Güncellenmiş yazı (Temmuz-2017)
Amerika’da hemşirelik iyi bir yaşam sağlayan ve saygınlığı olan bir meslek. Türkiye’deki hemşireler de gerekli şartları sağlıyorlarsa mesleklerini ABD’de yapma şansına kolayca sahip olabilirler. Hemşirelik bu anlamda yurt dışına taşınabilirliği yüksek bir meslek.
Gerekli şartlar neler?
- Lisans (Bachelor of Science) hemşirelik mezunu olmak
- İyi seviyede İngilizce bilmek
ve bir sınavla bunu kanıtlamak (Ör: IELTS Akademik için 6.5 puan) İş bulabilmek için yeterli mesleki deneyime sahip olmak (tercihen 2 yıl ve üstü)
Bu şartları sağlıyorsanız gerekli başvuru adımlarını geçerek bir RN (registered nurse) lisansı alabilirsiniz. Süreç, başvuruların zamanlamasına ve sorunsuz işlemesine göre değişmekle beraber 6-9 ay kadar sürüyor.
Sürecin adımları neler?
İngilizce sınavını geçmek- Eyalet hemşirelik kuruluna (board of nursing-BON) başvuru yapmak
- CGFNS, ERES veya benzeri bir kurumdan (eyalete göre CES, CVS veya benzeri) bir rapor alarak hemşirelik eğitiminin ABD’ye denk olduğunu belgelemek.
- Eyaletin belirttiği kuruma parmak izi göndererek sabıka kaydı almak (Texas eyaleti için geçerli)
- NCLEX-RN sınavına girip geçmek
- RN lisansı aldıktan sonra, eğer ABD vatandaşı veya göçmeni değilseniz Employer Sponsored Visa almak için bir işveren bulmak, işveren ile sözleşme imzalamak
- ABD konsolosluğuna giderek gerekli belgeleri teslim etmek ve vize görüşmesine girmek.
- Vizeyi aldıktan sonra ABD’ye giderek işverenle yaptığınız sözleşme süresince verdikleri görevde çalışmak.
Bundan sonra yasal bir göçmen olarak dilediğiniz yerde çalışabilirsiniz. Eğer bizim gibi çekiliş kazanarak gelirseniz beşinci adımdan sonra tek yapmanız gereken herhangi bir yerde iş bulmak olur.
ABD’ye geldikten sonra hemşire olmak mümkün müdür?
Halihazırda green card sahibi olup ABD’de mesleğini yapamayanlar için hemşirelik iyi bir seçenek olabilir. Yaklaşık 1-1,5 yıllık eğitimle LVN (Licenced Vocational Nurse) olarak 20-25 dolar saat ücreti elde etmek mümkündür. Bu şekilde çalışmaya başladıktan sonra bir Associate Degree veya Bachelors Degree bölümüne devam edebilirsiniz. Birkaç yıl içinde yıllık 70-80 bin dolar kazanır duruma gelmeniz mümkün. Tabii bu mesleğe ilgi duymalı ve gerekli becerilere sahip olmalısınız.
Hemşirelik dışındaki sağlık sektörü mesleklerini de düşünebilirsiniz. Radyoloji, radyoterapi, MR, ultrason, EKG teknikerliği; flebotomi, oral hijyenistlik gibi meslekler de kısa sürede iyi gelir sağlayabilir.
Şurada tüm sağlık sektörü meslekleri, görev tanımları, gerekli eğitim ve yıllık ortalama gelirleri bulabilirsiniz: www.bls.gov/ooh/healthcare/home.htm
Hemşirelerin çalışma şartları ve gelirleri nasıldır?
Hemşireler de tüm diğer meslek grupları gibi genelde haftalık 36-40 saat çalışırlar. Gelirleri genelde saat ücreti ile ifade edilir. ABD ortalaması saatlik 35 dolar, yıllık ise 70 bin dolar civarındadır. Ücretler çalışma alanlarına ve eyalete göre değişiklik gösterir. Gece ve hafta sonu çalışanlar daha iyi gelir elde ederler. Özel becerileri ve sertifikaları olanlar buna göre ek ödemeler alırlar.
Hemşirelik gelişmeye ve kariyer basamaklarını tırmanmaya çok uygun bir meslek. Yüksek lisans yaparak yıllık 90-100 bin dolar, NP (nurse practitioner), APN (advanced practice nurse) veya CRNA (certified registered nurse anesthetist) gibi dereceleri alarak yıllık 120-180 bin dolar kazanabilirsiniz. Tabii bu dereceler ile birlikte taşıdığınız sorumluluk da artar.
Burada RN seviyesindeki hemşirelerin sorumluluk düzeyleri de genelde Türkiye’de olduğundan daha yüksektir. Bu nedenle stresli bir iş olduğunu söyleyebilirim.
Eski yazı:
Bu konuyu ayrıntılı olarak yazmadan önce kısa bir özet geçmek yararlı olur herhalde. Sonuçta genel olarak nelerle karşı karşıya olduğunuzu görmenizde yarar var.
Amerika’da hemşirelik lisansına başvurmak için gerekenler:
Türkiye’de 4 yıllık lisans düzeyinde bir “hemşirelik” eğitimi almış olmak. (Sağlık Memurluğu, Ebelik vb. bölümleri bitirerek Amerika’da hemşirelik için başvurup başvuramayacağınızı bilmiyorum)
En az 2 yıl mesleki deneyim kazanmak. (Tercihen Yoğun bakım, Acil Servis, Ameliyathane gibi bölümlerde)
Yeterli İngilizce bilgisine sahip olmak, bunu bir sınavla kanıtlamak. (Her eyaletin “yeterli” düzeyi farklı olabiliyor, başvuracağınız eyaletin istediği puanları almak gerekiyor)
Bu şartların hepsini taşıyorsanız başvuru aşamalarınız şu şekilde:
- Öncelikle başvuracağınız eyaleti seçmeniz gerekiyor. Çünkü başvuru şartları eyaletten eyalete değişiyor. Neye göre seçeceğiz? Bazı eyaletler sosyal sigorta numarası (SSN) sahibi olmayan kişilere hemşire lisansı vermiyor, bunun en iyi örneği California. Eğer SSN sahibi değilseniz benim gibi Texas (veya diğer birkaç eyaletten biri) eyaletini seçebilirsiniz.
- İngilizce sınavına girip yeterli puanı aldıysanız (Texas için IELTS ortalama 6.5, tüm bölümlerden en az 6 gibi) diğer adımlara geçebilirsiniz.
- Texas eyaletinin onayladığı bir kurumdan (genellikle CGFNS) bir CES (Credentials Evaluation Service) raporu almanız gerekiyor. Bunun için mezun olduğunuz okula gidip eğitiminiz ile ilgili belgeleri bu kuruma göndermesini istiyorsunuz. Her şeyi iyice bir değerlendirip Amerika standardına uygun mu diye bakıyorlar. Aldığınız eğitim Amerikan standartlarına uygunsa bunu belirten raporu başvurduğunuz eyalet hemşirelik kuruluna gönderiyorlar.
- Bu arada eyaletin istediği diğer belgeleri hazırlayıp yolluyorsunuz. Bunların arasında bir parmak izi kartı da var.
- Tüm belgeler yollandı, her şey yolunda gitti ise eyalet hemşirelik kurulu yaklaşık 3 ay içinde size bir ATT (Authorization to test – Sınava girebilir) belgesi veriyor. Bu belge ile 75 gün içinde Pearson adlı kuruma başvurup NCLEX sınavı için gün alıyorsunuz. NCLEX için Türkiye’ye en yakın sınav yeri şu an için Londra.
- NCLEX’i başarıyla geçtiyseniz eyalet size hemşire lisansı veriyor.
- Çalışabilmek için bir vizeye ihtiyacınız var. Bunun için de bir işverenin size sponsor olup uygun bir vize türü için başvurunuzu yapması gerekiyor. İşte burada mesleki deneyim, çalıştığınız alan önem kazanıyor. Vize işlemleri aylar
hatta yıllarsürebiliyor. - Hemşire olarak çalışmaya başlıyorsunuz.
Ben şu an bu sürecin dördüncü adımındayım. Haziran sonu itibariyle sürecin beşinci adımına geçtim. Aralık 2016 itibariyle ABD’de çalışmaya başladım. Yaşadığım deneyimleri buradan paylaşmaya devam edeceğim.