çalışmayı çok çok istiyorum bu yaz İngilizcemi geliştirmeyi istiyorum bu konuda neler yapabilirim ve prosedür hakkında bilgim sıfır nasıl bir yol izlemem gerek sponsorluk ve çekiliş için eğer cevap verirseniz çok sevinirim çünkü ciddi anlamda kafam karışmış durumda hangi kurumlara başvuracağımı dahil bilmiyorum desem yeri şimdiden teşekkürler
Henüz öğrenci olduğun için şanslısın, başvuru için önünde 4 yıla yakın bir zaman var. Bu sürede İngilizceni ilerlet, yurtdışında hemşirelik ile ilgili bilgi topla. Mezun olduktan sonra iyi bir kurumda çalışmaya başla, özellikle yoğun bakım, acil, ameliyathane gibi çok aranan alanlarda. İngilizce için Youtube üzerinden hemşirelik ile ilgili kanalları takip et. Merak ettiğin konularda her zaman İngilizce arama yap. Başarılar.
merhaba kenan green card çıktı diyelim ne kadar bi süre daha türkiyede durabilirim ne kadar bi süre geçerli oluyo o süreyi geçersek bir daha green card başvurusu yapamıyoz mu?Sana kaçıncı denemende çıktı green card…
Çekiliş çıktıktan sonra hemen gidemiyorsun zaten, işlemler 6 ay-1 yıl kadar sürüyor. Sonra ABD’ye giriş için 6 ay süre veriyorlar. Ondan sonra birkaç defa 6 ayda bir giriş çıkış yaparak birkaç yıl kartı aktif tutabilirsin ama sonra yerleşmiş olman lazım. Kartın iptal olursa tekrar verirler mi bilmiyorum. Bize üçüncü denemede çıktı.
Kenan merhaba ben iki yıllık acil tıp teknisyenliğini bitirdim.ABD lisansımı hemşireliğe tamamlıyabilir miyim?Lisans tamamlama için sınava girmem gerekiyor mu yoksa gereken belgeleri sağladıktan sonra direk bi üniversiteye başvuru yapılabiliyor mu?Bide bi kaç dersten beni muaf tutar mı tutarsa yemede yanında yat olur benim için.Şimdiden teşekkürler….
İki yıllık mezunları LPN olarak lisans alabiliyor diye duydum ama süreci bilmiyorum. LPN olduktan sonra RN olmak için eğitime devam edebilirsin.
kenan abi şimdi sen orda ne kadar ücret alıyon bi merak ettim be abi bende hemşirelik 2.sınıf öğrencisiyim hitit üniversitesinde şimdi ingilizce kasmaya başlayasım var ama bana çok uçuk geliyor be abi sınavları zor mu kolay mı bilmiyorum ama canı gönülden gelmek istiyorum amerikaya
Hedeflerini iyi belirle, yapman gerekenleri sırayla yap. Uçuk bir şey değil. Emek verirsen her şey kolay. Ama hiçbir şey sadece isteyerek olmuyor.
Ücretler ile ilgili yazıma bakabilirsin.
anladım abi teşekür ederim o zaman ben şimdiden başlıyorum yazılarını okudum abi gelicem teksasa ben ingilizce kitap dergi bide youtube kanallarına üye olacağım.Sendende yardım isticem abi hazır ol yardım etmeye :).İzmirde oturuyorum abi öncelikle okulumu bitirmeyi planlıyorum atanıp kazandığım parayla sınav masrafları seyehat masraflarını falan karşılayacağım green carda nasıl başvuru yapcağımı anlayamadım bi tek abi 😀
Başarılar! Green card çekilişi hakkında bilgi için nasilgreencardaldim.com arkadaşımın blogu
teşekkürler abi 🙂
Kenan Bey verdiğiniz bilgiler için kendi adıma çok teşekkür ederim. yazılarınızı okuduktan sonra bende bir soru sormak istiyorum. Şuan hemşirelik 4.sınıf öğrencisiyim ve üniversitemin verdiği diploma mavi diploma adı altına ulusal diploma diye geçiyor. ayrıca staj saatlerimiz de avrupa standartlarına göre düzenlenmiş. Ben aldığım bu diploma ile denklik için dil dışında bahsettiğiniz diğer sınavlardan muaf olabilir miyim yoksa yinede girmem mi gerekir ?
Şöyle ifade edeyim, hemşireliği Amerika’nın en iyi üniversitesinde bile okusan bu sınavlara girmek zorundasın. Burada Nclex’e girmeden hemşire olmak mümkün değil. Eğitimini İngilizce almadığın için İngilizce sınavına girmek zorundasın. Eğitimi ABD dışında aldığın için CGFNS değerlendirilmesi yapılmak zorunda. Kısacası mavi diplomanın hiç bir avantajı yok. Eğitimin uluslararası standartlara uygunsa bu değerlendirme sürecin daha hızlı olabilir.
Anladım çok teşekkür ederim
Ustat bn radyoloji teknikerligi okudum orada lisans tamamlama yaparsak hemsirelik okuyabiliyor muyuz ortalama maliyeti ne kdr olur (green kart çıkmadan) bide burda 4 yilik hmsirelik okuyp gitmk mi mntikli oraya gelip lisans tamamlma yapmak mi
Eğer çok zengin değilsen orada okuyup gelmek daha mantıklı olur. Burada eğitim özellikle uluslararası öğrenciler için çok pahalı.
Kenan hocam eline sağlık bütün yazılarını okudum. Bu tür yazılar şuan green card hazırlığında olanlar için gayet faydalı.
Benim sorum diş hekimi orada nasıl diş hekimi olarak çalışabilir bununla ilgili bilgi verebilir misin?
Çalıştığınız hastanede sorabileceğiniz diş hekimi vardır.
Teşekkürler
@Birol daha önce bir forumda sorulmuş, ben de şu yanıtı vermiştim:
Amerika’da lisansını almış bir meslektaşın bu forumlara giriyor mudur bilmiyorum. Ben kendi adıma kendi yolumu kendim buldum. Sen de kendi başına yapmak zorunda kalabilirsin. Senin için kısa bir araştırma yaptım ve gördüm ki süreç zorlu ve uzun.
Diş hekimi değilim ancak sağlık sektöründe lisans alma sürecini biliyorum.
Öncelikle şu sayfalarda gerekli bilgiler ve adımlar listelenmiş:
http://www.asdanet.org/tips-for-international-dental-students/
http://www.adea.org/GoDental/Non-traditional_Applicants/Foreign-educated_Dentists.aspx
Her eyaletin süreci ve uygulamaları farklı olabilir. Örnek olması açısından Texas eyaleti için:
https://www.tsbde.texas.gov/ForeignEducatedLicensure.html
Bunlara göre:
1- Okulunu bitirip mezun olacaksın
2- NDE Part 1 ve 2 sınavlarını geçeceksin
Şurada sınavlar ile ilgili tüm bilgiler var: http://www.ada.org/en/jcnde/examinations/nbde-general-information
3- ADA onaylı bir kurumda en az 2 yıllık bir uzmanlık yapacaksın
4- Tüm bunları tamamladıktan sonra başvurduğun eyalette klinik diş hekimliği sınavına gireceksin
Yukarıda bağlantılarını verdiğim web sitelerinde girilmedik sayfa, okunmadık metin bırakmaman lazım. İngilizcem yeterli değil diyorsan öncelikle onu çözmelisin. Mezun olmadan önce İngilizce seviyen çok iyi olmak zorunda.
Burada yazdıklarım benim kısa bir araştırma sonunda ulaştığım bilgiler. Ayrıntılı bilgilere senin ulaşman gerekiyor. Eminim bu konuyla ilgili bir forum da vardır.
Süreci tamamlayıp Amerika’daki işine başladıktan sonra da benim yaptığım gibi yapar ve bilgilerini paylaşırsan senden sonrakilere çok yardımcı olmuş olursun.
Teşekkürler değerli bilgilerin için. En az 2 yıl okuyunca uzman oluyorsan iyi ama yine normal diş hekimi oluyorsan kötü.
Süreç zor ama türkiyede de kolay değil malesef
Kenan hocam peki lisansı almak texasta mı daha kolay yoksa diğer eyaletlerde mi?
@birol Çok fazla fark olacağını sanmıyorum. Ama hemşirelik lisansı açısından ben Texas’ın daha kolay olduğunu düşünüyorum.
Hocam merhaba Amerika’da çalışmak için başvurmadan önce herhangi bir hastanede hiç çalıştınız mı? Demek istediğim tecrübe onlar için önemli mi? Son olarak da hangi üniversiteden mezun oldunuz?
Amerika’ya gelmeden önce 11 yıllık deneyimim vardı. Tecrübe RN lisansı için şart değil ama iş bulmak için kesinlikle gerekli. 2005 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun oldum. Ayrıntılı özgeçmişimi yandaki menüden Hakkımda sayfasına girerek bulabilirsiniz.
Merhaba Kenan bey, öncelikle deneyim ve çok değerli bilgilerini paylaştığın in çpk teşekkür ediyorum.
Erkek kardeşim de ege üniv hemşirelik mezunu. 8 sene tecrübeli, ve intermediate derece ingilizcesi var, 27 yaşında, bekar. En son, Amerikan hastanesinde acil de 2 sene çalıştı.
Amerika veya kanada da çalışmayı çok istiyor.
Sorum ise şu, orada çalışma yetkinliği kazanana kadar baya bi süreçten geçmesi gerekiyor anladığım kadarıyla.
Şimdi durum böyle iken kendisine sponsor olmayı kabul edecek bir işveren nasıl bulabilir? Yani demek istediğim, kim onu 1,2, 3 veya daha fazla sene bekler? Bu aşama nasıl nasıl gelişiyor cevaplarsanız çok memnun olurum.
Şimdiden Çok teşekkürler. Sizin de başarılarınızın devamını ve bizlerle de paylaşmanızı diliyorum. ☺
Kimse onu beklemeyecek. Sponsor aramaya başlamak için her şeyin hazır olmasını beklemek gerekiyor. Yani mesleki deneyim, İngilizce ve RN lisansı hazır olmalı. Bu aşamada her şeyi kendi başına, kendi cebinden halledecek.
Daha sonra ilgili ajanslar ile iletişim kurmaya başlayabilir. Bu durumda da vize alması 6-9 ay kadar sürüyor. Çok uzun bir süre değil.
Merhaba Kenan bey. Son yazınızı okudum ve dikkate alacağım, teşekkürler paylaşım için.
Ben çift ana dal veya yan dal yapmayı çok istiyorum fakat anladığım kadarıyla bir çok okulda hemşirelik öğrencileri için çift ana dal programları yok. Fakat yeni bir yasa ile artık önlisans yani 2 yıllık bölümler ile de çift ana dal yapabilecek herhangi bir lisans öğrencisi. Bu durumda sizin hemşirelere önerebileceğiniz mantıklı bulduğunuz 2. bir dal var mı seçmemiz için?
Çift anadal yapmanın çok yararlı olacağını sanmıyorum. Onun yerine hemşirelik derslerini daha iyi notlarla bitirmek yada çok iyi İngilizce öğrenmek gibi şeylere odaklan. İlla ki yapmak istiyorsan da kendi ilgi alanına uygun bir şey olsun. Gelecekte hangi alanda hemşirelik yapmak istiyorsan ona göre.
lütfen cevaplayın ben 4 yıllık hemşirelik kazandım bölümüm tamamen ingilizce eğitim veriyor bu bana avantaj sağlar mı evet ise ne gibi sağlar
Tabii ki sağlar, İngilizce konusunda sıkıntı yaşamazsın. Ama RN lisansı alma sürecinde bir fark olacağını sanmıyorum, belki sadece İngilizce sınavına girmene gerek kalmaz.
Merhaba Kenan bey çok güzel açıklamışsınız herşeyi başarılarınızın devamını dilerim. Ben 7 yıldır kamuda ATT olarak görev yapıyorum. İlk ve acil yardım lisansımı bu sene tamamlıyorum. Eşimin işi nedeniyle oraya göç etme ihtimalimiz söz konusu ve ben oraya geldiğimde mesleğimi yapabilecekmiyim ne tür eğitimlerden geçmem gerekecek bunu bilmiyorum. Siz RN eğitimini Türkiye de tamamladığınızı söylemişsiniz sanırım. Bunu yapabilmek için ne yapmalıyım ya da direk Amerika da eğitim almak daha mı iyi olur . Bizim derslerimiz hemşirelikten farklı olduğundan muaf olamayacağım mesleki dersleri orada yeniden almak zor olurmu bilemiyorum ya da Paramedik mesleğinin oradaki karşılığı tam olarak nedir bunu da bilmiyorum 🙂 aklımda deli Sorular soru yağmuruna tuttum kusura bakmayın ne olur ama bu işi deneyimlemiş biri olduğunuzdan fikirleriniz çok kıymetli. Şimdiden teşekkür ederim
Daha önce sorulan soruya şu yanıtı vermişim:
Çok iyi bildiğim bir konu değil ama daha önce de soru geldiği için biraz araştırdım. Paramedik önlisans diploması maalesef burada geçerli değil.
Şu sayfa: https://www.nremt.org/rwd/public/document/paramedic
“Successful completion of a CAAHEP-accredited Paramedic (NRP) program (or a program that has a CAAHEP “Letter of Review”) within the past two years . The course Program Director must verify the candidate’s successful completion of the course through the NREMT website.”
ABD’de yeniden eğitim alman gerekecek diye düşünüyorum.
Merhaba,
Yanlış hatırlamıyorsam 11 yıl hemşirelik yaptıktan sonra green card kazandığınız için Amerika’da devam ettiniz. Bir yazıda da eğer card çıkmasa bu adımları uyguluyordum dediniz ama kafam karıştı madem Amerika planlarınız arasındaydı önceden olmuyor muydu 11 yıl sonra green card çıkınca gitmişsiniz.
Çekiliş sadece süreci daha kolay hale getirdi. RN lisansı aldıktan sonra bir işveren bularak da gelebilirsin. Ben uzun yıllar Avustralya ve Yeni Zelanda düşündüğüm için ABD’yi hiç düşünmemiştim. Ama oraların RN lisansı süreçleri çok daha zor ve masraflı. Ayrıca İngilizce sınavından yeterli puanları alamadığım için de ABD daha mantıklı geldi. Özetle, süreç 11 yıl sürmedi, benim karar verip gereken adımları atmam zaman aldı.
tr de anestezi okudum ayrıca daha sonra tekrar sınava girip ebelik kazandım ve şu anda 3 . sınıfa geçtim . ebelik lisansı almak içinde anlattığınız bu aşamalardan geçmek zorundayız değil mi?
Ebelik lisans süreci hemşirelikten farklı. Çok fazla bilgim yok maalesef. Bulduğum bilgileri aşağıda paylaşıyorum. Bunlardan yola çıkabilirsin.
https://www.njconsumeraffairs.gov/mid/Applications/Application-for-Licensure-as-a-Midwife.pdf
https://www.njconsumeraffairs.gov/Documents/licenseprocess/Midwifery-Liaison-Committee-Application-Overview.pdf
https://www.njconsumeraffairs.gov/mid/Pages/applications.aspx
https://www.tdlr.texas.gov/midwives/midwives.htm Texas eyaletinde ebelik lisansı almak için gerekli bilgiler burada var. Şu bölümde bütün soruların yanıtlarını koymuşlar: https://www.tdlr.texas.gov/midwives/mwvfaq.htm#apply1
Ayrıca şuraya da bakmanı öneririm:
http://www.midwife.org/Foreign-Educated-Nurse-Midwives