Genel Bilgiler

Amerika’da Hemşireliğin Temel Kavramları

Amerika’da Hemşire Türleri

Certified Nursing Assistant (CNA): Sertifikalı Hemşire Yardımcısı olarak çevrilebilir. Farklı eyaletlerde ve kurumlarda farklı isimler aldıkları da olabilir. Örneğin benim çalıştığım kurumda Patient Care Assistant (PCA) olarak adlandırılıyorlar. Hemşirelik mesleğinin en temel ve giriş seviyesini oluşturuyor. Türkiye’deki hasta bakıcılara benzer görev tanımları var, ancak bazı kurum ve eyaletlerde kapsamı daha geniş olabiliyor. Kan şekeri ölçme, kan alma, yaşam bulguları takibi gibi ek görevleri alabiliyorlar. Tabii bu görevlerin rutin olması gerekiyor. Anormal değerler bir RN’e bildiriliyor ve bunların takibi RN tarafından yapılıyor. CNA olmak için genelde birkaç aylık eğitimler yeterli oluyor.

Licensed Practical Nurse (LPN): Lisanslı Uygulama Hemşiresi olarak çevrilebilir. CNA görev ve yetkilerine ek olarak intravenöz ve riskli olmayan ilaçların uygulanması, pansuman değişimi, bazı rutin tedaviler ve hastanın rutin işlemler ile ilgili eğitimi gibi işler de yaparlar. LPN olmak için genelde 1-2 yıllık meslek kursları gerekiyor. Bu kursları bitirenler NCLEX-PN sımavına girerek bulundukları eyaletin lisansını alıyorlar.

Türkiye’de önlisans düzeyinde eğitim almış olanlar LPN olarak lisans almayı deneyebilir. Bu süreci bilmediğim ve bu süreçten geçen birini tanımadığım için mümkündür veya değildir diyemem.

Registered Nurse (RN): Lisanslı Hemşire olarak çevrilebilir. LPN görev ve yetkilerine ek olarak hastanın değerlendirilmesi, bakımın planlanması, CNA ve LPN’lerin görevlendirilmesi ve takibini yaparlar. RN olmak için ABD’de birkaç farklı seviyede eğitim alınabilir:

  • Associate of Science in Nursing (Associate’s Degree-ADN): 2 yıllık bir eğitimle alınır. Genellikle RN’ler arasında en düşük gelire sahip ve en temel alanlarda çalışanlardır.
  • Diploma in Nursing: 3 yıllık bir eğitimle alınır. ADN’lere göre daha iyi gelire ve çalışma alanlarına sahiptirler.
  • Bachelor of Science in Nursing (BSN): Türkiye’deki lisans eğitimi gibi 4 yıllık bir eğitimle alınır. Gelirleri, çalışma alanları ve kariyer olanakları daha fazladır. Yüksek lisans ve doktora yapabilir, yönetsel görevler alabilirler. Son yıllarda büyük kurumlar sadece BSN sahibi hemşire işe alma eğiliminde.

Advanced Practice Registered Nurse (APN veya APRN): Türkçe’ye nasıl çevirmek gerekir bilemiyorum. İleri Uygulama Hemşiresi denebilir. APN aslında birkaç farklı mesleği kapsayan bir şemsiyenin adıdır. Bu meslekleri edinmek için ilgili alanda RN olarak deneyim sahibi olmak, yüksek lisans veya doktora yapmak –Master’s of Science in Nursing (MSN) veya Doctor of Nursing Practice (DNP)– ve ilgili lisans sınavlarını geçmek gerekiyor. Bu şemsiye altındaki meslekler:

  • Nurse Practitioner (NP): Pratisyen hemşire olarak  çevrilebilir. Hasta muayenesi, tanı koyma ve reçete yazma gibi yetkileri vardır. Pratisyen hekimlere benzer görevler yaparlar ve benzer alanlarda çalışırlar.
  • Certified Registered Nurse Anesthetist (CRNA): Anestezi hekimlerine benzer şekilde anestezi uygulama ve ameliyat sırasında hastayı takip etmekten sorumludurlar.
  • Clinical Nurse Specialist (CNS): Bir klinik alanda (kardiyoloji, onkoloji, psikiyatri gibi) uzmanlaşmış APN’lerdir. 
  • Certified Nurse Midwife (CNM): Gebelerin doğum öncesi ve sonrası muayeneleri ve takibi, komplikasyonsuz normal doğumun yaptırılması gibi görevleri vardır.

APN’lerin gelirleri hemşirelerden yüksek, hekimlerden düşüktür. Merak edenler için APN’ler ile benzer görev ve yetkilere sahip, ancak hemşirelik eğitimi almamış olan Physician Assistant (Hekim Yardımcısı) adı verilen farklı bir meslek daha vardır. PA ve APN’ler hemşireler ve hekimler arasında olduklarından bunlara mid-level provider denir.

Hemşirelik seviyeleri arasında geçiş yapmak isteyenler için çok sayıda eğitim seçeneği mevcut. Bunların LPN to RN, RN to BSN, BSN to MSN şeklinde ifade edildiğini ve pek çok yerde reklamının yapıldığını görebilirsiniz. Bu programların çoğu uzaktan eğitim şeklindedir ve hemşirelerin çalışırken kariyer yapmalarına imkan verir.

Hemşireliğin Yasal Denetimi

Amerika’da hemşirelik federal düzeyde değil eyaletler düzeyinde yönetilir. Hemşirelik ile ilgili yasaları çıkarmak, düzenlemeleri yapmak ve kuralları belirlemek gibi görevleri Eyalet Hemşirelik Kurulları (State Boards of Nursing) yürütür. Bunlara kısa BON diyelim. BON’lar, hemşirelik eğitimi veren kurumları denetler, hemşirelik lisans şartlarını belirleyip sınavlarının uygulanmasını sağlar, hemşirelik mesleklerinin görev ve yetkilerini tanımlar, hemşireler ve kurumlar arasındaki anlaşmazlıkları çözer. Her eyalet (federal yasalara uygun olduğu sürece) kendi kanun ve kurallarını çıkarmakta özgür olduğundan hemşirelik ile ilgili bazı kural ve uygulamalar eyaletten eyalete farklılık gösterebilir.

Amerika dışında eğitim alanların RN lisansı almak için başvurmaları gereken kurumlar BON’lardır. Lisansın hangi şartlarda verileceği genelde BON web sitelerinde yazar.

BON web sitelerinin listesi ve iletişim adresleri: www.ncsbn.org/contact-bon.htm

Eyaletler arasındaki bazı farkları örnek olması için şu tabloda göstermeye çalıştım (Bu bilgiler zaman aşımına uğramış olabilir):

75 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın

  • Peki bu kadar degisik seviyelerde farkli meslek tanimlarla yanyana hemsire olarak calisirken bir sorun olmuyor mu ? Yani birbirini ezmek, kucumsemek. Turkiye de bu kadar farkli sekillerde diplomali yanyana calissaydi kaos cikardi sanirim. Nurse Practitioner (NP) ler kendi ofisini acabilir mi turkiyede ki aile hekimleri gibi ?

    • Genelde benim gördüğüm çalışma ortamları gayet profesyonel, herkes kendi sınırları içerisinde uyumlu çalışıyor. Bizde de eğitim farklılıkları var ama sınırlar iyi çizilmediği için kaos ortamı oluyor.
      FNP adı verilen Family Nurse Practitioner’lar bağımsız çalışabiliyor.

  • kenan bey ielts ile ilgili bilgi birikiminizi tecrübelerinizide bir blogda paylaşabilirsimisiniz.ingilizce konusunda nereden başlayacağımı bilmiyorum.kafam allak bullak şuan.

    • Ben IELTS’a 3 kez girdim. Ama sınav ücretleri yüksek olduğu için iyice çalışıp hazır olmadan girmeyi önermiyorum, paranıza yazık oluyor. O parayla eksik gördüğünüz alanda bir kursa gidebilirsiniz. Örneğin benim Writing puanlarım düşüktü, bunun için özel ders aldım ve başarılı oldum. Türkiye’deki İngilizce sınavları dile hakimiyeti ölçmüyor, test çözme becerisi olanlar iyi İngilizce bilenlerden daha yüksek puan alıyor. IELTS bu konuda benim çok hoşuma gitmişti. Bana gramer kurallarını sorarsanız büyük ihtimalle yanlış yaparım, ama o kuralları kullanmaya dayalı sorular soran IELTS’da inanılmaz yüksek puanlar aldım (Listening ve Reading 8,5 gibi) Kulağı geliştirmek için yabancı filmler ve diziler izledim, sesli kitaplar dinledim. Dilimi geliştirmek için her fırsatta yurt dışına çıktım, yada yurt içinde bulabildiğim yabancılar ile konuştum. Writing için mektup arkadaşları buldum, onlarla yazıştım. Bu tarz sınavlarda başarılı olmak için gördüğünüz gibi pratiğe dayalı şeyler yapmak gerekiyor. Hayatımda hiç oturup gramer kitabı çalıştığımı bilmiyorum.

  • Merhaba kenan bey bir sonraki yazınızda ileri uygulama hemşireliğini ve eğitim şeklini detaylı şekilde anlatır mısınız? Türkiyede mavi diploması olan bir kişi denklikte alırsa ileri uygulama hemşirelipi seviyesine nasıl yükselir?

    • Mavi diploma nedir bilmiyorum ama Türkiye’deki hemşirelik lisans ve yüksek lisans diplomaları genelde ABD’de geçerli. Ama ayrıca belli bir alanda bir süre RN olarak çalışma şartı da olabiliyor. Bu konu benim de kariyer planımda olduğu için zaten epey bir araştırma yapıyorum. Edindiğim bilgileri yakında paylaşırım.

  • merhaba ben 15 yıldır maliyethane yogun bakım gibi bölümlerde çalıştım şimdi hakımı alamadıgım için biraktım amerikada green cart kazandımda yapmam gerekler olur çunku ınsanları çok seviyorum insana değer veriyorum zor elde ettigim bilgi ve becerileri degerlindirmek istiyorum

  • abi sürekli sayfandayım.dil konusunda umutsuzluğa düşünce senin sayfanı okuyorum.senin başarını görünce umutsuzluğum geçiyor.çok güzel örneksin bizim için.teşekkür ederim paylaşımların için 🙂 ielts in 2 modülü varmış.amerikada hemşire olarak çalışmak için academic mi yoksa general olan sınava mı girmemiz gerekli?

    • Teksas eyaletinin sayfasında bu konuda bir ifade yok. Zaten iki modül arasında sadece Writing bölümü fark ediyor. Academic olan daha çok yerde geçerli, onu almak daha uygun olur. Ama başvuracağın eyaletin şartları neyse ona göre hareket etmek lazım.

  • Merhaba kenan bey CRNA ların anestezi uzmanlarından ne farkı var, ameliyat dışında başka yerlerde de bulunabiliyorlar mı? Bir de araştırmalarıma göre yazdığınız temel kavramlar arasında en fazla kazanan CRNA lar bunun nedenini de merak ediyorum. APRN ve CRNA arasında kaldım. Şimdiden teşekkürler.

    • CRNA’leri katta ağrı konsültasyonlarında da görüyorum. Ama tıp eğitimi almadıkları için gelirleri tıp mezunu bir anestezi uzmanından çok daha düşük. Aslında tek kriterin gelir olmamalı. İlgi duyduğun çalışma alanı ile daha çok ilgili bir durum. Acil’de hasta muayene etmek istiyorsan APRN olmak daha mantıklı, ameliyathanede veya yoğun bakımda çalışmak istiyorsan CRNA.

  • Aslında hasta muayene etmek dikiş atabilmek ilaç yazabilmek çok istiyorum bunların hepsini APRN ler yapabiliyor mu ? Doktorlar gibi oda veriliyor mu onlara hastanede ?

    • Oda konusunu bilmiyorum, aslında çok da önemli değil bence. Oda verilmesi bir mesleğin seviyesini gösteren iyi bir kriter değil. Ama hasta muayene edebiliyor ve dikiş atabiliyorlar. Belli bir ölçüde direktif verme ve reçete yazma yetkileri de var.

  • Çok teşekkürler. Türkiye’de cerrahi alanında yüksek lisans yapıp ameliyat hemşiresi olan biri amerika için RN lisansı alıp APRN olduğunda ameliyatlara giremez mi APRN lerin görevleri farklı olduğu için?

    • Yüksek lisans yapmak seni otomatik olarak APRN yapmıyor. Öncelikle bunu hatırlatayım. Ayrıca APRN lisansı alınca RN lisansını kaybetmiyorsun ama bu şekilde çalışan kimseyi duymadım.

  • Yani ben Türkiye’de hemsirelik okudum sonra yüksek lisans yaptım bazı eyaletlerde yüksek lisans şartı var demiştiniz. Sonra aldığım diploma amerikayla eş değer olması için RN lisansı alıcam. Sonra APRN olmak için çabalayacağım ama yüksek lisans yaptığım bölümle ilgili işler değil APRN nin görevi olan işler yapıcam. Doğru mu anlamışım?

    • Tabii öncelikle RN lisansı ile çalışabileceğin bir vizeye sahip olmalısın. Bir süre çalışıp APRN olmak için gerekli şartları yerine getirdikten sonra sınava gidip lisansını almalı ve bu lisansa uygun bir iş bulmalısın.

    • Maalesef lise mezunu hemşireliğin bir karşılığı yok. Türkiye’de lisans eğitimini tamamlayıp şansını deneyebilirsin. Bu arada her yıl greencard çekilişine başvurmayı unutma.

  • ameliyathanede çalışmak için sadece RN hemşirelermi çalıyor yardımcı personel bizimki gibi hasta bakıcılar varmı biraz ameliyathane veya yogun bakımlarla ilgili bilgi alabilirmiyiz youtube gordüğüm kadarıyla fazla fark yok gibi hasta bakıcı olarak çalışmak için ne yapmak lazım.
    TEŞEKÜRLER

    • Tabii ki RN dışında pek çok meslek grupları ameliyathanede çalışıyor. Hasta bakıcı olarak çalışmak için genelde kurum içi eğitimler yapılıyor. Amerika’da çalışma izniniz ve yeterli seviyede İngilizce’niz varsa bu şekilde iş bulabilirsiniz. Ancak bu işle vize alamazsınız, daha önceden farklı bir yolla vizeyi almış olmanız gerekir.

  • Merhaba Kenan Bey
    Türkiye de hemşirelik bölümünden mezun olduktan sonra APRN olmak isteyen biriyim. Bunun adımlarını anlatabilir misiniz? Nasıl bir yol izlemem gerekir, eğitimleri oluyor mu oluyorsa nasıl oluyor vs. Adım adım her şeyi anlatırsanız çok sevinirim.
    Şimdiden teşekkür ederim.

  • Merhabalar hocam. Ben şuan hemşirelik 1.sınıf öğrencisiyim ABD üniversitelerine yatay geçiş hakkım var mı? (Green cardım var olduğunu hesap edersek)

    • Bazı dersleri kabul ederler diye tahmin ediyorum. Ama bunu öğrenmenin en iyi yolu gitmek istediğin okula sormaktır. Okulun e-posta adresine yazıp sorabilirsin. Öğrenci olmak için green card olması şart değil ama green card sahipleri için okul ücretleri daha düşük oluyor.

    • Daha önce sorsan 2 yıl çalışmadan giremezsin derdim, ama sanırım bu bilgileri güncellemeliyim. Texas eyaleti “Son 4 yıl içinde çalışmış olmak VE sınava giriş onayı verildiğinde çalışıyor olmak” gerektiğini söylüyor, ama ne kadar süre çalışmak gerekir yazmıyor. Şu sayfadan kontrol edebilirsin: http://bon.texas.gov/licensure_examination.asp (10-c’ye bakabilirsin)

      New York eyaletinin başvuru şartlarında ise çalışmayla ilgili herhangi bir ifade yok. Kısacası, sanırım girebilirsin.

  • Merhaba Kenan Bey
    CRNA’lar hakkında daha fazla bilgi verebilmeniz mümkün mü, gözlemledikleriniz veya duyduğunuz şeyler de olabilir. Aslında araştırdım ama ameliyatlar dışında pek bir şey bulamadım.

  • Merhaba Kenan Bey
    Bir şey sormak istiyorum. Amerikaya gittik diyelim çalışmak için, ailemizi yanımıza almanın bir yolu var mı?

    • Green card aldığında eş ve çocuğuna da vize veriliyor. Ama aileden kastın anne baban ve kardeşlerin ise biraz zor, yıllar sürüyor. Beş yıl sonra vatandaş olunca daha kolay olur.

  • Merhaba Kenan bey ,
    Türkiye’de ki lisans hemşirelik ile eş değer olarak Amerika’da Bachelor of Science in Nursing programını nasıl okuyabiliriz internette araştırıyorum ücretler konusunda veya istediğim eyalette bu eğitimi veren üniversite konusunda pek birşey bulamıyorum nasıl bulabileceğim konusunda engin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum ya da Amerika’da bir hemşirelik programı okunması gerekseydi senin tercihin ne olurdu ? Neden ? Bunu nasıl yapabiliriz? Cevabını çok merak ediyorum lütfen tecrübelerini benimle paylaşırken ücret mevzusuna da değin 🙂 şimdiden çok teşekkür ederim sağlıcakla kal ! 🙂
    Dipnot : Türkiye’de paramedik bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim.

    • Yerinde olsam hemşireliği Türkiye’de okurdum. Şimdi neden böyle olduğunu anlatayım.
      En pahalı hemşirelik okullarına örnek vermek gerekirse: http://nursing.jhu.edu/admissions/tuition/index.html John Hopkins’de hemşirelik okumak için yıllık sadece eğitim ücreti olarak 62 bin dolar, diğer masraflarla birlikte yaklaşık 100 bin dolar vermen gerekiyor. Uluslararası öğrenci fiyatları maalesef böyle.
      En pahalı okula gitmeme gerek yok diyorsan: http://www.uh.edu/financial/undergraduate/tuition-fees/ University of Houston’da hemşirelik okumak için sadece eğitim ücreti olarak 4 yıl için toplamda 100 bin dolar vereceksin. Houston çok pahalı bir şehir olmasa da aylık en az 2-3 bin dolar giderin olacaktır.

      Bu konuda araştırma yaparken “nursing schools for international students” yazarsan istediğin sonuçlara daha kolay ulaşırsın. Yada ilgilendiğin okulun web sayfasında “Tuition and Fees for International Students” bölümünü bulabilirsen aradığın bilgilere ulaşabilirsin.
      Eğer gerçekten bu paraları harcamaya niyetin varsa okula kabul edilmen için SAT, ACT ve TOEFL gibi sınavları geçmen, Türkiye’deki lise eğitimininin değerlendirmesini WES gibi bir kuruma yaptırman gerekiyor.

      ABD’de doğmuş büyümüş ve buranın vatandaşı olan pek çok kişi (özellikle Filipinli ve Hintliler) hemşirelik eğitimi için ülkelerine gidiyorlar. ABD’de hemşirelik okumak onlar için bile mantıklı görünmüyorken senin bu işe girmen ekonomik ve lojistik açıdan doğru olmaz diye düşünüyorum.

  • Merhabalar, Oncelikle yararli paylasimlar ve bilgiler vermeniz cok hos olmus gercekten. 🙂 Engin tecrubelerinizden yararlanmak isteriz. 2 yillik community college Hemsirelik egitimi almak istiyorum. Sanirim Registired Nurse olarak geciyor. Florida daki community collegeleri arastiriyorum. Sizce bu alanda community college arastirirken nelere dikkat etmeliyim ? Siz farkli bir bolge de yasiyorsunuz fakat Florida da bu alanda iyi egitim veren community college biliyormunuz ? Son olarak community college de bu alanda egitim alirken eger staj imkani varsa zorunlu olarak ? Staj yaptigimiz yerde okul bitince calismaya devam edebilirmiyiz ? Ve 2 yillik RN bolumu bitirdikten sonra is bulabilirmiyimiz yoksa 4 yil a mi tamamlamamiz gerekiyor ? Kisaca bilgi verirseniz cok sevinirim 🙂

    • Florida ile ilgili bilgim yok. Şu adreste okulların listesi var: http://www.stateofflorida.com/colleges-in-florida.aspx
      Örnek olması açısından şu sayfada kayıt için gerekli şartlar yazılmış: http://www.mdc.edu/nursingrn/admission-requirements.aspx
      Tuition sayfasında eğitim ücreti 8 bin dolar civarında görünüyor. Ama 2 yıl için mi yoksa yıllık mı olduğu belirtilmemiş. En doğrusu, sayfadaki e-posta adresine yazıp sormak olur.
      Klinik uygulama hemşirelik için zorunludur. Bu bölümü bitirdikten sonra NCLEX sınavına girerek RN olabilirsiniz. Ancak ADN mezunu hemşirelerin saat ücretleri daha düşüktür. Ayrıca bazı hastaneler BSN sahibi olmayan hemşireleri işe almıyor. Yine de uygun bir vizeniz veya green kartınız varsa iş bulmakta zorlanacağınızı sanmam.

  • Tesekkurler vermis oldugunuz bilgiler icin. 🙂 Verdiginiz linklerde ki univlerin CC lerini inceleyecegim. Sifirdan bu alanda egitim almak istedigim icin bir yerden baslamak gerekiyor ve uygun fiyatli ve esnek saatleri oldugun icin community college cazip geldi acikcasi. Yillik ucretler RN ler icin sizinde dediginiz gibi dusuk oluyor. En azindan green card a sahip olup baslangic icin de birde is bulunursa ilk etapda cok iyi olabilir. Sonrasinda 2+2 yapip yillik kazanc attirilabilir dusuncesindeyim. Iyi calismalar.

    • Community College’ler gerçekten fiyat/performans açısından en uygun yerler. Ayrıca bir eyalette resident olduktan sonra eyalet burslarına başvurup hiç ücret ödemeden de eğitim alabilirsiniz. Bunun için örneğin Texas eyaletinde 12 ay yaşamış olmak gerekiyor. Her eğitim kurumunun Financial Aid ofisleri var, buralara başvurarak bilgi alabilirsiniz.

  • Bunlar cok guzel seyler egitim almak isteyenler icin birer firsat gercektende. Mayis ayini bekliyorum green card icin insallah kazanip hayallerimi gerceklestirmek adina ilk adimi atmis olurum. Her firsatta bilgilendirme yaptiginiz icin tekrar tesekkur ediyorum. 🙂

  • Merhaba Kenan Bey
    Hemşirelik okuyan bazı yabancı insanların biosunda görüyorum da acaba CRNA olabilmek için BSN sahibi mi olmak gerekiyor?

    • @Büşra Maalesef CRNA olmak için en az yüksek lisans gerekiyor. Bundan önce de RN olarak bir 5 yıl kadar yoğun bakım veya ameliyathanede çalışmak zorundasın. Özgeçmişlere daha dikkatli bakarsan hepsinin MSN sahibi olduğunu görebilirsin. Bazılarında BSN olabilir ama kısa süre önce eğitim gerekliliği yükseltildi, onlar eskiden alanlardır.

  • Burda okulu bitirdikten sonra yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. O zaman bir 5 yıl burda çalışıp öyle yurtdışına gitsem olur değil mi? Bir de orda da eğitim alıcam tabi o da var. Yani baya uzun bir yolum var ☺

  • Ben burdan hemşirelik mezunu olduğumda orda yeniden bi eğitim almam gerekicek mi rn hemşire olmak için yoksa bi sınav deneme gibi bi süreç mi yaşıycam

    • @eda Aldığın eğitim ABD’deki hemşirelik eğitimine denk ise herhangi bir eğitim alman gerekmeyecek. Sadece benim geçtiğim süreçten geçip NCLEX sınavına gireceksin. Türkiye’deki pek çok üniversitenin verdiği eğitim denk kabul ediliyor. Yine de iyi bir okulda eğitim almanı öneririm.

  • Amerikada 2 yıldan 4 yıla kadar okumuş olaran RN yapılabiliyor anladığım kadarıyla peki Türkiyede 4 yıl okuduğumuz için NCLEX i geçip RN olduğumuzda BSN olmuş oluyormuyuz yoksa BSN için tekrar eğitimmi almamız gerekiyormu?Teşekkürler

    • @Çağlar BSN ünvanının RN lisansı ile doğrudan ilgisi yok. CV’ne o şekilde yazıyorsun ve bazı büyük hastaneler ve bazı özel pozisyonlar için BSN şartı var.

      Özetle, bunun için ayrıca eğitim almana gerek yok.

  • Merhaba Kenan bey
    Bu yıl green card çekilişini kazandık. Kısmetse Amerika’ya yerleşmek istiyoruz. Eşim özel bir hastanede biyoloji mezunu biyokimya laboratuvarında laborant kadrosunda çalışıyor. Biyokimya cihazları için aldığı eğitim sertifikaları mevcut . Amerika’da benzer pozisyonlarda iş bulma şansı olurmu ücretleri hakkında bilginiz varsa paylaşabilir misiniz

  • Merhaba Kenan Bey,
    Seneye Amerika’da hemşirelik okumayı hedefliyorum,dil konusunda kendimi yetiştiriyorum elimden geldiğince.Amerika’da çok uzun süre kalmak istemiyorum gitme amacım özel ve ülkeme geri döneceğim.Mümkünse 2 yıllık okumak istiyorum hemşireliği yukarıda “ADN”bahsettiğiniz gibi.Bu iki yıllık eğitim sonucunda ülkeme geri dönmeyi planladığım için ülkemde hemşire olarak çalışabilir miyim bunu merak ediyorum çünkü Türkiye’de şu an 2 yıllık üniversite eğitimi ile hemşirelik yapılmıyor.4 yıllık sağlık meslek lisesi mezunu veya 4 yıllık lisans mezunu olmak gerekiyor.Özel hastanelerde iş bulma olasılığım var mıdır bu şekilde 2 yıllık bir eğitim ile? Bir de ben sağlık meslek lisesi anestezi bölümü mezunuyum ve anesteziyi de çok seviyorum ancak
    Amerika’da anestezi teknisyenliği gibi bir kavram var mıdır bunu merak ediyorum.CRNA olarak bahsettiğiniz Türkiye’deki anestezi teknikerliği midir yoksa daha farklı mıdır yardımcı olursanız çok sevinirim.Anestezi önceliğim ama hemşirelik 2 yıllık da olduğu için düşünüyorum.Anestezi adına neler yapılabilir ya da sağlık alanında ülkeme döndüğümde işime yarayacak 2 yıllık bölümler nelerdir bu konular hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim gerçekten çok ihtiyacım var.Teşekkürler şimdiden

    • @beyza Amerika’da çalışmayacaksan burada eğitim almak pek mantıklı değil. Eğer çok paran var ve hepsini bu iş için harcamak istiyorsan o zaman 4 yıllık lisans eğitimi veren bir okul tercih et. Ama fiyat/performans açısından Türkiye’de eğitim almak daha doğru olur.

      CRNA Türkiye’de anestezi uzmanı hekim seviyesinde görev yapabilen bir hemşire türü. Yüksek lisans eğitimi ve deneyim gerekiyor.
      İki yıllık eğitimlerin diğer ülkelerde geçerli olma ihtimali daha düşük veya denklik süreci daha zor.

  • Kenan bey merhaba ben saglik meslek lisesi mezunu bir hemsireyim turkiyede veteriner saglik ve labaratuar onlusans mezunu diplomam var su an bir devlet kurumunda 2005 yilindan bu yana calisiyorum yenidogan yogun bakim hemsireligi sertifikam var yaklasik 10 yildir yenidogan hemsiresiyim 3 kizimla greencard basvurusu yaptim benim amerikada is bulabilme ve iyi imkanlarda gelir elde etme sansim nedir

    • Arife, aynı işi ABD’de yapabilmek için RN lisansı gerekecek ve bu lisans olmadan mesleki deneyiminin bir anlamı olmuyor. Onun için de dört yıllık hemşirelik mezunu olmalısın. Green card çekilişi ile gelebilirsen işin çok kolaylaşır.

  • Abi bu sene SAĞLIK YÜKSEKOKULU hemşirelik seçeceğim.Sağlık yüksekokulu seçmem sıkıntı olur mu?
    Fakülte için mezuna mı kalayım sence?
    Yüksekokul mezunları sence ABD de doktora vb. yapabilir mi?
    ingilizcesine baktım yüksekokul mezunlarına BACHELOR’S DEGREE yazmışlar Bachelor of Sience değil. Bu bir sorun yaratır mı sizce?

    • Okulun adı önemli değil. Verilen diploma “Bachelor’s degree” olmalı. Bachelor’s of Science diye de ifade edildiği olur, ikisi de aynı şey. Benim mezun olduğum okul da “sağlık yüksekokulu” olarak geçiyordu, sonradan fakülte oldu. ABD’de hemşirelik fakültesi diye isim verildiğini pek duymadım, genelde “school of nursing” diye geçiyor.
      Özetle, dört yıllık üniversite olduğu sürece nasıl adlandırıldığı önemli değil.

  • Merhaba 🙂 bilgiler için çok çok tesekkurler. Bu sene greencard kazandık fakat siralamamiz çok yüksek. Current için pek umudumuz yok. sanırım tekrar katılacağız şimdilik öyle görünüyor en azından.
    TR’de lisansı bambaşka olanların Us’de lpn lisansı alabilmesi mümkün müdür programı bitirdikten sonra? İmkan yok ise burada mı sınavlara hazırlanmak daha mantıklı? Bu 4 sene kayıp demek benim için. Kariyer değişikliği için uygun müdür lpn programları?

    • Geçen yıl numaralar current oldu, o nedenle bu yıl için de olumlu düşünmekte fayda var. Lisansı bambaşka ile neyi kast ediyorsunuz? Hemşirelik dışında ise hemşirelik lisansı alamazsınız maalesef.

  • Kastettigim şey kariyer değişikliği. Lpn programinda eğitim alabilmek için sağlık kökenli bir lise eğitimine mi ihtiyac var? Örneğin burada sosyoloji mezunu olan biri orada hemşirelik eğitimi alamiyor mu?

  • kenan bey merhaba,
    öncelikle eyalet (New jersey) BON’u araştırdığımda, 2 yıllık deneyim şartı ile ilgili bir bilgi bulamadım fakat eyalet BON’da CGFNS ‘deki verileri baz aldıklarına dair bir bilgi var yani, yani başvuru formunda CGFNS’ye yönlendiren bir link mevcut. CGFNS’nin sitesini şöyle bir kurcalayıp gerekli bilgileri öğrenmeye çalışınca, karşıma 2 yıllık deneyim şartı ile ilgili ibare çıkıyor. siz teksas eyaleti için yine aynı kurumla çalıştınız. bu 2 yıllık deneyim olayı gerçekten gerekli bir şey mi?,ben başvurumu yaparken herhangi bir deneyimim olduğuna dair bir belge eklemesem süreç yinede yürür mü

  • Merhaba Kenan bey önclikle bizleri bilgilendirmek için harcadığınız emekleriniz için çok sağolun. Ben 2007 Fırat Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu/Sağlık Memurluğu bölümü mezunuyum.(Birinci sorum halen Üniversite Hastanesinde Hemşire kadrosunda çalışmaktayım ancak RN için başvurduğumda diplomada Hemşire değilde Sağlık Memuru yazması sorun olur mu). Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nde Klinik ve Yoğun Bakım hemşireliği yaptım, yoğun bakım sertifikam var, 2013’den itibaren Ameliyathane Hemşiresi olarak çalışıyorum(İkinci sorum uzmanlık alanı olarak Klinik, Yoğunbakım ve Ameliyathane hemşireliğinden hangisini tavsiye edersiniz).Dicle Üniversitesi Eğitim Bilimlerinde Pedagojik Formasyon aldım(Üçüncü sorum Sağlık Meslek Öğretmenliği alanında Amerika’da lisan alma imkanım olur mu). Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalında (Tıp Fakültesi) Tezsiz Yüksek Lisans yaptım(Dördüncü sorum RN lisansı aldıktan sonra Yüksek lisansımı tescilleyip Nurse Practitioner (NP) olabilirmiyim, NP ameliyat hemşireliğinde neler yapar kısaca bilgilendirirmisin. Ayrıca Halk Sağlığı Yüksek Lisansım alandışı mı sayılır, Ameliyat Hemşiresi olarak Halk Sağlığı alanında Yüksek Lisans yapmam yükselmeme engel olur mu. Aile Danışmanlığı, İşyeri Hemşireliği, Rehber (Mentor) Hemşire vb. sertifikalarım var orda geçerli olur mu, herhangi bir karşılığı var mı. İş ve mesleki beceri, kendini geliştirme, eğitim, öğrenim ve uyum konusunda iyi olduğumu düşünüyorum ancak eğitim hayatımda (Üniversite dahil olmak üzere) İngilizce eğitim almadım ve dil eğitimi alıp geliştirebilme konusunda kafamda ciddi soru işaretleri var. Uzun zamandan beridir Amerika ya gelip çalışma ve yaşama hayalim var, mesleğimi orada devam ettirme konusunda araştırmalarımı yapmaya devam etmekteyim. Bu süreçte sizin katkılarınızı asla unutmam mümkün olmayacaktır. Harcadığım değerli zamanınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Size Amerika’da kahve ısmarlama dileğiyle hoşçakalın…

    • Sorularını sırayla yanıtlamaya çalışayım. Diplomada ne yazdığından çok, derslerin hemşirelik programı ile denk olup olmadığı önemli. Bunu da kesin olarak anlamanın tek yolu belgeleri gönderip CGFNS gibi bir kurumun değerlendirmesini istemek.
      Yoğun bakım veya ameliyathane gayet güzel alanlar. Ancak en çok iş imkanı dahiliye veya cerrahi yatan hasta servislerinde. Ancak sevmediğin bir alanda çalışmanı önermem. Bu alanların hangisini daha çok seviyorsan onda devam etmelisin.
      Her yüksek lisans derecesi NP için geçerli olmuyor, bunun için spesifik yüksek lisans programları var. O nedenle baştan yüksek lisans yapman gerekecek.
      Ameliyathane ortamında NP’ler neler yapar çok iyi bilmiyorum. Genel olarak hasta muayenesi, direktiflerin verilmesi, yatan ve ayaktan hastaların takibi gibi işler yapıyorlar.
      Anladığım kadarıyla her çiçekten bal almayı seviyorsun. Bence ABD göçmenliği sürecinde bu kadar çok dallanıp budaklanmış olmak iyi bir şey değil. Lisans mezunu, yatan hasta servisinde uzun yıllar çalışmış ve başka hiçbir şey yapmamış bir hemşire daha avantajlı olur. Farklı şeyler yapıp kendini geliştirmiş olman çok kötü bir şey değil, ama özgeçmişini sade ve hedefe yönelik hazırlamakta fayda var.
      Bence şu anda yapman gereken en önemli şey iyi derecede İngilizce öğrenmek. Bunu da hallettiğin zaman EB-3 ile kolayca göçmenlik alabilirsin.

  • Merhaba ben 19 yaşındayım ve bu sene, bir ay sonra üniversite sınavına gireceğim. Puanım Hemşirelik ve Fizyoterapi için yetiyor ancak ben iki mesleğe de aynı yakınlıktayım. Sizce hangi mesleği seçersem ileride yurtdışına çıkabilme imkanım daha kolay olur? Diğer ülkelerle ilgili bilginiz yoksa da Amerika için sizce hangi bölümü seçmeliyim ve hangisine daha çok talep var? 5-6 yıl sonrasını da düşünerek cevaplarsanız çok sevinirim.

    • Fizyoterapi için denklik süreci belirli değil, ayrıca iş imkanları da sınırlı. Göçmenlik amacına en uygun meslek hemşirelik, ancak ben herkese sevecekleri bir mesleği yapmalarını öneriyorum.

  • Kenan Bey merhaba, güzel bir başarı hikayesi okumak mutluluk verici oldu benim için. Böyle ilk elden bilgi ve tecrübe aktararak birçok insana çok faydalı olabilecek bir site oluşturduğunuz için teşekkür ederim. Benimde danışmak istediğim bir konu var. 34 yaşındayım, 12 yıl TSK’da Astsubay olarak görev yaptım 2015 te Travma sonrası uyum bozukluğu teşhisiyle malulen emekli oldum. Ayrıldıktan bu zamana kadar hem tedavime devam edip hemde hayatıma yeniden yön vermeye çalıştım. Bu süreçte ticaret,turizm,güvenlik alanlarında tamamı yurtdışında farklı ülkelerde olmak üzere çalışma tecrübesi elde etme şansım oldu ama kalıcı olamadım. Lisans mezunuyum ve İngilizce Rusça dil bilgim var hala aktif olarak kullanıyorum. Fakat güvenlik sektörü dışında bir uzmanlığım yok ve bu sektörde devam etmek istemiyorum. Kendime yeni bir kariyer sağlamak için Haziranda YKS(üniversite) sınavına gireceğim. Amacım iki yıllık bir sağlık bölümüne kayıt olarak mesleğe uygunluğumu test etmek, benimsersem lisansa tamamlayabilirim diye düşünüyorum. İş Uğraş Terapisi (Occupational Therapy) Amerikada ihtiyaç duyulan bir branşmıdır ve göçmenler için iş imkanı var mı? Benim gibi ikinci kariyer hedefi olanlar için Amerika özelinde çalışmayı sağlayabilecek hemşirelik dışında başka bir sağlık bölümü tavsiye edebilirmisiniz? Sağlıklı mutlu günler diliyorum. Emeğinize sağlık.

    • Göçmenlik için en avantajlı meslek hemşirelik. Önlisans eğitimleri genelde yurt dışında geçerli olmuyor. Bildiğim kadarıyla fizik tedavi, radyoterapi, CT-MR teknikleri için bir ihtimal olabilir.

      • Benim sorunum tam tersi Kenan bey. Ben burda CRNA olarak okuyorum ama Türkiye’ye taşınmak istiyorum. Onun hakkında bana bilgi verebilir misiniz? CRNA’nin dengi var mi? Ne iş yapabilirim Türkiye’de o diplomamla?

        Teşekkür ederim