Genel Bilgiler

Hemşireliğe Ara Vermek

Yurt dışına yerleşmek isteyen hemşire arkadaşlarım zaman zaman bana soruyorlar, “işten ayrılıp bir süre yurt dışında dil kursuna gideyim mi?” diye.

Bu konuda şimdiye kadar edindiğim deneyime göre en mantıklısı Türkiye’de kalıp iyi bir hastanede uzmanlık gerektiren bir alanda mümkün olduğunca uzun süre çalışmak. Çünkü hem yurt dışı hemşirelik lisansı alırken, hem de iş bulma aşamasında hemşirelik deneyimi daha değerli oluyor. İngilizce’yi geliştirmek için değerli hemşirelik kariyerinize ara vermeyin.

Yurt dışında yaşamak için gerekli hazırlık ve başvuru süreçleri çok uzun olabilir. Bazen birkaç yıl kadar süren bu işlemler sırasında yapılacak en iyi iş klinik alanda çalışmak.

Şu anda pek çok ülke ve ABD’nin pek çok eyaleti, hemşirelik lisansına başvurabilmek için en az 2 yıl deneyim sahibi olmayı şart koşuyor. Bu nedenle özellikle yeni mezun hemşirelerinçalışmaya hemen başlamaları önemli. Çalışmak istediğiniz alanı seçerken ileriye dönük en çok yarar sağlayan alanı tercih etmek gerekiyor. Bu alanlar genellikle yoğun bakım, acil, ameliyathane gibi daha çok uzmanlık gerektirenler oluyor.

İngilizce kursuna gitmek, yüksek lisans yapmak, dünyayı gezmek gibi amaçlarla mesleğe ara verip uzun vadede planlarınıza zarar vermeyin. Tüm bunları klinikte tam zamanlı olarakçalışırken yapabilirsiniz.

Yurt dışında kaldığınız süreler hemşirelik lisansı veren otoriteler ve işverenler için bir önem taşımıyor. Bu süreler içinde İngilizce’yi sular seller gibi konuşmayı başarsanız bile turist olarak kalmak dışında bir yarar sağlamaz. Yıllardır yurt dışında olduğu halde hemşireliğe çok uzun süre ara verdiği için iş bulmakta zorlanan insanlar tanıyorum.

Kısaca, eğer yurt dışında bir hemşire olarak çalışmak niyetinde iseniz, çalışmaya ara vermeyin.

9 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın

  • Merhaba benim sorum hemşirelik okurken üstelik henüz 1.siniftayken Green kart kazandik bu kartı okul bitimine saklama imkanımız varmı eger yoksa yazılarımızda neden her yil Green karta başvur diyorsunuz ?

    • Green card çekilişi çıktıktan sonra vizeyi alana kadar 1 yıla yakın bir süre geçiyor. Bundan sonra 6 ay içinde ABD’ye giriş yapmak gerekiyor. İlk girişten sonra 12 aya kadar ABD dışında kalmak çok sorun edilmiyor, bu süreden sonra da 2 yıl ABD dışında kalma hakkı veren reentry permit alınabiliyor. Toplamda 3-4 yıl bu şekilde idare etmek mümkün. Bu sürede de okulunuz biter herhalde 🙂

  • Biliyorum bugün başınızı biraz ağrittim ama son bir soru daha soracagim Green kart başvurusu için pasaportunuz olması gerekiyor mu yoksa çekiliş çıktıktan sonra alınabilir mi ?

  • Merhaba hemşirelige ara vermeyin demişsiniz ben doğum nedeniyle 2 yıl calismayacagim bu sırada ingilizce mi geliştirip sınava gireceğim 7 yıl tecrübem var demek istediğim bir süre çalışıp ara vermek sorun olurmu orada is bulurken mesela derlermi sen 2 buçuk yıldır calismamissin gerilemissin gibi

    • Ara vermek mecburiyetinde isen yapacak bir şey yok. Benim bu yazıdaki muhatabım İngilizce öğrenmek için yurt dışına kursa gitmek isteyenlerdir. Senin durumunda başvuruları yaptığın sırada tekrar çalışıyor olmak yeterli olur. İş imkanı çok fazla, mutlaka bir fırsat bulursun.

    • Kamu veya özel sektör olması fark etmez ancak uluslararası alanda bilinen bir kurum olması iyi olur. Böyle bir liste yok tabii ki, ama büyük özel hastaneler, üniversite hastaneleri, köklü bir geçmişi olan sağlık kurumları uygun olur diye düşünüyorum.