Güncellenmiş yazı (Temmuz-2017)
Amerika’da hemşirelik iyi bir yaşam sağlayan ve saygınlığı olan bir meslek. Türkiye’deki hemşireler de gerekli şartları sağlıyorlarsa mesleklerini ABD’de yapma şansına kolayca sahip olabilirler. Hemşirelik bu anlamda yurt dışına taşınabilirliği yüksek bir meslek.
Gerekli şartlar neler?
- Lisans (Bachelor of Science) hemşirelik mezunu olmak
- İyi seviyede İngilizce bilmek
ve bir sınavla bunu kanıtlamak (Ör: IELTS Akademik için 6.5 puan) İş bulabilmek için yeterli mesleki deneyime sahip olmak (tercihen 2 yıl ve üstü)
Bu şartları sağlıyorsanız gerekli başvuru adımlarını geçerek bir RN (registered nurse) lisansı alabilirsiniz. Süreç, başvuruların zamanlamasına ve sorunsuz işlemesine göre değişmekle beraber 6-9 ay kadar sürüyor.
Sürecin adımları neler?
İngilizce sınavını geçmek- Eyalet hemşirelik kuruluna (board of nursing-BON) başvuru yapmak
- CGFNS, ERES veya benzeri bir kurumdan (eyalete göre CES, CVS veya benzeri) bir rapor alarak hemşirelik eğitiminin ABD’ye denk olduğunu belgelemek.
- Eyaletin belirttiği kuruma parmak izi göndererek sabıka kaydı almak (Texas eyaleti için geçerli)
- NCLEX-RN sınavına girip geçmek
- RN lisansı aldıktan sonra, eğer ABD vatandaşı veya göçmeni değilseniz Employer Sponsored Visa almak için bir işveren bulmak, işveren ile sözleşme imzalamak
- ABD konsolosluğuna giderek gerekli belgeleri teslim etmek ve vize görüşmesine girmek.
- Vizeyi aldıktan sonra ABD’ye giderek işverenle yaptığınız sözleşme süresince verdikleri görevde çalışmak.
Bundan sonra yasal bir göçmen olarak dilediğiniz yerde çalışabilirsiniz. Eğer bizim gibi çekiliş kazanarak gelirseniz beşinci adımdan sonra tek yapmanız gereken herhangi bir yerde iş bulmak olur.
ABD’ye geldikten sonra hemşire olmak mümkün müdür?
Halihazırda green card sahibi olup ABD’de mesleğini yapamayanlar için hemşirelik iyi bir seçenek olabilir. Yaklaşık 1-1,5 yıllık eğitimle LVN (Licenced Vocational Nurse) olarak 20-25 dolar saat ücreti elde etmek mümkündür. Bu şekilde çalışmaya başladıktan sonra bir Associate Degree veya Bachelors Degree bölümüne devam edebilirsiniz. Birkaç yıl içinde yıllık 70-80 bin dolar kazanır duruma gelmeniz mümkün. Tabii bu mesleğe ilgi duymalı ve gerekli becerilere sahip olmalısınız.
Hemşirelik dışındaki sağlık sektörü mesleklerini de düşünebilirsiniz. Radyoloji, radyoterapi, MR, ultrason, EKG teknikerliği; flebotomi, oral hijyenistlik gibi meslekler de kısa sürede iyi gelir sağlayabilir.
Şurada tüm sağlık sektörü meslekleri, görev tanımları, gerekli eğitim ve yıllık ortalama gelirleri bulabilirsiniz: www.bls.gov/ooh/healthcare/home.htm
Hemşirelerin çalışma şartları ve gelirleri nasıldır?
Hemşireler de tüm diğer meslek grupları gibi genelde haftalık 36-40 saat çalışırlar. Gelirleri genelde saat ücreti ile ifade edilir. ABD ortalaması saatlik 35 dolar, yıllık ise 70 bin dolar civarındadır. Ücretler çalışma alanlarına ve eyalete göre değişiklik gösterir. Gece ve hafta sonu çalışanlar daha iyi gelir elde ederler. Özel becerileri ve sertifikaları olanlar buna göre ek ödemeler alırlar.
Hemşirelik gelişmeye ve kariyer basamaklarını tırmanmaya çok uygun bir meslek. Yüksek lisans yaparak yıllık 90-100 bin dolar, NP (nurse practitioner), APN (advanced practice nurse) veya CRNA (certified registered nurse anesthetist) gibi dereceleri alarak yıllık 120-180 bin dolar kazanabilirsiniz. Tabii bu dereceler ile birlikte taşıdığınız sorumluluk da artar.
Burada RN seviyesindeki hemşirelerin sorumluluk düzeyleri de genelde Türkiye’de olduğundan daha yüksektir. Bu nedenle stresli bir iş olduğunu söyleyebilirim.
Eski yazı:
Bu konuyu ayrıntılı olarak yazmadan önce kısa bir özet geçmek yararlı olur herhalde. Sonuçta genel olarak nelerle karşı karşıya olduğunuzu görmenizde yarar var.
Amerika’da hemşirelik lisansına başvurmak için gerekenler:
Türkiye’de 4 yıllık lisans düzeyinde bir “hemşirelik” eğitimi almış olmak. (Sağlık Memurluğu, Ebelik vb. bölümleri bitirerek Amerika’da hemşirelik için başvurup başvuramayacağınızı bilmiyorum)
En az 2 yıl mesleki deneyim kazanmak. (Tercihen Yoğun bakım, Acil Servis, Ameliyathane gibi bölümlerde)
Yeterli İngilizce bilgisine sahip olmak, bunu bir sınavla kanıtlamak. (Her eyaletin “yeterli” düzeyi farklı olabiliyor, başvuracağınız eyaletin istediği puanları almak gerekiyor)
Bu şartların hepsini taşıyorsanız başvuru aşamalarınız şu şekilde:
- Öncelikle başvuracağınız eyaleti seçmeniz gerekiyor. Çünkü başvuru şartları eyaletten eyalete değişiyor. Neye göre seçeceğiz? Bazı eyaletler sosyal sigorta numarası (SSN) sahibi olmayan kişilere hemşire lisansı vermiyor, bunun en iyi örneği California. Eğer SSN sahibi değilseniz benim gibi Texas (veya diğer birkaç eyaletten biri) eyaletini seçebilirsiniz.
- İngilizce sınavına girip yeterli puanı aldıysanız (Texas için IELTS ortalama 6.5, tüm bölümlerden en az 6 gibi) diğer adımlara geçebilirsiniz.
- Texas eyaletinin onayladığı bir kurumdan (genellikle CGFNS) bir CES (Credentials Evaluation Service) raporu almanız gerekiyor. Bunun için mezun olduğunuz okula gidip eğitiminiz ile ilgili belgeleri bu kuruma göndermesini istiyorsunuz. Her şeyi iyice bir değerlendirip Amerika standardına uygun mu diye bakıyorlar. Aldığınız eğitim Amerikan standartlarına uygunsa bunu belirten raporu başvurduğunuz eyalet hemşirelik kuruluna gönderiyorlar.
- Bu arada eyaletin istediği diğer belgeleri hazırlayıp yolluyorsunuz. Bunların arasında bir parmak izi kartı da var.
- Tüm belgeler yollandı, her şey yolunda gitti ise eyalet hemşirelik kurulu yaklaşık 3 ay içinde size bir ATT (Authorization to test – Sınava girebilir) belgesi veriyor. Bu belge ile 75 gün içinde Pearson adlı kuruma başvurup NCLEX sınavı için gün alıyorsunuz. NCLEX için Türkiye’ye en yakın sınav yeri şu an için Londra.
- NCLEX’i başarıyla geçtiyseniz eyalet size hemşire lisansı veriyor.
- Çalışabilmek için bir vizeye ihtiyacınız var. Bunun için de bir işverenin size sponsor olup uygun bir vize türü için başvurunuzu yapması gerekiyor. İşte burada mesleki deneyim, çalıştığınız alan önem kazanıyor. Vize işlemleri aylar
hatta yıllarsürebiliyor. - Hemşire olarak çalışmaya başlıyorsunuz.
Ben şu an bu sürecin dördüncü adımındayım. Haziran sonu itibariyle sürecin beşinci adımına geçtim. Aralık 2016 itibariyle ABD’de çalışmaya başladım. Yaşadığım deneyimleri buradan paylaşmaya devam edeceğim.
Güzel bilgileriniz için teşekkürler.Ben de şu anda Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde okuyorum. Büyük ihtimalle diploma denkliğim olacaktır. Ancak NCLEX sınavını geçebilmem için çalışmam gerekiyor. Sınav için nasıl bir yol izleyebilirim? önereceğiniz kurslar kitaplar vs var mı? Bir de 2 yıl mesleki deneyim demişsiniz.Sınava meszun olur olmaz girebiliyor muyum? ve NCLEX sınavının geçerliliği ne kadar sürüyor bilgileriniz paylaşırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler…
NCLEX sınavının geçerlilik süresi kaç yıl? mezun olur olmaz sınava girebiliyor muyum? yıllık deneyim demişsiniz o yüzden soruyorum. NCLEX için TR de bildiğiniz bir kurs var mı? sınavı kazanmak için hangi adımları uygulamalıyım verdiğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkürler
Öncelikle Green card çekilişine başvurmayı unutma, her yıl mutlaka başvur. Ben o çekiliş sayesinde kolayca gitme şansı kazandım.
Evet, çoğu eyalet lisans için 2 yıl deneyimli olmanı istiyor. Tek tek eyaletlere bakmadım, ama bildiğim birkaç tanesi için durum böyle.
Nclex’e bir kez girdin mi hayat boyu geçerli. Hatta Kanada bile kabul ediyor.
Bildiğim kadarıyla Türkiye’de kurs yok. Genellikle online kurslar var. Onlara katılabilirsin.
Kolay gelsin.
Merhaba ..yazınızı okudum elinize sağlık ..ben amerika değilde kanada da hemsirelik yapmak istiyorum ist uni. Hems.den mezunu m 3 yıldır kvc yb da çalışıyorum ..Bu anlattıklarını z kanada içinde geçer li mi bilginiz var mı artırıyor m ama rn olmak için bi hemsireler birliğine kayıt gerekli diye okudum hep bu şekilde nclex e Londra’da n girebilir miyim
Merhaba Merve. Kanada için de süreç benzer. IELTS için daha yüksek puanlar istiyorlar. NCLEX sınavı da aynı gibi (sadece ilaç isimleri vb değişiyor). NCLEX’e İngiltere veya başka bir ülkede de girebilirsin (Hindistan, Filipinler..). Kanada’da da başvurular eyalet bazında yapılıyor. Ontario eyaleti için şu sayfaya bakabilirsin: http://www.cno.org/en/become-a-nurse/new-applicants1/outside-canada/ Kolay gelsin.
Sevgili kenan ören gercekten harika bir iş yapmıssın bu blogu acarak.. Lütfen bizi deneyimlerinden, süreçlerde yaşadıgın olumlu olumsuz deneyimlerinden an be an bilgilendir inan buna herkesin cok ihtiyacı var! Gercekten tekrar tekrar cok tesekkurler yolun acık olsun..
Çok teşekkürler 🙂 NCLEX hazırlıkları ve stresi yüzünden bir süredir yazamıyorum. Sınavı atlattıktan sonra deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim.
🙂
5. Evreye geçmişsin tebriklerr!!! Adım adım aydınlığa..
Başarılar
Sevgili kenan bizimle deneyim ve bilgilerinizi paylastiginiz icin çok teşekkür ederim.başarılarınızin devamini diliyorum. yolunuz açik olsun.
Kenan sınavı gecmişsin tebrik ederim!!! Lütfen deneyimlerini daha cok aktar bizlere sevgiler başarılar!!
Çok teşekkür ederim yazılariniz için yeterince anlaşılır ve güzel . Merak ettiğim konu ise green card çekilişi kazanamayan veya basvurmayanlar NCLEX sınavını geçtikten sonra iş yerlerinden sponsorluk bulabilirler mi çalışma vizesi için ?
Tabii ki bulabilirler. Ancak size sponsor olmak işverenler için uzun süren ve masraflı bir iş, bu nedenle onlar için cazip bir aday olmanız gerekir. İyi İngilizce, aranan bir bölümde deneyim ve RN lisansının hazır olması hemşireleri cazip hale getirir. Ayrıca staffing ajansları genelde popüler olmayan bölgeler için sözleşmeli çalışacak hemşirelere sponsor olabiliyor. Köy, kasaba gibi yerlerde çalışmaya açık olmanız lazım. Başarılar.
Nasıl başvuruluyor ben yurt dışında dil eğitimi Alacağım bu yaz zaten 3. Sınıf hemşirelik öğrencisiyim
Mezun olup 2 yıl deneyim kazanmak gerekiyor. Ancak her eyalette aynı şekilde olmayabilir. Texas eyaleti için şartları bloguma yazdım. Başarılar.
İnternet üzerinden mi oluyor ben onu anlamdım
Çoğu işlem internet üzerinden ama bazı şeyleri posta ile yollamak gerekiyor.
slm kenan bey ben yıllık anestezi teknikeriyim YYU mezunuyum. Porto Rico da sevgilim var. oda hemşire orada.kendisi türk değil. ben orada mesleğimi icra etmem için ne yapmalıyım? 2 yıllık mezunlar için branş varmı . anestezi için hemşirelik okumak gerekiyormuş onu öğrendim ama şimdi ben orada çalışmam için ne yapmalıyım.
Porto Riko hakkında bilgi sahibi değilim. Ama sizin eğitiminiz LPN olarak çalışmak için yeterli olabilir. Google’a girip “Puerto Rico nursing board” için arama yapın. Orada çalışmak için İspanyolca bilmek gerekir diye düşünüyorum. Eğer denklik kabul etmezlerse kısa sürede LPN eğitimi alabilirsiniz. Genelde 1 yıl sürüyor ve çok pahalı değil. Başarılar.
çok teşekkür ederim Kenan Bey
Kesinlikle çok iyi ve anlaşılabilir bir bilgilendirme yapmışsınız teşekkür ediyorum. Diğer tüm deneyimlerinizi okumak için yazmanızı bekliyor olacağım.
Yanlış anlamadıysam eğer Green Cart çıkartabilirsek şirket sponsorluğu vb. işlemlere gerek kalmıyor değil mi? Ayrıca bir sorum daha olacak, Amerika’da hemşirelik maaşları ne kadar? Bu konuda çok fazla farklı bilgi var İnternet ortamında. Ne kadar maaş ile başlamayı düşünüyorsunuz işe bu konuda bir bilginiz var mı? Çünkü Yıllık maaşın 65.000 amerikan doları olduğunu görüyorum çoğu yerde bu doğru bir bilgi mi?
Green card varsa çalışma ve yaşama izni var demektir, bu durumda sponsor gerekmez.
Hemşire maaşları çoğu zaman saat ücreti şeklinde ifade ediliyor. Bunu haftada 40 saat ve yılda 52 hafta ile çarpıp yıllık brüt maaşı hesaplıyorlar. Bununla ilgili ayrı bir yazı yazmak istiyorum, çok kapsamlı bir konu. Ortalama yıllık 65 bin denebilir ama çoğu hemşire bundan çok daha fazla kazanıyor. Aylık yada iki haftalık ücret ödediğiniz vergilere göre değişiyor, evli ve çocuklu olmak büyük fark yaratıyor. Yıllık 65 bin için aylık 4 bin diye düşünebilirsiniz. Benim deneyimim fazla olduğu için bundan biraz daha iyi kazanıyorum.
Kenan bey öncelikle ayrıntılı yazılarınız için çok teşekkür ederim hemen hemen tüm konuları detaylı bir şekilde açıkladınız . Önceden detaylı bir bilgi yol gösteren vs yoktu . Benim size sormak istediğim soru ajanslarla ilgili çünkü Greencard çıkması çok düşük bir ihtimal 14-15 çıkmayanlar var baktığım bütün iş ilanlarinda sponsorluk saglanmiyor. hatta Arastirdigim kadarıyla eğitimini Amerika’da alanlar bile sponsor hastane bulamıyor Greencard konusunda. Tahminimce bazi ajanslar calisma vizesini kendi uzerine cikartip sonra baska hastaneye nakil ediyor vs çevrenizde bu şekilde çalısmaya başlayan birisi yada bu konuda bir bilginiz duyumunuz olursa buraya güncelleme yaparmisiniz çünkü Greencard mevzusu neredeyse hayal. benim için Köy, kasaba farketmez cünkü buradan kurtulmak istiyorum. Yazıyı biraz uzun ve telefon dan ayaküstü yazdım karışmış olabilir. Ajans olarak ta mesela o’grady peyton var ş
Merhaba, evet haklısın, sponsor olmak ajanslar ve kurumlar için uzun süren ve masraflı bir iş. Gerçekten buna değecek adayları seçip sadece onlara sponsor oluyorlar. Benim birkaç ay önce bu şekilde çalışmaya başlayan bir arkadaşım var, bir ajansla 3 yıllık sözleşme imzaladı ve bu süre boyunca Texas’ın küçük bir kasabasında biraz daha düşük ücretle çalışacak. Ajans sponsor olduğu için greencard aldı, çekilişle değil. Arkadaşıma rica ettim, deneyimlerini yazacak, burada paylaşırım.
Teşekkürler kenan bey arkadaşınızın deneyimi ni paylaşması benim için çok faydalı olacak çünkü en etkili yol h1b gibi gözüküyor. Arkadaşınız burayı okuyorsa şu konuyu da ele alirsa çok iyi olur Bir başvuru ücreti 4000$ olmuş bunu ajans benden nakit mi alıyor yoksa maasimdan kesintiye mi gidiyor. Sorma sebebim h1b de çekilişle olduğu için şansımı arttırmak adına iki ajans tan başvuru yaparsam birisine çıkarsa onunla anlaşıp diğerinin ücretini ödeme gibi bir durum olabilirmi kendisine buradan teşekkür ediyorum. Size de bir sorum olacaktı kafamdaki en büyük soruda bu zaten planlarima göre benim için 3-4 yıllık bir süreç olacak ve büyük emek istiyor. Benim bir isim değişikliği olayı var kafamda ismim Muhammed ve değiştirmeyi düşünüyorum lise diplomasında eski ismim yazıyor olacak su anda üniversitesite diplomasinda ise yeni ismim ERES in internet sitesini inceledigimde isim değişikliği ile ilgili mahkeme kararını vs istediğini gördüm içimde karamsarlık oluştu bu konuda. ismimi değistirmem sorun olurmu ismini neden değiştirdin sen ne ayaksın derler mi bana.Bu süreçleri başarılı bir şekilde gecersem de ismimden dolayı tatsızlıklar ve sorunlar yaşarım gibi geliyor. İsim değişikliğinde ne gibi olumsuzluklar olabilir bu hususta görüşünüz nedir yazi uzun oldu kusuruma bakmayın teşekkür ediyorum tekrar
Ajanslar genelde ücret talep etmiyor, yine de bu yolla gelenlere sorarım. İsim değişikliğine gerek yok diye düşünüyorum. Burada o kadar çok Usame bin ladin var ki şaşarsın, Muhammed hiç sorun olmaz. Böyle şeylere kafanı takmana gerek yok. Başka bir nedeni yoksa ismini değiştirme bence. Değişiklik yaparsan da her türlü başvuruda mahkeme kararı ve çevirisi gerekecek.
Merhaba. Kendimce ayrıntılı olarak inceleme yapmaya çalıştım fakat tam anlamıyla kesin bir bilgiye ulaşamadım. Yazılarınızda belirttiğiniz gibi tecrübe şartı aramayan, lisans diploması alındıktan hemen sonra RN lisansı için başvurulabilecek eyaletler varsa veya denk gelirseniz/duyarsanız bizlerle paylaşır mısınız? Biraz aceleciyim sanırım. Bir an önce mezun olup gitmek istiyorum buralardan. İngilizce hariç dilim olmadığı için Kanada ya da Amerika düşünüyorum.
Aslında deneyim olmadan da lisans alınabilir ama bir süre geçici lisans ile eğitim almak ve staj yapmak gerekebilir. Bu hem çok pahalı olur hem de SSN olmadan muhtemelen yapılamaz. Hızlı gitmek için en iyi yol green card çekilişi. Ayrıca deneyim sadece lisans için değil iş bulmak için de gerekli. Ben de öğrenciyken gitmek için planlar yapıyordum ama 11 yıl sonra gidebildim. İki yılı çok uzun bir süre gibi düşünmeyin. Zaman çabucak akıyor.
Bende hemen gideyim kurtulayım diye çok araştırdım ssn olmadan başvuru kabul eden 15-16 tane eyalet var bunların talimat ve gereksinimleri değişiyor her eyaletin bon sitesini incelemek gerekiyor. Deneyim olmadan kimse sponsor olmuyor asıl sorun bu. deneyimsiz bir şekilde sponsor bulmak imkansız. kanada ABD den daha imkansız express entry sistemi değişmez ise artık kanada göçmenlik için en zor ülke .Su durumda en az sorun çıkartan ülke Avustralya. ABD için deneyim veya Greencard kazanmamiz gerekiyor. Bunlar benim görüşüm tabi kanada nin express entry ile bizi almadığını ve Avustralya seçeneği olduğunu söylemek için yazdim .
Ben daha yeni yeni araştırdığım için pek inceleyemedim fakat Kanada ve Amerika aynı zorlukta gibi geldi. Kanada’da ki puanlama sistemi avantaj bile olabilir (2 dil bilmek vs). Ama orda da deneyim ekstra puan eklediği için biraz şans işi sanırım. Başvuranlar nekadar deneyimli, dil konusunda nekadar ileriler gibi. Eğer deneyimsiz alınma ihtimali olan eyaletler de olsa insan en azından şansını dener diye düşünüyorum. Bon sitelerini inceliyorum fakat açık açık deneyim istenip istenmediği belirtilmemiş gibi. Avustralya’yı hiç incelememiştim onada bakayım. Teşekkürler.
merhaba.çalışma şartları nedir bilgi verirmisiniz?vardiya saatleri , bakılan hasta sayısı,gece nöbet sayısı,haftalık izin sayısı nedir?yıllık izin ne kadar süre sonra verilir ve kaç gün oluyor?çalıştığınız bölümü onlar mı belirlyor yoksa deneyiminize göre mi v
Günde 12 saat çalışan hemşireler haftalık 36 saat ile tam zamanlı çalışmış oluyor. Hasta sayısı bölümün yoğunluğuna göre değişiyor ama genelde 4-6 arasında. Burada dönüşümlü nöbet uygulaması pek yok. Genelde ya gündüz yada gece şeklinde oluyor. Örneğin ben gece vardiyasında çalışmak üzere işe girdim, yani haftada 3 gece şeklinde sürekli gece çalışacağım. İşe girerken çalıştığınız bölüm ve vardiyaya göre başvuru yapıyor ve ona göre işi kabul ediyorsunuz. Yıllık izinler PTO sistemi ile kazanılıyor, ben çalıştığım her gün için yaklaşık 2 saat izin hakediyorum, bu izinlerin kullanım şekli de bizden farklı. Yıllık en az 150-200 saat iznimi çalışma günlerim yerine kullanıyorum, yani 2 hafta izin yapmak için 72 saat izin kullanmak zorundayım. Bu durumda yılda 4 haftadan fazla iznim olmuş oluyor ve bu saatleri kazanır kazanmaz kullanabilirim veya kullanmak istemiyorsam hastaneye kendi saat ücretimden geri satabilirim. Bu konuda daha açıklayıcı bir yazı yazıyorum.
kenan greencard çıktıktan sonra ne gibi belgeler istedi konsolosluk işte süreç nasıl oldu dil testi veya bir kaç soru gibi?
Green card süreci burada anlatılmaz, çok ayrıntı var. Ben http://www.yesilkartforum.com dan yararlandım, orada da sorulara yanıt veriyorum. Çekiliş yoluyla alamıyorsan önemli olan sponsor bir işveren bulmak, gerisi kolay. Konsolosluk dil testi falan yapmıyor. Sabıka kaydı, sağlık kontrolü, aşılar vb ile ilgileniyor. Her şey hazırsa zaten görüşme formalite icabı yapılıyor.
Kenan bey merhabalar yazılarınızı takip ediyor ve sizleri taktir ediyorum . Ben şu an İlk ve acil yardım(paramedik) bölümü son sınıf öğrencisiyim okuduğum bölüm iki yıllık bir bölüm Amerika’da gerek hemşire gerek kendi bölümümü icra ederek çalışmak istiyorum şu an mezuniyet diplomam ile orada hemşirelik okumam bana ne gibi bir katkı sağlayabilir ya da hemşerileliği Türkiye’de okuyup mu gitmek daha mantıklı cevaplarınızı bekliyorum
Okuduğum kadarıyla, paramedik eğitiminin geçerli olabilmesi için okulunuzun bir Amerikan eğitim kurumu tarafından akredite edilmiş olması gerekiyor. İmkan ve para varsa ABD’de sıfırdan hemşirelik okuyabilirsin. Ama Türkiye’de hemşirelik diploması alıp gitmeye çalışmak daha kolay ve ucuz olacaktır.
Kenan abi merhaba benim sorum şu Türkiye de hemşirelik okuduktan sonra kanada veya amerikada yüksek lisans eğitimi alarak pratisyen hekim olabilirmiyiz olabiliyorsak eğitim sonunda orada kalıp çalışabilirmiyiz teşekkürler 🙂
Kast ettiğin şey pratisyen hemşirelik sanıyorum. Amerika’da RN olarak bir süre çalışmadan bu programlara kabul edilmek zor. Bunların hiç birini yapmadan, benim yaptıklarımı yaparak zaten burada çalışma imkanı bulabilirsin. Yine de bu benim kişisel görüşüm, konu hakkında araştırma yapmak en doğrusu olur. İlgili üniversitelere mail yazıp sorabilirsin.
Kenan bey merhabalar green card çekilişini kazandığınızda yani Amerika’ya daha gitmeden önce dil seviyeniz ne idi ? Dil eğitimini nerede aldınız bu süreç hakkında beni kısa bir şekilde bilgilendirir misiniz .. teşekkürler 🙂
İngilizce’yi üniversitede öğrendim. Green card çıkmadan çok önce birkaç defa Avrupa ve Amerika’da kısa eğitimlere katılmıştım. Her zaman İngilizce okur, merak ettiğim şeyleri yabancı kaynaklardan araştırırım. Pek çok ülkeden mektup arkadaşlarım vardır. Dil öğrenmeye de yatkın olduğumu düşünüyorum.
Selalar Kenan Bey
Çok fazla faktinizi almadan sormak istediğim bir konu var. Benim hemşirelik diplomam sağlık meslek lisesi. 16 yıldır kamuda çalışıyorum. Lakin uluslararası ilişkiler master derecem var. İngilizcem IELT 6.5
Fakat USA’da hemşirelik üzerinden para kazanmak istiyorum. Sağlık meslek mezunları ile ilgili bilgiye saahipseniz rica etsem benimle paylaşırmısınız.
Saygılarımla
Hemşirelik dışındaki eğitimin hemşire lisansı almak için bir yararı yok. Lise mezunu olarak lisans alman da mümkün değil.
Kenan bey merhaba,
Böyle bir konu için blog hazırlayıp bizleri bilgilendirmeniz çok ince bir davranış. Ayrıca yazım tarzınız da çok güzel. Bunlar için teşekkür ediyorum.
Ben şu anda devlet hastanesinde kadrolu olarak çalışmaktayım, buradaki 2 yıllık deneyimim kabul edilecek midir? Amerika’da ekstra 1-2 yıllık bir eğitimin ardından lisans diplomamın geçerli olacağı söyleniyordu, sizden anladığım kadarıyla sınavlarda başarılı olmak yeterli. Yurtdışı hayallerim bu sayede yeniden filizlendi. Blogunuzun takipçisi olacağım. İyi çalışmalar.
Çok teşekkür ederim.
Çalıştığını bir belge ile kanıtladığında geçerli olacaktır. Bunun için kurumdan resmi bir yazı alman gerekecek.
Normal şartlarda lisans mezunu hemşireler için ABD’de bir eğitim almak gerekmiyor. Benim geçtiğim süreçten geçmek yeterli.
Peki Amerika hastanelerinde devlet hastanesi-özel hastane diye bir ayrım var mıdır? Maaşlar kimler tarafından veriliyor güvence durumu nelerdir? Bu konular hakkında bir yazı yazmanız çok aydınlatıcı olacaktır 🙂
Ayrıca youtube kanalınızı heyecanla bekliyorum, oradaki iş işleyişi hakkında videolar çekmeniz çok faydalı olacaktır.
Başarılar dilerim.
Amerika’da devlet kurumu olan hastane pek yok. Bazı hastaneler eyalete bağlı ama yine de bizdeki devlet mantığıyla hareket etmiyorlar. Kapitalist bir ülkeden bahsediyoruz. Ancak güvence konusunda bir kaygı duyan kimse görmedim. Genelde maaşlar gününde ve saatinde yatar. Çoğu kurum iki haftada bir maaş veriyor.
Merhaba kenan bey ben paremedik 2 yıllık mezunuyum ve burda 5 yildir devlet kurumunda çalışıyorum. Amerikada çalışmam mümkün mü ??
Teşekkürler.
Daha önce gelen bir mesajı şöyle yanıtlamıştım:
Gelen mesajların fazlalığı nedeniyle bu konuda biraz araştırma yaptım. Türkiye’deki paramedik eğitiminin geçerli olabilmesi için okulunuzun bir Amerikan eğitim kurumu tarafından akredite edilmiş olması lazım. Bunu ve diğer ayrıntıları şurada okuyabilirsin: https://www.nremt.org/rwd/public/document/policy-international
Kenan Bey merhaba, biz de bir arkadaşımla sizin gibi Amerikada hemşirelik yapmak istiyoruz. Hacettepe Hemşirelik son sınıf öğrencisiyiz, aklımıza takılan bir kaç nokta var o da diploma denkliği. Diploma denkliği için yapıcağımız ilk şey ne olmalı? Burada veya Amerikada hangi kurumla iletişime geçmemiz gerekiyor. Teşekkür ederiz.
Diploma ile ilgili değerlendirmeyi CGFNS veya eşdeğeri ERES gibi kurumlar yapıyor. Bu kurumlar okulunuzdan bazı belgeleri talep edecek.
Merhaba Kenan bey aylık üçret 4000 falan oluyor demişsiniz peki yaşam koşulları nasıl 2 kişilik bir aile için aylık ne kadar gider olur şimdiden teşekkür
Bu konularda bilgi alabileceğiniz pek çok kaynak olduğu için ayrıca benim yazmama gerek kalmıyor. Şunlara bir bakın:
http://www.nasilgreencardaldim.com/houstonda-gelir-gider-durumlari/
https://www.youtube.com/watch?v=x9h715bf8Lg
https://www.youtube.com/watch?v=Z2G2PB8Hfkg
Kendi görüşümü söyleyecek olursam, 4 bin dolar 3 kişilik bir aile için bile fazlasıyla yetiyor.
Kenan bey öncelikle sizi kutluyorum. Azminiz ve sonunda başarmanız inanılmaz. Birçok kişinin hayalini yeniden alevlendiren bilgileriniz için teşekkürler.
Öncelikle benim durumum şu :
Koç Ünv. Hemşirelik yük.okulu mezunuyum. 4 yıldır yoğun bakım hemşireliği yapıyorum. Bu arada geçen yıl Kadın doğum yüksek lisansımı bitirdim. Şu an doktora öğrencisiyim. Planımda yurtdışında mesleğimi yapmak ve geliştirmek var. Sonrasında ülkemize dönüp çalışmak istiyorum. Amerika, Kanada, Avustralya veya Yeni Zelanda düşünüyorum. Sizin tavsiyeniz nedir? Yüksek lisanslı olmam sponsor bulmamda ne derece etkili olur ? Deneyimim 4 yıl yoğun bakım etkili olur mu ? Miami de dil okuluna gitmiştim. Kendi okulumdan da ingilizcem var. Çok ileri derecede değil. Dil sıkıntım var dersem doğru olur sanırım. Nasıl bir yöntem önerirsiniz? Koç Üniversitesi ACEN tarafından akredite edildi. Bunun ne gibi faydası olur ? Sponsorluk için önereceğiniz adresler varmı ?
Şimdiden yaşamınızda sağlık ve başarılar diliyor, ülkemizden selamlar gönderiyorum…
ABD dışındaki ülkeleri ben de çok düşündüm ama en kolayı ABD. Tüm süreci Türkiye’den yürütebiliyorsun. Yoğun bakımda çalışmaya devam et. Bu arada İngilizce’ni geliştir. Deneyimin gayet yeterli. ACEN sertifikası biz eski mezunları etkilemez, ama Koç Üniversitesi diploması zaten geçerli. Sponsorluk konusunu RN lisansını aldıktan sonra düşünürsün, ben sana yardımcı olurum. Yüksek lisans veya doktora yapmanın RN lisansına hiçbir katkısı yok, ama iş arama sürecinde yararı olabilir. Yine de bu eğitimlere uygun bir iş bulmayı bekleme. Büyük ihtimalle kariyerine en baştan başlaman gerekecek ama yine de buna değiyor. İyi dileklerin için çok teşekkür ederim. Selamlar.
merhaba kenan bey . ben sml mezunuyum. 2 yıllık onlisansımı saglık yönetimi olarak aöf den aldım. şuan lisans tamamlama okuyorum ve bölümüm acil yardım ve afet yönetimi. turkiyede devlet hastanesinde hemşire olarak çalışıyorum. bu durumum ülkemiz için sorun değil mam yurt dışında kanada da mesela başvuru yapsam hangi diplamam geçerli olur. yoksa hemşirelik yapma şansım olurmu. diplomamda saglık lisansiyeri bölüm a.yardım ve afet yönetimi yazacak.
RN lisansı için maalesef 4 yıllık lisans mezunu olmak gerekiyor. Hemşirelik ile ilgili olmayan eğitimlerin maalesef bir katkısı olmaz. Diğer eğitimlerinizin denkliğini hangi kurum veriyor bilmiyorum. Her meslek için hemşirelikte olduğu gibi açıkça belirlenmiş bir sistem ve uluslararası kurallar yok. O nedenle her meslek hemşirelik kadar kolay yurt dışına taşınamıyor.
Kenan bey merhaba:) 2011 yılından beri greencard sahibiyim ve iki kere california nursing bord tan denklik aldım ve iki kez nclex sınavına girdim birisine cleveland diğerine washingtonda.Açıkcası pek hazırlık yaparak girdiğim söylenemez sizi tebrik ederim.Elimde saunders comprehensive review kitabı var fakat araştırmalarım nclex için en iyisinin kaplan olduğunu söylüyor,daha önce bi yerde okudum uworld ve hurst videolarından faydalanmışsınız fakat tam olarak bu sınav için nasıl bi strateji izlemek gerekiyor sizce yazabilir misiniz çünkü kafaya taktım bu sınavı geçicem:)şimdiden tşkler
Ben Kaplan ve Uworld’u ayrı ayrı denedim. Uworld bence sınava daha yakın sorulardan oluşuyor ve test sonunda açıklamaları incelemek yeterli oluyor. Strateji konusunda bana göre en doğrusu sınavın mantığını iyice anlamak. Konu ezberlemek, binlerce soru çözmek gibi şeyler sınav kazanmak için yeterli olmuyor. Ben kitaplardan konu tekrarı yapmadım, sadece soru çözdüm ve yanıtları iyi inceledim. Toplamda 1000 soru kadar çözmüşümdür ancak. Ama Hurst videolarında anlatılanları iyi dinledim. Kaplan Youtube videolarında verilen mesajı iyi aldım. Kaplan Review kitabı konuları vücut sistemlerine göre değil hemşirelik bakımına göre ayırmış, bu yönüyle Saunders’tan daha doğru bir yaklaşım. Özetle, prioritization and delegation türü soruları rahatlıkla yapabilir hale gelmeden sadece hastalıkları ve ilaçları bilerek sınavı geçmek mümkün değil.
Merhaba Kenan bey, sizi hayallerimin peşinden koşarken buldum ve bu kadar doğru bilgiyi bize bir arada sunduğunuz için teşekkürler! Ben Ege üniversitesi 2016 mezunuyum şu an kamuda çalışıyorum. Akademik kariyer düşündüğüm için yabancı dile önem vermiştim fakat sanırım yeterli olmayacaktır.şu an öncelikle sınav için yani yabancı dil için mi çabalamalı mıyım yoksa greencard veya sponsor için mi ? Önerebileceğiniz eyaletler olursa yönlendirirseniz sevinirim ..
RN lisansı olmadan sponsor bulman, dolayısıyla green card alman mümkün değil. RN lisansı için de İngilizce sınavını geçmen gerekiyor. O nedenle öncelikle IELTS veya TOEFL sınavlarından birini geçebilecek seviyeye gelmeni öneririm. İngilizce sınavından en düşün puanları (IELTS Akademik için ortalama 6.5 ve her bir bölümden en az 6) Texas eyaleti istiyor. Ayrıca Texas eyaletinde iş bulmak daha kolay ve yaşam maliyetleri daha düşük. Ancak Texas herkesi memnun edecek bir eyalet olmayabilir.
Merhaba Kenan bey. Öncelikle sizi tebrik ederim. Lisans ebelik mezunuyum. 3 yıldır kamuda çalışıyorum. Yurt dışında çalışmayı bende çok istiyorum. Ebelik yüksek lisansa başlayacağım bu yıl. Yurt dışında ebelik olarak çalışabiliyormuyum bilginiz var mı ? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
ABD’de de ebelik var. Lisans süreci ile ilgili bilgiler: http://www.midwife.org/Foreign-Educated-Nurse-Midwives
NYCLEX için en yakın sınav yeri londra demişsiniz sınava gitmek için ingiltere’den vize almak gerekiyor mu ?
Elbette gerekiyor. Sınava girebileceğin çoğu yer için vize gerekiyor. Sınav yerleri için: http://www.pearsonvue.com/nclex/locate
Masrafları hesaplarken vize, uçak bileti, konaklama gibi şeyleri de hesaba katmak lazım.
Ayrıca sınav ücreti ABD dışında 350 dolar, ABD içinde 200 dolar. Ben bu farktan dolayı New York ile Londra arasında çok düşündüm ama toplam maliyet olarak Londra hep daha karlı geliyordu. Sınav tarihini kışa denk getirirsen çok daha ucuza halledebilirsin.
peki teşekkür ederim hem cevabınız hemde bu blogda paylaştıklarınız için gerçekten çok yardımcı oldu 🙂
Merhabalar ben lisans hemsirelik mezunuyum ayni zamanda dokuz eylulde yuksek lisans yapmaktayim amerikada yasamak istiyorum yazılarınızı okudum ve green card basvurusu yapmaya karar verdim başvuru için birden fazla site olduğunu gördüm hangisine güvenebilirim resmi bir sayfa var mıdır? link atma şansınız var mı? Çok sevinirim teşekkürler
Başvurular her yıl Ekim ayında yapılıyor, resmi sitesinden ücretsiz: dvlottery.state.gov
Amerika da çalışmak için diplomamızın denkliği olması gerekmiyormu ?
Evet, gerekiyor. CGFNS bunu değerlendiren kurum. Eğitim bilgilerini gönderiyorsun, onlar denk olup olmadığını BON’a bildiriyor.
türkiyedeki hangi üniversitelerin denkliğinin olup olmadığını okulu okumadan bilmemiz mümkün olmuyor o zaman.Bu kadar sorgulamamın sebebi bu sene tercih yapacağım hemşireliklerin hacettepe hariç tutuyor hangi üniversiteleri yazacağımı bilmiyorum yardımcı olabilirseniz çok sevinirim 🙂
Şu ana kadar onay alan tanıdığım kişiler Koç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi. Genel olarak tüm üniversiteler denklik alabilir diye düşünüyorum. Ama iyi bir okulda okumanı tavsiye ederim.
Kenan bey merhaba. Ben radyoloji teknisyeniliği ile ilgili bişeyler ogrenmek istiyorum sizden. Tr de 20 yıldan fazla calıştım devlet hastanesinde ve emekli oldum. Şimdi amerikadayım ve mesleğimi burda da yapmak istiyorum. Biraz arastırdım sertıfıka almam ve okul denkliğini gostermem gerekiyormuş. Hacettepe unıversıtesı saglık kolejı radyolojı mezunuyum ama sonrada aof onlısansımı tamamladım. Merak ettıgım sey kolej dıplomam burda gecerli olurmu acaba ?
@kayhan ABD’de lise seviyesinde eğitimle yapılabilecek bir sağlık sektörü mesleği yok. Önlisans eğitimi olsa onu da kabul etmiyorlar. Yaklaşık 1-1.5 yıl eğitimle benzer bir lisans sağlayacak bir bölüm okuyabilirsin. FAFSA ile eğitim ücretini devlet karşılar.
FAFSA icin legal olmak gerekiyodur sanirim ? Tesekkurler cevabiniz icin ..
Legal değil misiniz? O durumda zaten hiçbir şekilde sağlık sektöründe lisans alamazsınız. Çok kapsamlı background check yapılıyor.
Suan değilim. Ama yakında olacagım. Tşk ederim ..
Kenan bey ben California da anestezi hemşiresi olmak istiyorum. Bunun için verdiğiniz bilgilerin dışında ek olarak ne yapmam gerekiyor.
California SSN olmadan RN lisansı vermiyor. Onun dışında bir fark olduğunu sanmıyorum. RN lisansı ile bir süre çalışmak ve yüksek lisans yapmak gerekiyor.
Ssn nedir ? Türkiye’de anestezi hemşireligi yok maalesef. Burdaki ameliyathane hemşireligi mıdır ? Yüksek lisans şart mıdır ?
SSN = Social Security Number (sosyal güvenlik numarası, Türkiye’deki TC kimlik numarası gibi) CRNA olmak niyetinde isen bence yoğun bakımda çalışıyor olman gerekir. Yüksek lisans şart. Yüksek lisans sonrası yazılı ve uygulamalı sınavlardan geçerek ilgili sertifikayı almak gerekiyor.
Ssn almak için ne yapmam gerekiyor
Amerikan vatandaşı olmak veya ABD’de yaşama ve çalışma izni veren bir vizeye sahip olmak gerekiyor. Hemşire olarak iş bulup bu vizeyi alabilirsin ama önce RN lisansı almalısın. RN lisansı olmadan iş bulman mümkün değil. Yani ortada bir kısır döngü var. O nedenle SSN istemeyen bir eyaletten RN lisansı almak daha mantıklı olur.
Teşekkür ederim.
Merhaba kenan, houston da cc mezunu radyoterapi, ya da benzeri bolum mezunu saglikcilarin is imkani ve is bulma sansi nedir?
Sağlık sektöründe hangi meslek olursa olsun iş olanakları çok fazla. Radyoterapi, radyoloji, MR gibi meslekler için daha da iyi.
merhabalar
orada bakılan ortalama hasta sayısı??? Türkiye’de biliyorsunuz 15-20 hastaya bakıyoruz özellikle de gece nöbetlerinde 25-30 bile oluyor. ve hastaların herşeyinden hemşireler sorumlu oluyor. bir de Kanada hakkında bilginiz var mı acaba?? Kanada’da hangi süreçlerden geçmek gerekiyor??
Texas eyaleti yasalarına göre bir hemşirenin 6 hastadan fazlasına bakması mümkün değil. Genelde 5 hasta oluyor.
Kanada için de benzer süreçler var ve yine NCLEX-RN sınavına girmek gerekiyor. Orada da her eyaletin süreci farklı olduğundan bir eyalet seçip web sitesinden bakmak lazım.
Merhaba Kenan bey ben bu yıl sağlık meslekten mezun oldum hemşire olarak. Amerika da çalışabilir miyim ?
yada çalışmak için hangi yollardan geçmeliyim
Lise mezunu olarak çalışamazsın. Lisans eğitimi almayı düşünebilirsin.
merhaba.
1- “En az 2 yıl mesleki deneyim kazanmak.” yazısının üstünü çizmişsiniz. Bu artık mesleki deneyimi aramadıkları anlamına mı geliyor?
(Green Card mülakatını bekleme dönemindeyim şu an ve özel bir hastanede çalışıyorum ancak yeni mezunum. Eğer vizeyi verirlerse 2 yıllık deneyimimi kazanamamış olacağım. 6 ay içinde de gitme zorunluluğum olduğunu düşünürsek 1 yıl bile deneyimim olmayacak.)
2- Hangi üniversite olduğunun bir önemi yok diye biliyorum ama yine de sorayım önemi var mı?
Texas eyaleti RN lisansı vermek için 2 yıl deneyim kazanmış olmanı istiyor, ve bu konuda çok katı. Ancak diğer eyaletlerde durum farklı. Bildiğim kadarıyla New York böyle bir şart koşmuyor.
Ancak, deneyim olmadan RN lisansı alsan bile iş bulma sürecinde sıkıntı yaşayabilirsin.
CGFNS aldığın eğitimi ABD’de verilene denk olarak rapor etmişse yeterli. Hangi üniversite olduğu önemli değil. Şimdiye kadar Anadolu’daki birkaç üniversitenin bu şekilde rapor edildiğini duydum. Başvuru yapmadan diğerlerini bilemeyiz.
Kenan Bey bir sorum olacak green cardımız olursa NCLEX sınavına girmek zorunda değilmiyiz yoksa yinede girmek zorundayımız
Ben sınava girdiğimde green card sahibiydim. Hemşirelik eğitimini Amerika’da alan ABD vatandaşları bile bu sınava girmek zorunda. Tabii ki girmek zorundasın.
Merhaba Kennan bey bilgileriniz çok güzel bizimle paylastiginiz için teşekkürler.ben ocak ayında New York’a yeelesiyorum.ve maalesef meslek lisesi hemşirelik bölümü mezunuyum .herhangi bir denklik alabilirmiyim yoksa baştan mi okumam gerekecek bir bilginiz varmı.green cardtim var.19 yıllık hemsireyim.
Evet, hemşire olarak çalışabilmek için yeniden eğitim alman gerekecek. Bence LVN eğitimi ile başlayabilirsin, yaklaşık 1-1.5 yıl sürüyor, geliri de çok iyi. Mesleki deneyimin iş bulmanda yararlı olur.
Merhaba öncelikle çok teşekkürler deneyimlerinizi paylaştığınız için. Bir konuyu merak ediyorum 2008 ege üniversite mezunuyum denklik geçerli mi? Yani mezun olduğun üniversite nin adı kadar yılı da onemlimi (denklik icin)
Bu konuda bir sorun yaşayacağını sanmıyorum. Ben de 2005 mezunuyum. Ama herkesin aldığı eğitim kişiye özel olarak CGFNS tarafından değerlendiriliyor.
Merhabalar Kenan Bey, ben 2017 Istanbul Universitesi mezunuyum. Ancak Gpa: 2.42 bunun olumsuz bir etkisi olur mu başvurularda?
Şimdiden teşekkurler.
RN lisansı almak için önemli değil. Ama ileride yüksek lisans yapmak istersen sorun olabilir.
Merhaba Kenan Bey, peki Amerikada üniversitede hemsirelik alaninda akademisyen olmak için nasil bir sürec isliyor? Bir bilginiz var mi
Üniversiteler ihtiyaç duydukları pozisyonlar için ilan veriyor, bunları takip etmek ve şartları sağlamak yeterli. Genelde akademik olarak çalışmak için de RN lisansı almak gerekiyor. Türkiye’deki yüksek lisans ve doktora eğitimi geçerli olur.
merhaba kenan bey kamuda hemsireyim esim ile birlikte texas a e2 vizesi ile tasiniyoruz dolayisi ile esim uzerinden calisma musadem oluyor bu durumda benim yapmam geren neler var tesekkur ederim..
Hemşire olarak çalışmak için RN lisansı alman gerekiyor. Blogumdaki adımları takip etmen yeterli. Çalışma izninin olması, lisansı aldıktan sonra iş bulmak için kolaylık sağlayacak.
Merhabalar ben Acil Tıp Teknisyeniyim bizim içinde bu adımlar mı geçerli
Hayır, bu adımlar sadece hemşirelik için geçerli. Önlisans mezunları için standart bir süreç yok. Bildiğim kadarıyla önlisans eğitimleri geçerli değil.
merhaba Kenan bey, ben lisans hemşirelik bölümünden bu sene mezun olacağım. Yazılarınızı tümüyle okudum diyebilirim. benim sormak istediğim amerikada hemşirelikte öncelikli olarak tecrübe hastanede hangi alanda isteniyor ?
Bunu anlamak için sana önerim iş ilanlarına bakmandır. Genelde Med/Surg (Dahiliye/Cerrahi) yatan hasta servisleri, Telemetri, Acil, Yoğun Bakım gibi alanlarda deneyim istediklerini göreceksin. Indeed.com’a girip iş arıyormuş gibi ilanları incele.
Kenan bey merhabalar
ben Türkiye*de anestezi ön lisans bölümünden mezun oldum ve DGS ile Atatürk üniversitesi hemşirelik fakültesi kazandım ve bitirdim ailem kaliforniyada san francıscoda yasıyor anne babam iki abim abd vatandaşi ve bende f1 vize başvurusu yapıp abd ye gelmek istiyorum bunun için abd de kaplan dil okuluna İngilizce eğitim için başvuru yaptım sorum şöyle ben orda hemşirelik mesleğimi devam etmek istiyorum yada anestezi hemşiresi olmak istiyorum ama ne yapmam gerekiyor bilmiyorum yeniden eğitimi almam gerekiyor eğitim alırsam ders muafiyetlerim geçerli olur mu orda da ne yapmam gerektiği konusunda yol gösterseniz çok sevinirim teşekkür ederim şimdiden…
Blogumda paylaştığım yazılar genellikle Texas RN lisansı almak için geçerli. Ancak California için de benzer süreçler var. California BON web sitesine girip gerekli şartları öğrenmekle başlasan iyi olur. Bildiğim kadarıyla CA RN lisansı almak için SSN gerekiyor. Ailen sana F2A ile green card alabilir.
Türkiye’de 4 yıllık lisans mezunu isen RN lisansı alabilirsin. Başka bir eğitim alman gerekmiyor. Nclex sınavını geçmen gerekecek.
Cok tesekkurler kenan bey annem babam 2 abim sülalem orda ama ben üvey evlat gibi kaldım burada, bir yolunu bulup gidecegım kafaya koydum, şimdi dolarda yükseldi bir birikim yapmam gerekiyor, annem babam 2 abim oraya gidip vatandas olurken ben alice in wonderland tarzı yasıyordum yapacak bişey yok , vatandas olan annem babam 2 abime danıstım ama onların bilgileri yetersiz geldi , annem babam iki abime f2a yı soracagım cok sagolun
Merhaba Kenan bey, bir cok postunuzu okudum ama aradigim sorunun yanitini bulamadim. Eget gozumden kactiysa affola.. oncelikle ingilizde icin ielts akademik sart midir toefl sinavina da girilebilir mi? Ve eyalete gore istenen ingilizce seviyesi farkli demistiniz, bu bilgilere nasil ulasabiliriz acaba ben ornegin california eyaletine gitmeyi planliyordum.
RN lisansı almayı düşündüğün eyalet BON web sitesinde “license by examination requirements” veya benzeri bir arama yaparak ilgili sayfayı bulmalısın. Texas IELTS VE TOEFL kabul ediyor. CA BON sürecini iyi bilmiyorum.
Ben Sağlık Meslek Lisesi Mezunuyum Amerikada Özel hastanelerde Hemşirelik yapma imkanım var mı
Hayır, lise eğitimi ile hemşirelik yapma imkanı yok maalesef.
Merhaba, Ben kuzey Kıbrıs’ta hemşirelik okudum ama maalesef kuzey Kıbrıs ülke olarak tanınmıyor benim lisansımı okuluma sorup doğrulama ihtimalleri var mı ? Acaba sıkıntı çıkarma ihtimalleri olabilir mi ? Teşekkürler.
Bildiğim kadarıyla Kuzey Kıbrıs uluslararası olarak Kıbrıs’ın parçası kabul ediliyor. Ama bu çok önemli değil. Aldığın eğitim ABD’de alınan eğitime denk ise sorun çıkacağını sanmıyorum. Ama denemeden bilemezsin tabii ki.
Merhaba
Sormak istediğim bir şey var. 4 yıllık hemşirelik eğitimi aldım ama bazı staj uygulamalarımız okul kaynaklı tamamlanamadı. Bu durum akademik report ve lisans doğrulama talebi noktasında ciddi problem yaratır mı? Eğer yetersiz gelirse kredi ve saatlerim ne yapabilirim bu durumda? Bir yolu var mı bu durumu değiştirmenin?
Teşekkürler
Denklik başvurusu yapıp raporu almadan eksik olup olmadığını bilmek mümkün değil. Ama öyle bir durumda “nurse refresher” programlarına katılıp eksik stajları tamamlamak mümkün olur. Genelde Türkiye’deki ders ve staj saatleri fazlasıyla yeterli olduğu için büyük ihtimalle ufak eksiklikler sorun olmayacaktır.
Kenan bey merhaba, böyle bir çalışma yapıp ilgilenen insanları aydınlattığınız için teşekkür ediyoruz. Biz sağlık meslek mensubu, Amerika’da çalışmak isteyen kalabalık bir arkadaş grubuyuz. Farklı branşlarda arkadaşlarımız var.Öğrenmek istediğimiz bazı konular var. Yardımcı olursanız seviniriz.
– Daha öncede sorulmuş ve cevap vermişsiniz ama yaşanan bu pandemi den sonra değişen bir şey var mı acaba? Sağlık meslek lisesi mezunu hemşireler, meslek lisesi diploması ile orada çalışabilirler mi?
– Orada çalışmak için İngilizce sınavına girmek ve yeterli puan almak şart mı? A2 düzeyinde İngilizce bilgisi yeterli olur mu? Pandemi den sonra bu şekilde olduğuna dair bir haber okumuş arkadaş.
– Üniversitelerin meslek yüksek okulundan mezun olmuş bir hemşire, Türkiye’de hiç deneyimi olmamış (staj ları hariç) Amerika’ya geldiği zaman hemşire olarak çalışabilir mi?
– Forumda birçok yerde geçen bazı sertifika ve eğitim kısaltmaları var bunlar nedir açıklayabilir misiniz? (LVN, RN, ADN, BSN)
– Hemşire dışında diğer arkadaşların branşları: Sağlık Memurluğu (Erkek hemşire de denebilir), Anestezi, Tıbbi Laboratuvar, Radyoloji, Paramedik, Yaşlı Bakımı, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Fizyoterapi, Ortopedik protez ve ortez, Diş protez teknikerliği. Bu alanlardan hangilerinin Amerika’da çalışma imkanı vardır acaba?
– Kenan bey aklımıza takılan sorular bunlar. Sözün özü, sizden ricamız Türkiye’de hangi eğitimi almış kişiler Amerika’da çalışabilir (Sağlık meslek lisesi, MYO, Fakülte) Tecrübe mutlaka gereklimi. Buradaki diploma orada ne derece geçerli ve orada tekrar okula gitmek gerekiyor mu? Hem çalışıp hem okuma fırsatı oluyor mu? Biz aşama aşama öğrenmek istiyoruz. Yardımcı olabilir misiniz?
Kalabalık bir arkadaş gurubu olduğumuz için, kusura bakmayın biraz uzun oldu. Şimdiden teşekkürler.
Sorulara sırayla yanıt vermeye çalışayım:
– En son yazıma bakabilirsiniz, pandemi nedeniyle sağlanan kolaylıklar sadece belli durumlarda geçerli. Lise mezunu hemşire diye bir şey burada olmadığı için pandemi olsa da hemşire olarak çalışamanız mümkün olmaz.
– Her eyaletin RN lisansı şartları farklı olabiliyor. Texas İngilizce sınavından en düşük puanları isteyen eyalet, TOEFL 82, IELTS 6.5 istiyor. A2 neye denk geliyor bilmiyorum.
– Teksas eyaleti deneyim olmadan RN lisansı vermiyor. New York bu konuda daha esnek, ama ben yine de deneyim olmadan iş bulmasının mümkün olacağını sanmıyorum. Green card çekilişi veya evlilik gibi bir yolla gelirse durum değişir.
– Bu kavramları açıkladığım yazım nedense menüde görünmüyormuş: https://gocmenhemsire.com/amerikada-hemsireligin-temel-kavramlari/
– EB-3 ile çalışma izni alabilmek için lisans mezunu olmak gerekiyor. Bildiğim kadarıyla fizyoterapi en avantajlı durumda olan olabilir.
– Lisans diploması ABD’de geçerli, eğitim almak gerekmiyor. En az 2 yıl deneyim gerekiyor.
Lise ve önlisans mezunu arkadaşların eğitimleri geçerli olabilir, ancak EB-3 şartları gereği vize alamazlar. Employment Based olmayan, çekiliş, evlilik vs yollarla gelirlerse çalışma şansları olabilir. Yine de ilave eğitim almak gerekebilir.
Çok teşekkürler Kenan bey. Dikkat edin kendinize, iyi çalışmalar.
Merhaba Kenan Bey ,ben lisans mezunu hemşireyim.1 yıldır çalışıyorum ameliyathanede.Afyon Kocatepe üniversitesinden mezunum.Türkiyeden alınan diplomanın Amerika’da denkliği var mı ?Bir de İelts Akademik sınavına mı girmemiz gerekiyor?İngiltere için baktığımda bir de OET testi istiyorlardı.
Afyon Kocatepe mezunu bir arkadaşım ABD için CGFNS denkliğini almıştı. O nedenle eğitimin denkliğinin olduğunu söyleyebiliriz.
İngilizce konusunda, başvuru yapacağın ülke/eyalet ne istiyorsa onu yapmak gerekiyor. Web sitesinden bu bilgileri bulabilirsin.
Peki Ameliyathanede çalıştığım için bunu kabul etmeme durumları var mı?Siz klinik deneyimi demişsiniz ama klinik deneyimim hiç yok.
Ameliyathane de klinik olarak sayılıyor. Akademik alanda, okulda, ilaç firmalarında vb çalışanlar için kabul edilmeme durumu olabilir. Hastayla çalışan herkes klinik kabul edilir.
Tugba hanim merhaba ben de kocatepe universitesinden mezunum su an ankarada calisiyorum ama universitenin adi degisti. Lisans belgeleri transkript vs. gibi konularda acaba beraber ilerleyebilir miyiz univeristenin bize bu belgeleri verebileceginden emin degilim. Bi de kredileri hesaplamak gerekiyormus siz afyonda oldugunuz icin universiteye ulasiminiz daha kolay
Burak, daha önce isim değişikliği olan üniversiteler ile denklik alanlar oldu. Sıkıntı olacağını sanmıyorum.
Tabi beraber bakabiliriz.Ama zaten daha çok yolum var.Sınava hazırlanıyorum henüz
Merhaba yazılarınızı okuyorum videolarınızı da izliyorum dikkatimi çeken bir nokta var . Genellikle dahili cerrahi erişkin birimlerde çalışmanın iş bulma konusunda Amerika’da artı gözüküyor anladığım.
Ben acil yetişkin ve çocuk da çalışmıştım 1.5yıl Daha sonra çocuk servisi şimdi ise bölüm değişikliği yaptım çocuk yoğun bakım da çalışıyorum .
Pediyatri açısından nasıl olur ?
Ben daha yolun çok başımdayım dil için çalışıyorum.
Pediatri ve özellikle Nicu gibi alanlar iş bulmak açısından zorluk yaratır. Mümkünse erişkin ile ilgili bir yatan hasta servisi veya yoğun bakımda çalışmanı öneririm.
Teşekkür ederim :)) araştırmaya devam edeceğim
Merhaba kenan bey ben 4 yıllık lisans hemşirelik mezunuyum. 2018 den beri devlet hastanesinde çalışıyorum . H1B yada EB3 vizesi ile gelmeye çalışıyorum . H2B vizesi ile gelip ABD de registered Nurse olma şansım var mı? İngilizce seviyem upper intermediate. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ABD de tanınıyor mu? Aklımda deli sorular. Şimdiden teşekkürler
Şu ana kadar Türkiye’deki üniversitelerden mezun olup denklik alamayan birini duymadım. Hemşirelik için genelde en uygun vize EB-3 oluyor. Ajanslar ile görüşme yapabilirsin. Bulut ile yaptığımız yayında konuşmuştuk.
Merhaba Kenan Bey,öncelikle hedeflerinize ulaştığınız için ve böyle güzel bir mesleği Amerika’da icra ettiğiniz için sizi tebrik ediyorum.Yazdıklarınız ve yorumlarınız benim için çok faydalı ve yararlı oldu.Ben şu anda üniversite sınavına hazırlanıyorum hemşirelik bölümünü seçmek istiyorum.Bu konuda bütün sorularıma sayenizde cevap buldum lakin uzun zamandır araştırdığım ve cevabını bir türlü bulamadığım bir soruyu sormak istiyorum.Ben Amerika’da Travel Nurse olmak istiyorum.Bunun için çok çalışmaya ve elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım fakat nasıl olmam gerektiğini,bunun için hangi yolu izlemem gerektiğini bilmiyorum.Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
Travel nurse olmak için normal bir RN lisansı ve bu alanda çalışan bir ajansla çalışmak yeterli. Çok özel bir şey yapmaya gerek yok. Dahiliye cerrahi yatan hasta servisi veya yoğun bakım alanlarında deneyim kazanmak yararlı olabilir.
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.Bir sorum daha olacaktı sizce burada bir üniversite okurken Amerika’da bir üniversiteye transfer olsam(yatay geçiş deniliyor mu bilmiyorum)ve hemşirelik okumaya orada devam etsem bunun benim için bir avantajı olur mu ? Orada RN olmak için yine 2 yıllık deneyim mi gerekiyor yoksa bu Türkiye için mi geçerli ? Şimdiden teşekkürler.
İki yıl deneyim sadece Texas eyaleti için gerekli. New York eyaleti deneyim istemiyor. Sponsor olacak ajanslar genelde bir yıl kadar deneyim istiyor. ABD’den mezun olsan da bir çalışma iznine ihtiyacın olacak. Ayrıca ABD’de eğitim ç çok pahalı, maddi durumun çok iyiyse yapabilirsin.
Ben 4 yıllık hemşirelik okuyup Amerika da hemşirelik yapmayı düşünüyorum fakat araştırıp bulamadigim bir sorum vardı okuduğum üniversitenin bir önemi var mı Amerika da hemşirelik yapabilmem için acaba cevaplarsanız sevinirim:)
Şu ana kadar Türkiye’deki üniversitelerden mezun olup denklik alamayan birini duymadım. Hepsinin denkliği var diye düşünüyorum.