Amerika’ya gelmeden önce anlamakta güçlük çektiğim konulardan biri ünvanlar olmuştu. Burada hemşirelik alanında çok çeşitli ünvanlar (credentials) var ve çok etkin kullanılıyorlar. Uluslarası kongrelerde ve makalelerde hemşirelerin adının sonunda bitmek bilmeyen ekler görebilirsiniz. Bir süredir burada hemşire olarak çalıştığım için artık bu ünvanları daha iyi anlayabiliyorum. Elimden geldiğince bunları açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle şu anda ne durumdayım yazayım: Kenan Oren, RN, BSN RN, MSN, OCN
Burada en kolayı herhalde RN ünvanı. Üç veya dört yıllık hemşirelik eğitimi alıp gerekli sınavları geçen herkes bu ünvanı alabiliyor. BSN ise sadece dört yıllık hemşirelik mezunları için geçerli. Açılımı ise Bachelor of Science in Nursing. Şu anda pek çok kurum öncelikli olarak BSN sahibi hemşireleri işe almak istiyor. Halihazırda RN lisansı ile çalışanları da BSN sahibi olmaları için teşvik ediyor. Bazı pozisyonlar için BSN sahibi olmak zorunlu, örneğin yönetici hemşirelik, eğitim hemşireliği.
Uzun zamandır ihmal ettiğim yüksek lisansımı bitirebilirsem MSN ünvanı alabileceğim. Açılımı Master of Science in Nursing. Yönetici hemşire olmak için MSN neredeyse şart. İleri hemşirelik pozisyonları (APN, NP gibi) için ise şu anda MSN yeterli ancak kısa zaman içinde bu durum değişebilir. Bu ünvanlar için DNP (doctor of nursing practice) şartı konulması yönünde çalışmalar olduğunu okudum. Bu ünvan da Türkiye’deki doktora seviyesine denk geliyor.
Kısa zaman içinde almak istediğim bir ünvan ise OCN (oncology certified nurse). Bu ünvanı alabilmek için onkolojide iki yıldan fazla çalışmak ve sınavı geçmek gerekiyor. Çalıştığım kurum bir kanser hastanesi olduğu için bu ünvana çok önem veriyor. Ünvanı almak için kurum içinde ücretsiz kurslar düzenleniyor. Kurum ayrıca sınavla ilgili başvuru ücretlerini de karşılıyor. Ünvanı alanlara da yılda 1000 dolar ikramiye ödüyor. Ayrıca aldığınız maaş da hızla yükseliyor. Tek yapmam gereken kafamı kullanmak oluyor. Ancak yapılan sınav çok kapsamlı ve zor, o nedenle çoğu hemşire bu ünvanı almadan önce daha kolay olan CMSRN (certified medical-surgical nurse) ünvanı alma yoluna gidiyor. Bu sayede kurumun zorunlu kıldığı mesleki ilerlemeyi gerçekleştirmiş, maaşında artış sağlamış ve OCN alana kadar zaman kazanmış oluyorlar. Ben ise onkolojide çok uzun yıllar çalıştığım ve bu tür sınavlarda genelde zorlanmadığım için doğrudan OCN almaya çalışacağım. Temmuz 2019 itibariyle OCN sertifikasini aldim.
Tabii bu ünvanlar dahiliye/onkoloji alanı için geçerli. Hemşireliğin her alanı için çok farklı yollar ve seçenekler var. Bazı ünvanlar mesleki deneyim ve sertifika sınavıyla, bazılarıysa yüksek lisans-doktora seviyesinde eğitimlerle elde ediliyorlar. Şu sayfada tüm sertifikalar ve ilgili ünvanların listesini bulabilirsiniz: nurse.org/articles/nursing-certifications-credentials-list/
Aslında Türkiye’de de benzer alanlarda çalışan çok sayıda hemşire var. Ancak birkaç özel alan dışında (onkoloji hemşireliği, diyaliz hemşireliği gibi) hemşirelerin kazandığı ünvanların dikkate alındığına çok tanık olmadım. Hemşirelik mesleğine ve hemşirelere verilen değeri göstermenin yollarından biri de bu ünvanların bu kadar etkili kullanılmasıdır.
Eline emeğine sağlık abi.
Merhaba ben hemsirelik lisans egitimini yeni bitirdim ve master programina basladim ayni zamanda calisiyorum ancak cok yeniyim abdnin raise yasasi ile ilgili aciklamalarina karsin bir sirket araciligiyla green card basvurumu yaptim mayis sonucunu bekliyorum ancak ufak capta arastirmalara basladim diyebilirim yazilarinizi okudum size sormak istedigim green card araciligi ile abdye gittikten sonra rn surecine baslasak ve londrada vs girecegimiz sinavlara direkt orada girsek mantikli olur mu diger yandan turkiyede yuksek lisans yapmak bana orada bir kazanim saglar mi izlemem gereken yolu cizmeye calisiyorum yardimci olursaniz cok mutlu olurum iyi gunler
Green card almanın tek yolu çekiliş değil, hemşireler EB3 yoluyla da doğrudan green card alabiliyorlar. RN lisansı alıp kendine bir işveren bulman gerekiyor. Çekilişi kazanıp gelirsen tabii ki bu süreç daha kolay olur ama RN lisansı almak ve iş bulmak için bir farkı olmaz. Sınava istediğin yerde girebilirsin, turist vizesi ile ABD’de olabilir. RN lisansı için yüksek lisans bir katkı sağlamıyor ama iş bulmak için yararlı olur. Çalışmaya devam et, yüksek lisansı bitir, İngilizce çok iyi seviyede olsun. RN lisansı alma sürecine bir yıl sonra başlayabilirsin.
Merhaba Kenan Bey. Size 2 sorum olucak.
1. Türkiye’de lisans mezunu olup Amerikada yüksek lisans yapma fikrine nasıl bakıyorsunuz? (Daha 2 yılım var ama şimdiden bunu düşünüyorum 🙂
2. Orda acil hemşireliği nasıl acaba?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
1- Böyle bir niyetin varsa doğru yerdesin çünkü yüksek lisans yapmak için de RN lisansı gerekecek. Klinik uygulamalara katılabilmek için böyle bir gereklilik var. Yüksek lisans başvuruları competition usulü yapılıyor, kabul edilebilmek için güçlü bir aday olmalısın. Çok iyi İngilizce, hemşirelikte aktif olmak vb.
2- Acil Hemşireliği ile ilgili bilgi sahibi değilim maalesef. Ama internette bulabilirsin. Hemşirelik ile ilgili forumları takip etmeni öneririm. Ayrıca bu alanda çalışan Youtuber hemşireler de var, bir araştır bakalım.
Kenan bey ben İstanbul Üniversitesi ön lisans mezunu 8 yıldır paramedic olarak çalışıyorum.Siz bilirsiniz paramedic ABD eğitimi, iş kabul şartları ve ABD iş bulunabilir mi? Teşekkürler.
Paramedik mesleği çok iyi, ancak Türkiye’deki önlisans eğitimi maalesef burada geçerli değil. Hemşireliğe lisans tamamlama yapmak yararlı olabilir.
Kenan bey peki ABD paramedic eğitimi kaç yıl veya nasıl alıyorlar lise mezunu felan mı?
Örnek olması için Houston Community College fiyatları şu sayfada: https://learning.hccs.edu/programs/emergency-medical-services/vicki.may/ems-program-tuition-costs/view
Benim anladığım kadarıyla 3 dönemlik bir eğitim, toplam ücret in-state 4000 dolar, out-of-state 8000 dolar. Texas’ta in-state kabul edilmek için en az 12 ay yaşamak gerekiyor.
Lise sonrası bu eğitim alınabilir.
Merhaba Kenan Bey
Bir şeyi merak ediyorum. Amerikada hemşirelik bölümünden mezun olup fizyoloji, anatomi gibi bilim dalları üzerine yüksek lisans yapanlar var mı ve tercih ediliyor mu acaba?
Bu konuda pek bilgim yok. Çevremde bunu yapan kimseyi de duymadım. Genelde hemşireler hemşirelik ile ilgili bir alanda yüksek lisans yapmayı tercih ediyor.
Merhabalar. Anestezi alanında teknisyenlerde çalışıyormuş amerikada. Eğitimleri hakkında pek bir bilgi bulamadım. Orada da sağlık liseleri var sanırım çünkü lise mezunluğu şartı gördüm açıklamasında. Tekniker ve teknisyenlerin özellikle anestezi gibi özel dallar hakkında bir yazı yazar mısınız? Sistem hakkında bir bilgimiz yok sizin kadar. Bu arada siteyi ilgi ile takip ediyorum. Umarım bu yıl tıp fakültesini kazanacağım ama halihazırda sağlık meslek lisesi anestezi mezunuyum. Teşekkürler saygılar kenan abi 🙂
Burada “tech” olarak adlandırılan pek çok farklı meslek var. Bunların bazıları lisans gerektirmiyor. Ama yaptıkları iş de ona göre oluyor. Lisansı olmayan biri kesinlikle ilaç uygulaması yapamaz. Hasta bakım teknisyeni bizdeki hastabakıcılar ile denk bir meslek. Maalesef Türkiye’de alınan önlisans eğitimi burada geçerli değil. Benzer bir işi burada yapabilmek için şuna benzer bir eğitim almak gerekiyor: https://pasadena.edu/academics/divisions/health-sciences/anesthesia-technology/ Yine de ilaç uygulama yetkisi olacağını sanmıyorum.
Merhaba Kenan Bey
Nurse practitioner ve physician assistant arasındaki fark nedir? En çok hangisi tercih ediliyor ve hangisinin olanakları daha fazla merak ediyorum.
Şimdiden teşekkürler.
PA ve APN görev tanımları hemen hemen aynı. İki grup da burada ‘mid-level provider’ olarak geçiyor. Benim çalıştığım yerde bunların ikisi de olduğu için bunlara genel bir isim vermek adına ‘Advanced Practice Provider – APP’ diyorlar.
En önemli fark aldıkları eğitimler. PA olmak için herhangi bir Bachelor’s degree aldıktan sonra 4 yıllık eğitim alıyorlar. APN olmak için hemşirelik eğitimi sonrası mesleki deneyim kazanıp 2 yıl yüksek lisans yapıyorlar.
İş olanakları ve gelirleri de hemen hemen aynıdır. Texas’ta minimum 90-100 bin civarında başlıyorlar, deneyimli olanlar 130-140 bin civarına kadar alabiliyor.
merhabalar kenan bey
ben açıköğretimden önlisans çocuk gelişimi ve açıköğretimden önlisans sosyal hizmet okuyorum.
greencarda başvurdum
ben kısa sürelik (1-2 yıllık) bir eğitimle hemşire yardımcısı ya da hemşire teknikeri/teknisyeni olmak istiyorum.
RN olmuyor değil mi? bu eğitimlerin ücretleri ne kadardır? çok mu pahalıdır?
okurken de herhangi bir işte part time çalışmaya izin verirler mi? mesela garsonluk falan yapabilir mi?
teşekkürler
Green card ile gelirsen çok farklı seçenekler olacak. 2,5 yıl eğitim alarak RN olmak mümkün. 1 yıllık eğitimle LVN olmayı düşünebilirsin. Eğitim ücretleri “resident” olup olmadığına göre değişiklik gösteriyor. Resident olmak için eyalette 1 yılı doldurmuş olmak gerekiyor. Bundan sonra çok pahalı değil. Uluslararası öğrenci olarak gelirsen ücretler 4 katına kadar çıkabiliyor.
Öğrenci vizesi ile gelirsen haftada en fazla 20 saat çalışabilirsin. Green card ile gelirsen istediğini yapmakta özgür olursun.
çok teşekkürler Kenan bey çok sağolun yani 2 buçuk yıllık eğitimle RN olabileceğim çok sevindim o zaman bir sene beklemeliyim çok teşekkür ederim
sn Ören selamlar.
LVN ve parametrik gibi alanlarda eğitim alabilmek için lise mezunu olmak yeterli sanırım. Peki, mesela LVN’nin eğitimi haftalık kaç saat acaba? Bu konuda bir bilginiz var mı? Selamlar.
Şu sayfada örnek bir program var: http://www.hccs.edu/finder/programs/licensed-vocational-nursing-certificate-level-1/
Eğitim 1.5 yıl sürüyor. Ama ABD’de genelde yıllık değil, ders başına para ödeniyor. Bu nedenle herkes farklı hızlarda eğitim alabiliyor. Her dönem kaç ders aldığına bağlı. Normal süre olan 1.5 yılda veya daha uzun olabilir.
Haftalık ders ve uygulama saati de aldığın ders sayısına göre değişiyor. Ayrıntılı bilgi almak için okula yazabilirsin.
sn ÖREN, verdiğiniz bilgi için teşekkürler.
Bu arada Paramedik’i klavye hatası olarak Parametrik olarak yazmış bulundum:) affola diyerek tekrar teşekkür ediyorum. Tecrübelerinizi ve size ilginç gelen detayları burada paylaşmayı unutmayın.. Esenlikle kalın.
çok tebrik ediyorum Kenancım bende seni soruyordum okulda iki yıl ücretsiz izindeydim yurt dışında hemşirelikleri araştırırken siteni gördüm ismin yabancı gelmedi 🙂 hiç şaşırmadım tabii öğrenciliğinden belliydi zaten. kendin ve ailen için en iyisini yapmışsın tekrar tebrik ediyorum.
bende yurt dışı hemşirelik düşünebilirim kızım için onun geleceği için sitenden yararlanmak ta süper olur tabii ki 🙂 tekrar başarılar sevgiler ailenede selamlar.
Kenan Bey merhaba, paylaşımlarınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Hemşire yardımcılığı hakkında bilgilerinizi paylaşabilseniz çok sevinirim. Anladığım kadarı ile liseden sonra başlıyor hemşirelik eğitimi. Bu süreç içerisinde kurs ile hemşire yardımcılığı sertifikasyon programları var mı ve bu kişiler nasıl değerlendiriliyor? Şimdiden çok teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim
Hemşire yardımcılığı eğitimi liseden sonra ve kısa süreli oluyor. Ayrıntılı bilgim yok maalesef.
Merhaba Kenan bey. Size sorum şu umarım cevaplarsınız. Daha önceden soruldu mu bilmiyorum internet üzerinde de rastlamadım DNP hemşireler belli bir alanda uzmanlaşıyorlar. Acaba yan dal yapan DNP bölümleri var mı ?
Mesela Anestezi (CRNA) ve Yoğun Bakım gibi. İnternetten CRNA yı araştırdığımda maalesef yeterli bilgiye ulaşamadım. Şimdiden bilgileriniz için teşekkür ederim. İyi çalışmalar
DNP ile mutlaka bir ilgi alanı belirlemek gerekir diye düşünüyorum ama maalesef ayrıntılı bilgim yok. CRNA gibi programlar genelde yüksek lisans seviyesine oluyor.
Merhaba. Ben mikroskop kullanmayı çok seviyorum lab okuyordum ama iş olanakları vs.den vazgeçmek istiyorum ve hemşirelik okumak istiyorum acaba Amerika’da falan mikroskop kullanan hemşireler var mı? böyle bir bölüm veya speciality?
Hayır, mikroskop ile çalışan hemşire hiç duymadım. Bunun için başka bir meslek seçsen daha iyi olur. Genetik, biyoloji gibi alanları düşünmelisin.
Merhaba Kenan bey yazılarınızı uzun zamandır okuyorum takip ediyorum bu yönde başarılarınızın artması dileğiyle bu zamana kadar yazilariniz hiç soru işareti oluşturmadı fakat bu yazıda şöyle bir sorum olacak size ben lisans mezunu bir hemşireyim diyelim oraya geldim dnp olmak istiyorum bunun için orada kaç yıl okumam gerek veya burda yüksek lisans yapıp oraya gelsem dnp olarak çalışmak için orda okumaya gerek kalmaz mı ikinci olarak orada dnp olduktan sonra Türkiye’ye dönünce doktorluk mesleğini icraa etme gibi bir şansım var mı ? Şimdiden teşekkürler
DNP ile FNP’yi karıştırıyor olabilir misin diye merak ettim. DNP bildiğimiz hemşirelik doktorası, Türkiye’de de yapılabilir. Bunu bitirenler “hemşirelik doktoru” oluyorlar ama Türkiye’de bununla akademik şeyler dışında bir şey yapma şansın yok. Yasalar buna uygun düzenlenmediği için mümkün değil. Tıp ve hemşirelik camiası da buna henüz hazır değil.
Eğer kast ettiğin FNP ise Türkiye’de eğitim alsan da eksik dersler ve staj nedeniyle burada tekrar okuman gerekecek.
merhabalar kenan bey,paylasımlarınız ıcın gercekten ıctenlıkle tesekkur edıyorum. ınsanlar bu bılgılere ulasmak ıcın cok emek verıyor ve sız bunu gercelestırıyorsunuz .bazen bır bılgı sahıbı olmak onu yapmaktan daha onemlıdır,turkıye’de bu konuda kımseden yardım alamıyoruz bu yuzden hemen konuma gecıyorum. ben 2 yıllık anestezı teknıkerlıgı mezunuyum ancak lısansımı saglık yonetımınden tamamladım bu vermıs oldugunuz lınkı ınceledım ancak” https://pasadena.edu/academics/divisions/health-sciences/anesthesia-technology/” tam anlayamadım.şimdi buranın bızden ıstedıgı sartları sagladıktan sonra aldıgımız denklık ıle yurt dısında gorevımızı yapabılecek mıyız?
Daha once de soruldugu icin ayni yaniti kopyaliyorum:
“Maalesef bu konuda fazla bilgim yok. Ama önlisans eğitimleri genelde geçerli değil. Aşağıda ASATT web sitesine bakarsanız şöyle bir ifade var: “The Technologist certification can be earned by completing an ASATT accredited / approved program, followed by successfully passing the Technologist exam.” Türkiye’deki programların akredite olduğunu sanmıyorum. Yine de ASATT’a yazarak sormak yararlı olabilir. Şu adrese yazabilirsiniz: certification@asatt.org
https://learn.org/articles/Anesthesia_Technician_5_Steps_to_Becoming_an_Anesthesia_Technician.html
http://www.asatt.org/certification/asatt-certification-information ”
Senin paylastigin link anestezi teknikeri olmak icin alinan egitim ile ilgili. Yani yurt disinda egitim alanlarin durumunu aciklamiyor.