NCLEX nedir?
NCLEX (National Council Licensure Examination – Ulusal Konsey Lisans Sınavı) ABD’de hemşirelere lisans vermek için NCSBN (National Council of State Boards of Nursing – Eyalet Hemşirelik Kurulları Ulusal Konseyi) tarafından 1994 yılından bu yana uygulanan bir sınav. (2015 yılından itibaren Kanada’da aynı amaç için uygulanmaya başlandı). 3 yıl ve daha fazla bir süreyle eğitim veren okullardan mezun olanlar RN (Registered Nurse – Kayıtlı Hemşire) olmak için NCLEX-RN’e giriyor.
Amacı nedir?
Sınava girenlerin ABD’de hemşirelik yapmak için gerekli en düşük yeterliliğe sahip olup olmadığını belirlemek için yapılır. Lisans verilen hemşirenin toplumun güvenliği için tehdit oluşturmayacağından emin olmak amaçlanır.
Nasıl bir sınavdır?
CAT (Computerized Adaptive Testing – Bilgisayar Uyarlamalı Test) yöntemi ile bir bilgisayar başında uygulanır. Sınavın %80 kadarı çoktan seçmeli sorulardan oluşur. Boşluk doldurma, resim üzerinde işaretleme gibi sorular da sorulabilir. Sınav süresi ve soru sayısı her aday için farklıdır. En az 75, en fazla 265 soru sorulur. En fazla 6 saat içinde tamamlanmalıdır. Adayın verdiği yanıtın doğru veya yanlış olmasına göre bilgisayar daha kolay veya daha zor bir soru sorarak adayın yeterliliğini sınav sırasında gerçek zamanlı olarak belirler. Sınav sonucu Geçti veya Kaldı olarak adayın başvurduğu eyalet hemşirelik kuruluna bildirilir.
Sınavda neler sorulur?
Aşağıda sınavda sorulan soruların kategorilere göre yaklaşık oranları görülebilir (kaynak).
Güvenli ve etkin bakım ortamı
Bakımın yönetimi (%13-19)
Güvenlik ve enfeksiyon kontrolü (%8-14)
Sağlığı geliştirme ve sürdürme (%6-12)
Psikososyal bütünlük (%6-12)
Fizyolojik bütünlük
Temel bakım ve konfor (%6-12)
Farmakolojik ve parenteral tedaviler (%13-19)
Risk potansiyelini düşürme (%13-19)
Fizyolojik uyum (%11-17)
Sınav önemli oranda kitaba dayalı hemşirelik bilgisi gerektiriyor. Ancak sınavda bu bilgiler doğrudan sorulmuyor. Belli senaryolar ve vakalar çerçevesinde hemşirelik bilgisine dayanarak yargılama yapmanız gerekiyor. Bu yönüyle sınav aslında hemşirelik mezunlarının kritik düşünebilme becerisini sorguluyor.
Türkiye’de hemşirelik eğitimi alan bir hemşirenin başarı şansı nedir?
Bu aslında pek çok kişisel etkene bağlı bir durum. Sınav dili olan İngilizce’ye, Amerikan hemşirelik terimleri ve sağlık kültürüne, Amerikan ilaç adlarına (marka adıyla birlikte etken madde adı da veriliyor aslında) ne kadar alışkın olduğunuza göre değişir. Ne olursa olsun kapsamlı bir hazırlık gerektiren bir sınav. NCSBN’nin sitesinde yayınladığı istatistiklere göre Amerikan hemşirelik mezunlarının yaklaşık %80’i, Amerika dışı hemşirelik mezunlarının yaklaşık %30’u ilk denemesinde sınavı geçiyor. ABD dışında hemşirelik eğitimi alanların NCLEX’e girmek için neler yapması gerektiğini şu yazıda özetlemiştim.
Kenan hemsirelik yasalari ile ilgili de bir blog yazsana. Gorevini yerine getirmeyen eksik ya da hatali uygulamamlarda yasa nasil isliyor
Bu konuda bir yazı hazırlıyorum. Bu durumlarda yetkili kurum BON oluyor.
şimdi anlamdığım önce eyalet sonra NCLEX SINAVIMI HANGİSİNE ÖNCE GİRİYORUZ
Eyalet sınavı ile neyi kastettiğinizi anlayamadım. Eyaletler ayrıca bir sınav yapmıyor, sadece sınava giriş onayını veriyor. Hemşirelikle ilgili tek sınav NCLEX.
Merhaba kenan bey çok teşekkür ederim bilgileriniz için, seneye mezun olacak son sınıf hemşirelik öğrencisiyim mezun olur olmaz bana getirisi ve avantaj sağlayacak bir serviste çalışmayı tecrübe edinmeyi aynı zamanda yüksek lisansıma başlamayı düşünüyorum ama yüksek lisans alanımın ne olması gerektiğine karar veremiyorum aynı zamanda baya iyi tecrübe katacak servise de….yoğun bakım, dahiliye servisi,cerrahi servisi veya acil aklımdakiler siz master ve servis için ne tavsiye edersiniz
Buna karar vermek için ABD’deki iş ilanlarına bakman yararlı olur. Genelde hangi alanlarda hemşire aradıklarını araştır. Benim gördüğüm kadarıyla Med/Surg en yaygın olan. Yoğun bakım, acil, ameliyathane gibi alanlar da olabilir. Yüksek lisansın bu amaç için yapılması bence doğru değil. RN lisansı alma ve iş bulma sürecinde yüksek lisansın hiçbir katkısı olmayacak. İlgi duyduğun, verimli olabileceğin bir alanı seçmen daha doğru olur.