Bu konuda çok soru alıyorum. Herkes rakamları öğrenmek istiyor. Amerika’da hemşire olmak için o kadar uğraşmaya, para ve emek harcamaya değer mi?
Kısaca şunu söyleyeyim, evet değer. Henüz birkaç haftadır çalışıyor olsam da şartlarımdan memnunum.
Amerika’da hemşirelik saygın, kolayca iş bulabilen ve iyi kazanan meslekler arasında. Ayrıca çalışma şartları genelde çok iyi oluyor. Kariyer seçenekleri de fazla.
Şu sitede eyaletlere göre saatlik, aylık ve yıllık olarak brüt hemşire maaşları listelenmiş: http://nursesalaryguide.net/registered-nurse-rn-salary/
Buna göre Amerika ortalaması saatlik 32, aylık 5600, yıllık ise 68 bin dolar civarında. Bu rakamlar mesleki deneyim, uzmanlık alanı, sertifika, çalışma ortamı ve eyalete göre çok değişiklik gösteriyor. Örneğin Amerika’nın en pahalı eyaleti Kaliforniya için ortalama ücretler çok daha yüksek. Ancak Kaliforniya’da hem yaşam maliyetleri hem de vergiler daha yüksek olduğu için gelir gider dengesini buna göre değerlendirmek lazım. Yani Teksas’ta saatlik 35 dolar Kaliforniya’da 55 dolardan daha iyi bir yaşam standardı sağlayabilir.
Saat ücretini anlamak için şöyle yapalım. Saatlik 35 dolar ödeyen bir işte çalışıyorsunuz. Haftalık normal mesai genelde 36 veya 40 saat olur. Maaşlar genelde 2 haftalık ödenir. Bu durumda 2 haftada 72 saat çalışırsanız 35×72 = 2520 dolar kazanmış olursunuz. Bu rakama genelde öğlen 3’ten ve akşam 7’den sonra alınan akşam ve gece primleri eklenir. Elde ettiğiniz son rakamdan sağlık sigortası ve emeklilik primleri kesildikten sonra vergilendirilir. Ama Amerika’da federal vergiler çok düşüktür. Evli ve çocuklu iseniz verginiz daha da az olur. Örneğin ben geçen maaşımdan sadece %16 vergi ödedim. Buna göre elinize geçen ücret bekarsanız 2000 dolar civarında olur. İki haftada bir ödeme yapıldığı için aldığınız ücreti 2.15 ile çarparak aylık maaşı hesaplayabilirsiniz. Bu durumda 2000×2.15 = 4300 dolar aylık oluyor. Bu rakam Teksas için iyi bir maaştır. Genelde hemşireler bundan biraz daha fazla kazanıyorlar.
Haftada 36 saat Türkiye ile kıyaslanınca çok az kalıyor. Burada da hemşireler genelde ya çalıştıkları kurumda yada ajanslar aracılığıyla başka kurumlarda fazla mesai veya ek işler yapıyorlar. Her iki durumda da elde edilen saat ücreti normalde verilenden fazla oluyor. Kısacası, ayda 1-2 defa 12 saatlik ek mesai ile gelirinize 500-1500 dolar eklemek mümkün.
Özetlemek gerekirse,
Hemşirelerin aldıkları maaşı etkileyen faktörler:
- Hemşirenin eğitimi (associate, diploma, bachelors..)
- Hemşirenin deneyimi
- Hemşirenin uzmanlık alanı (yoğun bakım, onkoloji, ameliyathane..)
- Çalışılan kurum (büyük hastaneler küçüklere göre daha iyi ücret veriyor)
- Hemşirenin bekar, evli, çocuklu olması (alınan vergiler çok değişiyor)
- Eyalet (bazı eyaletler federal vergi dışında eyalet vergisi alıyor)
- Çalışılan vardiya (gece primleri genelde yüksek oluyor)
- Fazla mesai yapıp yapmadığı (40 saatten sonrası genelde 1.5 katı oluyor)
Bu konu ile ilgili yazacaklarım şimdilik bu kadar. Birkaç aydır Amerika’da olduğumu ve birkaç haftadır çalıştığımı tekrar belirteyim. Eksik ve yanlışlarım olabilir. Sorularınızı veya düzeltmelerinizi yorum veya mesaj olarak yollayabilirsiniz. Ben de onlara göre yazıyı güncellerim.
mrb kenan ablanın öngürüsü nasıl ben de dil öğrenim gelsemmi ülkemizin hali malum ne dersin
En kolay yolu çekilişi kazanmak. Eğer niyetin varsa başvuru yapmayı unutma abla, her yıl Ekim ayında. Neden olmasın?
Bu güzel bilgiler için teşekkürler.Acaba ebelerin iş bulma olasılığı ve maaşları nasıl?
Lisans mezunu ebeler de aynı süreçten geçerek RN lisansı alabilir ama bu konuda fazla bilgim yok. Lisans olduktan sonra iş bulmak sorun olmaz diye düşünüyorum. Maaşları da benzer olur.
Merhaba ben mustafa lise son hemşirelik bölümü öğrencisiyim şimdiden yurt dışında çalışmayı çok istiyorum üniversite olarak çift diploma veren bir üniversiteye girmek istiyorum burda ingilizce seviyemi dahada geliştirip denklik almayı düşünüyorum hem okuyup hemde yurt dışı hayalimi gerçekleştirmek istiyorum bana biraz daha yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden çok teşekkür ederim.
Yurtdışı hayalin varsa en önemlisi İngilizce. Çift diploma sana bu konuda fazla bir yarar sağlamayabilir. Önünde uzun bir yol var. Soruların olursa yazabilirsin.
Peki bu hayali gerçekleştirmek için nasıl başlamalıyım ilk önce ne yapmalıyım üniversiteye bu sene inşallah giricem
Aslında ne yapman gerektiğini yazmışsın, iyi bir üniversitede eğitim al, İngilizce’ni geliştir ve konuşur hale gel.
Kenan Bey merhabalar.
Öncelikle azminize hayran kaldığımı belirtmek isterim. Parayla satın alınamayacak bilgileri bir internet sitesi aracılığıyla bizlere aktardığınız için de ayrıca teşekkür ederim.
Benim sorum ABD’ye vasıfsız biri olarak gelip (GC ile) CC’lerde 2 yıllık hemşirelik okumayla ilgili olacak.
Green card sahipleri, lise diplomaları ile dilediği koleje gidip 2 yıl sonunda NCLEX sınavını kazandıktan sonra hemşire olabilirler mi? Bunun öncesinde herhangi bir şey yapmaları gerekir mi? Ayrıca ADN ve BSN ünvanları ile mezun olan hemşireler arasında kısa ve uzun vadede ne gibi farklılıklar olabilir? Son olarak örneğin çalıştığınız hastanede yeni mezun bir hemşirenin aylık maaşı ne kadardır?
Ayrıca Radiologic Technologists hakkında bilgiler verirseniz beni çok mutlu etmiş olursunuz.
Mesajıma son vermeden önce bir YouTube kanalı kurmanızı öneririm. Uzun vadede sizin için bir gelir kapısı olabilir. Ayrıca ülkenin malum halinden ötürü kaçıp kurtulmak isteyenlere yol göstermiş olursunuz.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
İşinizde kolaylıklar dilerim.
Associate Degree almak için 3 yıl okumak gerekiyor ve RN lisansı alma hakkı kazandırıyor. 2 yıl okuyarak LPN olabilirsin. Burada büyük hastaneler artık sadece BSN mezunu işe alıyor, mevcut ADN’lere de BSN’e tamamlama zorunluluğu getiriyor.
Texas eyaletinde saati 25 dolar altında çalışan RN olduğunu sanmıyorum. Yeni mezun hemşire herhalde aylık minimum 4500 dolar civarında brüt alır. Net maaş çok fazla etkene bağlı olarak değişir.
Radyoloji de çok kolay iş bulan meslekler arasında. Aslında tüm sağlık sektörü meslekleri için durum böyle.
Youtube kanalı düşünüyorum, şimdilik pek zamanım yok.
Merhaba kenan bey
Yaptığınız şeyler gerçekten harika. Yazdığınız her yazıyı hayranlıkla okudum. Arkadaşım ve ben hemşirelik 1. sınıf öğrencisiyiz hayalimiz sizin gibi Amerika da çalışabilmek çünkü bu mesleği saygı duyabileceğimiz bir ülkede yapmak istiyoruz. Şuanda dil ve ortalama için çalışıyoruz. Merak ettiğim New York ta falan nasıl bu iş ? Sadece daha uygun olabileceği için mi Teksası seçtiniz? Bir de bize bu yolda önerebileceğiniz bir şey var mı?
Şimdiden çok çok teşekkür ederim.
Sevgiyle kalın.
Hemşirelik Amerika’nın her yerinde güzel. New York vb kuzey eyaletleri kışın çok soğuk, yaşam maliyetleri ve vergiler yüksek. İyi bir gelirin varsa daha iyi olur tabii ama bizim gibi taze göçmenlere çok uygun değil diye düşünüyorum. Ama bizim için asıl etken benim daha önce Houston’da eğitimler almış olmam, burayı iyi bilmem ve bana yardım eden arkadaşlarımın olması. Houston’da iş bulmak benim için kolay oldu diyebilirim. Bir süre burada yaşadıktan ve Amerika’yı gezdikten sonra başka yerleri de düşünebiliriz.
Size önerim İngilizce’ye ağırlık vermeniz olur.
Bir de sanırım Amerika da hemşireler ayrılıyormuş uygulayıcı hemşire reçete yazıp dikiş atar vs. diye hocam söylemişti. Peki bunun için orda eğitimler oluyor mu ve Amerika ya gidip çalışmak için tek yol green card çekişi mi?
Burada tıp dışında mesleklerin de “doktoru” olmak mümkün, örneğin farmakoloji doktoru, hemşirelik doktoru.. “Advanced” hemşirelik alanları benim de ilgimi çekmiyor değil. Burada neredeyse her şey çok iyi belirlenmiş ve nasıl olacağı planlanmış; eğitim ve sınavları da standart hale gelmiş. İnternette “advanced practice nurse”, “nurse practitioner”, certified nurse anesthetist” gibi uzmanlıklar ile ilgili arama yapabilirsin.
Green card çekilişi en kolay yol. Ama başka pek çok yol var. RN lisansı alıp bir iş bulduktan sonra işveren sana sponsor oluyor ve vizeyi o şekilde alabiliyorsun.
Aslında size soracak o kadar çok sorum var ki rahatsız ettiğim için özür dilerim. Okuldaki hocalar yurtdışına gidip kalmamızı pek istemiyorlar çoğu akademisyen olmak ister misiniz diye sürekli soruyor ama benim istediğim şey bu değil sizin gibi yurtdışına gidip çalışmak istiyorum. 1. sınıftan böyle bir karar verip araştırmak için belki çok erken ama sizin gibi olabilmek için nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Yapman gereken, hedefini belirledikten sonra seni bu hedefe götürecek adımları uygulamak. İyi İngilizce’ye ve hemşirelik deneyimine ihtiyacın olacak.
Merhabalar Kenan Bey,
Gecenin bu vaktinde sizin inanilmaz deneyiminizden imrenerek biraz da gozum korkarak okudum ve halende merakla devam ediyorum okumaya.
Ben meslekte 10.yilimdayim deneyimlerimde yogun bakimlar,acil servis,koroner anjiyo unitesi de dahil olmak uzere ve su anda da buyuk bir hastanenin 2 yildir organ nakli koordinatoru olarak calismaktayim.Ama yasam cok cabuk bitiyor ve amerikada calismak yasamak istiyorum.yds puanimda 58.75. gozum korkmadan bana cidden kalifiye gozuyle bakarlarmi yada basarabilirmiyim.En en en once ne yapmaliyim hayallerim ulkesi icin.:D kafam bi milyon
YDS gibi sınavları unutun. Ben 91 aldım zamanın ÜDS’sinden ama IELTS’ı geçmek için 3 kez girmek zorunda kaldım. Dile hakimiyeti ölçen sınavlara odaklanın. Mesleki deneyiminiz ABD’de kabul edilir ama aynı alanda ve seviyede bir iş bulmak mümkün olmayabilir. Bunu dert etmeyecekseniz bence denemeye değer. Ben 11 yıldan sonra kabaca dahiliye servisinde gece nöbeti tutuyorum ve gayet memnunum.
abi ben lise mezunuyum ve hemsır olmak ıstyorum tabı kı de america da ama dil sevıyem zayıf nerdfen baslamalıyım oraya mı gelıp okumalıyım yoksa turkıye den bır uni. mı okumam lazım lutfen bılgı ıstıyorum bu arada youtube kanalı acmaınız daha da ıyı olur bence
Paran varsa gel burada oku tabii ama çok para lazım bu iş için. Yıllık 30-40 bin dolar en az.
Bence Türkiye’de hemşirelik oku, okurken de İngilizce üzerinde çalış. En mantıklısı bu olur.
Merhaba Kenan Bey,
6 yıldır İstanbul Haydarpaşa GATA da çalışmaktayım, yoğun bakım ve cerrahi klinik tecrübem var. Ben de yakın zaman içinde Texas a yerleşeceğim, nişanlım Amerikalı ve nişanlılık vizemi aldım Nisan’ nın ilk haftası Austın a taşınacağım. Nişanlımın da ailesi Houston da yaşıyor. Yazdıklarınız çok açıklayıcı teşekkür ederim. Houston a geldiğimde eğer sizin de vaktiniz olursa görüşmek isterim.
Çok teşekkürler. Şimdiden hoşgeldiniz diyorum. Görüşmek üzere.
Merhabalar, öncelikle faydalı paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ben evli ve bir çocuk annesiyim. Acaba Houston da 4500-5000 dolar hemşire maaşı ile geçinmek mümkündür? Eşimin çalışamaması durumunda.
Biz de tek çocuklu bir aileyiz. Ayda 3000 dolar genelde ortalama bir yaşantı sürdürmek için yeterli olacaktır. Burada ortalama yaşantı Türkiye standartlarına göre oldukça rahat kabul edilebilir.
Merhaba, dil sınavına general training mi, academic modülünden girmek gerekiyor?
Texas eyaleti için bu konuda bir ifade yok. Ben olsam akademik modülü yapardım.
Abi benim birkaç sorum olacaktı
Ben lise hemşirelik bölümünden mezun oldum lise diplomasıyla amerikada çalışabilirmiyim.
Ve olmuyorsa
Ben üniversite 4 yıllık hemşirelik okusam amerikya geldiğim zaman işe girmek için herhangi bir sınav varmı mesela türkiye kpss var orda öyle bir sınav varmı.
Amerikaya greencard dışında nasıl gelebilirim
@Ramazan
Maalesef lise diploması ile hemşirelik yapamazsın. Amerika’da KPSS gibi bir saçmalık yok, sadece mesleki sınavlara (Nclex gibi) giriyorsun. Kurumlar işe alım sırasında bazı sınavlar yapıyorlar ama bunlar da genelde mesleki oluyor.
Green card, çekiliş dışında yollarla da alınabilir, mesela işveren sponsorluğunda (Employer Sponsored Green Card).
Ben hemşirelik okumayı düşünüyorum ve her yıl tabiki green karta başvuru yapıcam ve her sene work and travel erasmus vs yurt dışına çıkıp dilimi geliştirmeyi planlıyorum. Eğer çekilişte çıkmassa nasıl bir yol izlemem gerek mezun olduğumda.
@eda Çekiliş şans işi zaten. RN lisansı alıp kendine bir işveren bulman gerekiyor. Daha sonra İşveren Sponsorluğunda Green Card (Employer Sponsored Green Card) alacaksın.
Merhaba Kenan Bey bilgi paylaşımınızı ve yazılarınızı okuyunca gerçekten bu mesleğin piri olduğunuzu anlamak pek de zor olmadı. Sizi kutlarım. Bana 3 Mayıs itibari ile GreenCard çıktı. Büyük ihtimal Eylül ayında Ankara’da ki Büyükelçilik’teki mülakattan sonra Ekim Kasım gibi Houston ‘a gelme planım var. Bende İstanbul Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden Lisans mezunu oldum. Ve paylaştığınız linkler üzerinden çalışmalara başladım. Umarım benim için çok sıkıntılı geçmez bu süreç. Houston’a geldiğimde görüşmek isterim bende
@zehra tebrikler. RN lisansı için çalışmalara hemen başlayın. 9-12 ay kadar sürüyor. İngilizce sınavını ve CGFNS aşamasını oradayken halletmeye bakın. Houston iyi bir tercih olur. Görüşmek üzere.
Mrblar öncelikle paylaşımınız için size tşk ederim Kenan bey ben Türkiye’de lise mezunu hemşireyim başka bir bölümden üniversite okursa hemşirelik diplomam geçerli olur mu Amerika’da
@ozan Hemşirelik lisans mezunu olmalısın. Hemşirelik dışında aldığın eğitimin RN lisansı için bir katkısı olmaz. Lise mezunu olarak herhangi bir hemşire lisansı almak da mümkün değil.
Merhabalar kenan bey radyoloji teknikerlinden mezun oldum dgs ile hemsirelige gecmekte kendime hedef koydum calismaktayim size sorum olacak arkadaslara verdiğiniz bilgiler çok güzel tebrik ederim. Sorum şu green card ve Rn lisansi demişsiniz biraz daha açıklarmisiniz. 2.sorum ilerde amerika gibi bir ülkede calismaya başladığımda Türkiye deki gibi ilk zamanlar kalcak yani locman tarzi yer olur mu
Evet, benim geçtiğim süreçten geçip RN lisansını aldıktan sonra Employer Sponsored Visa için kendine bir işveren bulman gerekiyor. Genelde hastaneler bu işlerle uğraşmak istemediği için hemşire ajansları (nursing staffing agencies) yoluyla eleman buluyorlar. Bu ajanslar bazen ev bulmana yardım ederler ama burada lojman kavramı pek yok. Oda kiralama yoluyla bu işi kolayca çözebilirsin. Bence bu tür ayrıntıları şimdiden düşünmeye gerek yok.
Merhabalar ben yeditepe üniversitesinde okuyorum bu sene hazılık okudum ingilizce ve fakülteye gectigimde de dersleri ingilizce görücem 5 sene içinde ingilizcem oldukca gelisecegini düsünüyürum benim de herkes gibi hayalim mezun olduktan sonra yurdısında calısmak.yorumlara yazdıgınız cekiliş nasıl oluyor ve nasıl gittiniz amerikaya beni bu konuda bilgilendirseniz sevinirim simdiden tesekküler
Biz green card çekilişini kazanıp geldik. Sen de her yıl Ekim ayında resmi siteden ücretsiz başvuru yapabilirsin: dvlottery.state.gov Çekiliş sonuçları Mayıs ayında açıklanır.
Buraya gelmenin bir diğer yolu da Employer Sponsored Green Card almak. Bunun için önce RN lisansını alman gerekiyor. Nasıl yapılacağını yazılarımdan öğrenebilirsin. Daha sonra vize için sponsor olacak bir işveren bulman gerekecek.
Merhaba sağlık meslek hemşirelik 99 mezunuyum önlisans laboratuvar lisans afet yönetimi ve acil yardım 4. Sınıf öğrencisiyim 2 kızım var 2000 sen bu yana hemşire olarak çalışıyorum…şansım var mı acaba…
Hemşire lisansı alabilmek için üniversite eğitimi hemşirelik üzerine olmalı. Diğer eğitimlerin bir etkisi olmaz.
Yani green card ile gelsem calışamazmıyım
Green card ile çalışma iznin olacak ama RN lisansı olmadan Amerikan vatandaşı da olsan hemşire olarak çalışamazsın. Lisans gerektirmeyen başka bir işte çalışabilirsin. Ama genelde sağlık sektöründe mesleklerin çoğu için lisans gerekiyor.
Green card gerekiyor mu hemşire olarak gelmek için.
Bir de amerika da tüm hastaneler özelmiş heralde hastaneye nasıl basvuru yapiliyor hangi birime bu süreç nasil oluyor biraz detay verebilir misiniz?
Evet, ABD’de çalışabilmek bir vizeye sahip olmak gerekiyor. Green card sadece çekiliş ile alınan bir şey değil, bir iş bularak da kolayca alabilirsin.
İş başvurusu ile ilgili yazıma bakabilirsin. Tüm hastaneler özel demek doğru değil aslında. Örneğin ben eyalete bağlı bir kurumda çalışıyorum, yani bir çeşit devlet memuru sayılırım. Ama buradaki özel ve devlet kavramları Türkiye’dekinden çok farklı. Öncelikle KPSS gibi bir saçmalık yok, hemşireler matematik, tarih gibi sınavlardan aldıkları puana göre işe alınmıyor. İşe gireceğin bölümün sorumlusu veya tüm çalışanları ile birkaç iş görüşmesi yaptıktan sonra alınıyorsun.
Başvurular kurumların web siteleri üzerinden oluyor. İlanları takip etmek için LinkedIn, Monster, Glassdoor, Indeed gibi siteleri kullanabilirsin.
2 yıllık tıbbi laboratuvar mezunuyum ise girme şansım var mi…laborantligin 4 yılı yok…bende bu sene lisans tamamlamamla yanı 2 yıl daha okuyarak acil yardım ve afet yönetimini bitiriyorum…ise girme şansım var mi
Önlisans diploması burada geçerli değil. Ayrıca her meslek hemşirelik gibi kolayca denklik alamıyor. Örneğin Türkiye’de eğitim almış bir avukat burada çalışamıyor.
Teşekkürler…greencard başvuruları nezaman biliyomusunuz birde hangi siteden başvuru yapıldığını
Resmi başvuru adresi: http://www.dvlottery.state.gov
Bu konuda bilgi almak için: http://www.nasilgreencardaldim.com/
Green cart başvuruları ekimde mi başlıyor nerden başvuruyoruz
Evet, Ekim ayında resmi siteden ücretsiz başvuru yapabilirsin. Bu konuda bilgi almak için şuraya bakabilirsin: http://www.nasilgreencardaldim.com
Merhabalar, ben şu an sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik 3.sınıf öğrencisiyim. Yazınızı okudum çok teşekkürler emeğiniz için. Size sorum BSN olup orda iş bulabilmem için , burda okuduğum bölüm hiçe sayılıp tekrar 4 yıllık bir eğitim mi almam gerekiyor ? Birde atıyorum Teksas çalışmak için oraya gelebilmenin en kolay yolu nedir ? Şimdiden teşekkürler
Merhaba Elife. Tüm yazılarımı dikkatle tekrar okumanı tavsiye ederim. ABD’de tekrar eğitim alman gerekmiyor, sadece eğitimin denkliğini gösteren bir değerlendirme sürecinden geçeceksin ve sonrasında NCLEX-RN sınavına gireceksin. RN lisansı aldıktan sonra kendine bir işveren bulup Employer Sponsored Green Card alacaksın.
Merhabalar sayfanızın bilgilendirme konusundaki büyük yardımı için teşekkür ediyorum ilk olarak. Size ilk sormak istediğim şey ise KKTC de Anestezi teknikerliği bölümünü 2014 yılında bitirdim.Ayrıca farklı lisans eğitimide alıyorum.Benim çalışma imkanım var mı acaba merak ediyorum.Üniversitemizin çoğu yerle denklik anlaşması oldugunu ve diplomamın cogu avrupa ülkesinde gecerli oldugunu biliyorum cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Daha önce de sorular gelmişti. Maalesef önlisans diploması ABD’de geçerli değil. Avrupa için durum farklı olabilir. Farklı bölümde lisans mezunu olmanın bir katkısı olmaz.
Mrb birşey soracaktım peki lise hemşiresi başvuru yapabılıyormu iki yıldır hemşireyim calışıyorum ama. Deneyimim var kadrolu olarak atandım .
Lise eğitimi maalesef burada geçerli değil. Üniversite mezunu olman gerekir.
Merhaba ben Mustafa bu sene hemşirelikten mezun oldum Amerika’da çalışmak için ne yapmam gerekir
Gerekli şartları taşıyor musun? İngilizce, mesleki deneyim? Hemen işe başlayıp deneyim kazanmanı öneririm. İngilizce seviyenin de Toefl 80 puan seviyesinde olması lazım.
Selam,
Amerikada ADN RN level 2 okuyorum. Yanliz ingilizce yetersizliginden oturu level 2 yi tekrarlamam gerekiyor. Burda bilirsiniz hasta egitimi cok onemli ve ben bu konuda oldukca geriyim. Yasim 36 ve gecmiste saglikla ilgili bi yerd deneyimimde yok. Anlicaginiz oldukca zorlaniyorum. Onerebileceginiz bisey var mi?
Thanks
Hasta eğitimini verebilmek için öncelikle konuyu çok iyi bilmelisin. İngilizcenin çok iyi olmaması senin için dezavantaj. Önereceğim, iyi kaynaklar kullanarak bol miktarda konu çalışmandır. Bunun için bazı Youtube kanalları da yararlı olabilir. NCLEX ile ilgili kaynakları paylaştığım yazımda benim beğendiğim bazı kanalların adresleri var. Bana Ulaşın sayfasından bana bir mesaj atarsan seninle PDF formatında bazı kitapları da paylaşabilirim.
Selam Kenan Bey oncelikle bu yararli blog icin sizi tebrik ederim guzel bir sayfa Amerikadaki sistemi anlamama yardimci oldunuz sagolun 🙂
Ben burda 2 yillik saglik teknikerligi bolumunden mezunum ve engelli bakim merkezlerinde 1-2 yillik deneyimim var hemsire olarak .Benim esim amerikali ve gocmenlik( family sponsored green card ) icin neredeyse 1 yil once basvurduk gelecek yaz californiadaki avukatimiz bu green card in hazir olacagini soyledi.
Ingilizcemi suan daha cok gelistirmeye calisiyorum ve dusunuyorum ki oraya gittigimde CNA ( hasta bakici ) sertifikasi alip 1-2 yil calistiktan sonra RN olmak icin 2 yil universite okuyup RN olursam iyi olur diye dusunuyorum.
Size bunu sormak istedim sizce mantikli olan bu mu ya da baska bir adim atmali miyim ya da baska bir yol izlemeli miyim ? Siz ne tavsiye edersiniz ?
Ingilizce konusunda sıkıntın yoksa CNA ile hiç uğraşmayıp doğrudan LVN olmak üzere eğitim almayı düşünebilirsin. Tabii bu eğitim 1 yıl kadar sürüyor, maddi durumun da uygun olmalı. LVN olarak gelirin daha yüksek olur ve RN ile çok benzer bir iş yapacağın için mesleki deneyimin RN olarak iş bulmanda kolaylık sağlar.
Merhaba ☺ ben lise mezunu hemşireyim diploma international buna rağmen Amerika’da çalışamaz mıyım?
Diplomanın geçerli olması yeterli değil. Evet lise eğitimi olarak geçerli ama hemşire lisansı almak için değil.
Lisans için yeterli olmadığını biliyorum zaten. Sadece lise diplomasıyla iş bulamaz mıyım diye sormuştum.
Çalışma iznin varsa Patient Care Assistant veya Nurse Assistant olarak iş bulabilirsin.
Kenan bey musadenizle biseyde ben ekliyim. Serhat kardes, burda Kenan beyinde dedigi gibi calisma vizen varsa CNA (yaklasik 4 ay kurs-nurse assistant oluyor) ile baslayabilirsin. 3 aylik deneyimden sonra Med-Aid e lisansi alabilir (sadece ilac dagitirsin nursing home larda). Daha sonra LVN ler var RN lerin altinda Med-Aidecilarin utsu (oda 1 senelik bi egitim cc lerde). Yaklasik 3 yillik egitim alarak RN lisansi cclerden alabilirsin fakat hastanelerde deneyim sahibiysen calisabilirsin. Bunu uneversitelere basvurarak bunun ustune Bachelor degree alabilirsin ( oda cc den aldigin egitimin ustune 3 yil daha demek.) Kusura bakmayin Kenan bey yazmak istedim.
Birde hic lisans amadan nursing home’larda care giver olarak calisabilirsin yaslilarin sadece ADL lerini yaparsin( activities of daily living).
Katkı için çok teşekkürler Fatma.
Rica ederim Kenan bey
Vergi meselesini biraz daha açarmısınız.?
Amerika’da vergi pek çok şeye göre değişiyor. O nedenle genel bir açıklama yapmak mümkün değil. Burada maaşlar brüt üzerinden ifade edilir. Net maaş evli veya bekar olmana, çocuk sayısına, yaşadığın eyalete göre değişir ve maaşı ödeyen işvereni ilgilendirmez. Aylık brüt 7000 dolar alan bekar biri net 4000 alırken evli ve üç çocuklu biri 5500 alabilir. Ayrıca burada hemşireler birden çok işte çalışıyor, bu da maaşların brüt olarak ifade edilmesinin bir başka nedeni.
Merhaba kenan bey, turkiyede lisans hemşirelik mezunu olup , amerikada çalışmak istesek , dil öğrenimi dışında neler yapmamiz gerekiyor diplomamiz sayiliyir mu ayri bi egitim almamiz gerekiyor mu acaba , ve çalışma için hangi sartlari sağlamak gerekiyor
Mezun olduktan sonra mesleki deneyim kazanmak cok onemli. Turkiye’deki hemsirelik lisans diplomalari ABD’de gecerli ancak bunun bir kurum (or: CGFNS) tarafindan teyid edilmesi gerekiyor. Ekstra bir egitim alman gerekmez, NCLEX-RN sinavini gecmen gerekir.
Calismak icin kendine bir isveren bulmalisin. Bunun icin de cok iyi Ingilizce gerekecek. ABD disindan hemsireleri ise alan bazi ajanslar var, bunlarla gorusmek ve yazismak gerekecek.
Amerika’da sanırım hemşireligin içinde ayrı alanlar var mesela RN tam olarak nedir? Şartları nedir? Bunları açıklar mısınız zahmet olmazsa .
Onur, yazılarımı okumaya devam et. Hemşireliğin Temel Kavramları başlıklı bir yazı da yazmıştım.
Merhabalar beyfendi.
İngilizceyi kanıtlamak için ielts sınavı dışında hangi sınavlarla kanitlayabiliriz?
Şimdiden teşekkürler:)
Merhaba
İngilizceyi kanıtlamak için ielts sınavı dışında hangi sınavlarla kanitlayabiliriz
Beyda, başvuru yapacağın ülke/eyalet neyi kabul ediyorsa onu dikkate alman gerekiyor. Genelde Kuzey Amerika için TOEFL, İngiltere, Avustralya gibi ülkeler için IELTS daha iyi olur. Örneğin Texas eyaleti her ikisini de kabul ediyor.
selam kenan bey
ben 30 yaşında lise mezunu sağlık memuruyum,Amerikada çalışmak ve yaşamak istiyorum green card A başvuru yapacağım fakat başka yolları varsa yardımcı olursanız sevinirim.
Üniversite mezunu hemşireler bir işveren bularak Green card alabiliyorlar. Lise mezunu olarak çekilişi kazanmak dışında bir yol bilmiyorum.
Merhaba Kenan bey size bir sorum olacaktı, Green kart sahibi olursak yine de sizin yazınızda belirttiğiniz sınavlara girmek zorunda mıyız?
Green card ile bunların bir ilgisi yok.
Lise veya üniversite eğitimini ABD’de almadıysan İngilizce sınavına girmek zorundasın.
Nclex sınavı zaten tüm hemşirelik mezunları için zorunlu. Hemşirelik eğitimini ABD’de alanlar, ABD vatandaşları bile girmek zorunda. Kısaca, Nclex’e girmeden RN lisansı almak mümkün değil.
Cevabınız için teşekkür ederim bir sorum daha olucak diyelim ki İngilizce sınavını geçtik ama RN sınavını geçemedik bi dahaki RN için tekrar İngilizce sınavına girmek zorunda mıyız yoksa İngilizce sınavını geçtiğimizi belirten belge sonsuza kadar sürebiliyor mu?
BON’a ilk başvurudan sonra bir yıl içinde tüm aşamaları geçemezsen tekrar başvuru yapmanı ve başvuru ücreti ödemeni isteyebilirler. İngilizce sınavı genelde iki yıl süreyle geçerli, tekrar girmeni istemezler. NCLEX-RN sınavına girip geçemezsen 45 gün dolduktan sonra (veya daha da sonra) tekrar girebilirsin.
Merhaba
Hemşirelik dışında diğer mesleklerin denkliği hakkında bilgi almak istiyorum. Bu konuda yardımcı olur musunuz ? Mesela ben sağlık hizmetleri yöneticiliği okuyorum. Marmara üniversitesinde hangi yolları izlemeliyim?
Her meslek için belirlenmiş bir süreç yok. Ülkeden ülkeye taşınma anlamında hemşirelik şanslı mesleklerden biri. Sağlık Yönetimi için durum nedir bilmiyorum.
Kenan bey iyi günler öncelikle size çok teşekür ederim bu şekilde bir çalışma yaptığınız için.
Benim sorum; lise mezunu hemşireyim lisansımı Çukurova Üniversitesinde hemşirelik olarak yapmak istiyorum. Bu süre içinde ingilizcemi iyi derecede geliştirdiğimi ve güzel bir ortalama ile mezun olup RN belgesini aldıktan sonra Amerikanın herhangi bir bölgesinde işi (sponsor) bulabilme ihtimalim sizce % kaçtır? Bu konuyu merak ediyorum çünkü bir çok yerde şirketlerin sponsor olmak istemediğini, sponsor bulabilmek için çok üst düzey yeteneklere sahip olmak gerektiğini yani Amerikada bu işi benden başkasinin yapamayacağının kanıtlanması gerektiğini okudum bu konu hakkında düşüncelerinizi paylaşırmısınız?
Aslında bu sorunun yanıtı bende değil sende. Kendine şu soruları sormalısın: Nitelikli bir hemşire olma ihtimalim yüzde kaçtır? Bunun için gerekli gayreti göstermeye hazır mıyım?
“Bir işi Amerika’da senden başkasının yapamayacağını kanıtlama” konusunu sana sponsor olan şirket, daha doğrusu şirketin göçmenlik avukatı halledecek. Burada işin sırrı, çok fazla kişinin gidip çalışmak istemeyeceği yerlerde çalışmaya gönüllü olman. Amerika’da elbette bir sürü hemşire var, ama hiç kimse X şehrinde çalışmak istemiyorsa, bu senin gibi bir hemşireyi Türkiye’den işe almalarını haklı çıkarır.
Merhabalar ben de lise acil tıp teknisyeni bölümü mezunuyum üniversite olarak paramedik okumak istiyorum fakat 2 yıllık bir bölüm. Amerikada iş bulabilir miyim ingilizce iyi olduğunda bile
Daha önce gelen sorular için kısa bir araştırma yapmıştım. Gördüğüm kadarıyla Türkiye’deki paramedik eğitimi kabul edilmiyor.
merhaba, ben lise son sınıf öğrencisiyim. normal özel düz lise okuyorum. Amerika çocukluk hayalim ve hedefim. ne olursa olsun her türlü orada yaşayacağım 😀 haahahhaha hemşirelik Amerikada iyi bir meslek seçimi olacağını söylediler. herhangi bir akedemik başarım yok normal öğrenciyim ortalamam 60-70 arası yani kısacası sormak istediklerim.
1. burada bir üni okuyup orada mı çalışmalıyım ?
2. orada üni okumak isterdim ama pahalı ne yapabilirim ? yıllık en fazla 10-15k verebilirim.
3. dili burda mı öğrenmeliyim yoksa turistlik veya öğrenci vizesi alıp orada mı öğrenmeliyim ?
kısacası lütfen bana amerikada yaşamam ve çalışmam için yardım edin tavsiye verin :Dlütfennn. ne yapıcam gram bilmiyorum.. 🙁
Türkiye’de iyi bir üniversitede eğitim aldıktan sonra iyi bir kurumda birkaç yıl çalışırsan kolayca ABD’de iş bulabilirsin. Eğitimi Türkiye’de almak tabii ki çok daha ucuza gelir. Ben İngilizce’yi Türkiye’de öğrendim, bunun için yurt dışına çıkmak şart değil.
Uzun lafın kısası, iyi bir okulda eğitim al, öğrenciyken İngilizce konusunu da hallet. Yapman gereken bundan ibaret.
Başarılar! 🙂
Araştırdığım bir kaç yazı vs arkadaşlarım Türkiye’de üniversite okursan Amerika’da çalışamazsın demişlerdi. Ama yine de çok teşekkür ederim
Ben ve tanıdığım pek çok kişi Türkiye’de aldığımız eğitimle ABD’de çalıştığımıza göre bunun doğru olmadığını anlamışsındır.
Tabi ki anladım. Bu arada Meslek seçimi konusunda hala endişeliyim. Amerika’da hangi meslek’de iş daha kolay bulunur hangi mesleklerde açık var yani ve maaşı çok olmasa bile iyi olan meslekler kısacası sizce ne okumalıyım ? Çok fazla soru sordum ama sizin gibi insanları bulmak kolay olmuyor bu yüzden biraz fazla sordum emin olmak için teşekkürler tekrardan 🙂
Eğitimini Türkiye’de alacaksan mesleğin “taşınabilirliği” daha önemli. Hemşirelik çok kolay taşınabilir bir meslek. Örneğin doktorluk veya eczacılık için bu süreçler çok daha uzun ve zor. Sağlık sektöründe genelde işsiz kalmak gibi bir durum yok.
Bildiğim kadarıyla yazılım sektöründe de çok fazla açık var.
merhaba Kenan bey ben sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümü mezunuyum… Eğitimime Amerika’da (RN – associate degree) devam etmek istiyorum fakat aklıma takılan bir şey var. Amerika’da associate eğitimini aldığımızda teknisyen ünvanı mı alıyoruz yoksa direkt hemşire ünvanı mı alıyoruz?
Associate degree mezunları RN lisansı alır. RN lisansı almak için gerekli eğitimleri seviyesi ve süresine göre sıralarsak: Diploma < Associate < Bachelor's
Merhaba kenan bey bende yurtdışı hayali olan biriyim . Lise anestezi cikisliyim peki ben neler yapabilirim bana önerebilceginiz bir yol var mı şimdiden teşekkür ederim.
Lise eğitimini maalesef kabul etmiyorlar. Üniversitede hemşirelik okumak mantıklı olabilir. Önlisans eğitimi de geçerli değil.
Kenan bey malesef anestezinin 4 yıllığı turkiyede yok orada peki burdan bitirdiğimiz herhangi bir 4 yıllık acikogretim kabul ediliyormu ? Bilginiz için şimdiden teşekkür ederim
Anestezi teknikerliği olarak bir şey yapabileceğini sanmıyorum, ama yine de araştırmanı öneririm. Aldığın eğitim tabii ki mesleğinle ilgili olmalı, herhangi bir lisans programı işe yaramaz. Dört yıllık hemşirelik lisans eğitimi almak dışında bir yol bilmiyorum.
Araştırdım gda mıdır nedir tam adını unuttum lise anestezi kabul ediolar ama türkiye denklik sinavi varmi onu bilmiyorum çok araştırıyorum ama ing cem belli bir yerden sonra tıkanıo her şeyin hayırlısı artık cvplariniz için çok teşekkür ederim iyi gunler
Mesleğinin denkliği olsa bile EB-3 ile green card alabilmek için 4 yıllık mezunu olmak gerekiyor. Çekiliş, evlilik vb yoluyla gelmediğin sürece karşılığı olması işine yaramayacak.
Benim merak ettigim yillik izniniz kac gun malum orda bicok sektorde yillik izin gibi bir kavram yok devlet hastalerinde calisanlara varmi varsa kac gun
Çalıştığım kurumda ilk 2 yıl aylık 12 saat izin kazanıyordum. Şu anda 2 yılı doldurduğum için aylık 14.5 saate çıktı. Bir hafta izin yapmak için 40 saat PTO kullanmak gerekiyor. Başka bir deyişle yıllık 4.5 hafta kadar izin kullanabilirim.
Merhaba Kenan bey . Üniversitede anestezi okudum . Diplomam Amerika da geçerli olur mu . Veya Amerika da okuyarak bunun üzerine bir şeyler koyabilir miyim . Benim Babannem amcamlar halamlar orda . Gitmemde yararları olabilir mi ?
Bildiğim kadarıyla önlisans eğitimi geçerli değil. Hemşirelik lisansa tamamlayarak mümkün olabilir. Akrabalarının sana pek bir faydası dokunmaz maalesef. ABD’de okumak da mümkün ama çok pahalı olur. Türkiye’de okumak bence daha mantıklı.
bütün sorulara sabırla cevap vermişsiniz…Mesleğinizde hayatınızda üstün başarılar diliyorum..ülkemizin sizin gibi dolu donanımlı yetenekli bireylere ihtiyacı var..çünkü boş insanlar çabuk şişiyor….Sağlıcakla kalın
Teşekkürler.
Abi merhaba ben şuan Türkiye de tıbbi laboratuvar önlisans bölümü okuyorm bu yıl green card başvuru yaptım tam bilmiyorum ama tıbbi laboratuvar bölümu Amerikada denkliği olan bölüm eğer çekilişi kazanırsam Amerika da iş bulabilirmiyim kendi bölümumden laboratuvar dan
Genelde önlisans eğitiminin denkliğini almak zor. Mümkün olabilir tabii ama nasıl olacağını bilmiyorum.
How much are nurse salaries in Washington state
You can search the internet for this. “WA nurse salary” or “WA nurse rate”