Bu konuda yazmayı düşünmüyordum ama gelen talepler doğrultusunda bir yazı hazırlamaya karar verdim.

DV-2016 talihlisi olarak Nisan 2016’da göçmen vizemizi aldık. RN lisansı başvurusunu 2014 yılı sonunda yapmış olduğum için artık son aşamaya gelmiştik. Sadece NCLEX’e girmek ve iş bulmak kalmıştı. Ağustos 2016’da hem NCLEX’e girmek, hem de taşınmayı düşündüğümüz Houston’u gezmek için Amerika’ya geldik. Ben daha önce üç defa gelmiş, ilkinde üç ay kalmıştım, ancak eşim ve oğlum hiç görmemişti. Neyse, geldik, ben NCLEX’e girip geçtim, güzel bir hafta geçirip Türkiye’ye döndük. Ekim ayında temelli yerleşmek üzere hazırlıklara başladık.

RN lisansım onaylandıktan sonra web sitesi üzerinden bir hastaneye başvuru yaptım. Yaklaşık bir ay kadar sonra görüşme için davet edildim. İş ile ilgili buradan sonrasını zaten diğer yazılarda paylaştım. O nedenle merak edilen diğer konulardan bahsetmek istiyorum.

Ev

ABD’ye vardığımızda kalacak yeri Airbnb üzerinden bulduk. Kısa sürede evi tutacağımızı düşündüğümüz için öncelikle yedi günlük bir yer ayarladık. Evin boyutu ve bulunduğu sitenin imkanları çok iyiydi. Evin içi de yeterliydi ama çok tozluydu. Buna rağmen konumu nedeniyle fiyatı biraz yüksekti.

İlk görüşmeyi yapacağım hastaneye kesin gözüyle baktığım için ona yakın bir yerde bir ev ayarlamıştık. Hatta emlakçı ile evi gördükten sonra 50 dolarlık başvuru ücretini ödedik. Ancak ev sahibi gelirimizi belgelememizi istedi. Banka hesabımızdaki parayı gösterdik ancak henüz düzenli bir gelirimiz olmadığı için kabul etmedi. Hastaneden olumsuz haber gelince de başvurumuzu iptal etmek zorunda kaldık.

Yine emlakçılar ile bir sürü farklı evi görmeye gittik. Fiyatı uygun olanların çoğu genelde çok eski ve rutubetliydi. Henüz araba satın almadığımız için de Medical Center bölgesine yakın olmasını istiyorduk. Ayrıca bölgenin iyi bir okula bağlı olması da önemliydi.

Daha sonra Trulia üzerinden incelediğimiz evlerden birini görmek üzere kiralama (leasing) ofislerini aradık. Evi görmeye gittik ve çok beğendik. Henüz işe girmediğimi söylediğimde sorun olmayacağını, normalden biraz fazla depozito vererek tutabileceğimizi söylediler. Evin konumu araba ile Medical Center’a 15 dakika mesafedeydi. Ancak daha sonra ne kadar iyi bir yerde olduğunu fark ettik. Evin bulunduğu bölge 10/10 puana sahip bir okula bağlıydı. Bizim için en önemli etken oğlumuzun bu okula gidecek olması oldu.

Evi tuttuktan sonra ofiste beni bir bilgisayar başına oturttular. Burada yaklaşık 30 dakikada elektrik, internet ve sigorta işlemlerini hallettim. Ertesi gün de eve taşındık.

Beyaz eşyalar eve ait, yani çamaşır, kurutma ve bulaşık makineleri, fırın, buzdolabı, ocak, mikrodalga fırın… Bunlar için bir şey yapmamız gerekmedi. Ayrıca burada evlerde dolaplar ve giyinme odaları gömme şeklinde evin bir parçası. Yani çok fazla eşya satın almamız da gerekmedi. Yatak, masa, sandalye, koltuk gibi şeyleri IKEA veya CORT gibi mağazalardan ucuza hallettik.

İlkokul

Evi tutup yerleştikten sonra hemen oğlumuzu okula kaydettirmek için gittik. Amerika’da anaokulundan lise sona kadar eğitim devlet okullarında ücretsiz. Buradaki devlet okulları maalesef Türkiye’deki pek çok özel okuldan çok daha iyi. Örneğin bu ilkokulda öyle bir kütüphane var ki Türkiye’de çoğu üniversitede bile göremezsiniz. Eşim Türkiye’nin en pahalı özel okullarından birinde çalıştığı için bu konuda karşılaştırma yapabilecek durumdayız.

İstenen belgeler: Kira kontratı, çocuğun ve velinin kimlikleri (yada pasaport) ve çocuğun aşı kayıtları.

Bu belgeleri götürüp kayıt yaptırdıktan sonra çocuk ertesi gün okula başlayabilir. Okullar normalde Ağustos’ta açılıyor ama biz oğlumuzu Kasım ayında kayıt yaptırdık. Çok ünlü ve çok başvuru alan bir okul olduğu için sınıfları doluydu, o nedenle bizi birkaç kilometre ötedeki başka bir okula gönderdiler. Oğlumuz burada anaokuluna başladı.

Burada devlet okulları bölge (zone) temelli hizmet veriyor. Yani çocuğun o okulda okumasını istiyorsanız ilgili bölgede oturmanız gerekiyor. Hatta okul kalitesi bu nedenle ev fiyatlarını da etkiliyor. Okul bölgelerine ve puanlarına bakmak için: https://www.greatschools.org/

Okul ne kadar iyi olursa olsun eğitim tamamen ücretsiz. Hatta kahvaltı ve servis de ücretsiz. Türkiye’de okul servisi sektörü inanılmaz bir boyutta. Burada tüm çocuklar sarı okul otobüsleri ile evinden ücretsiz alınıp okula taşınıyor. Öğle yemekleri isteğe bağlı. İsterseniz çocuğa beslenme çantası hazırlıyorsunuz, isterseniz günlük 2 dolara okul yemekhanesinde yiyor. Ben başlangıçta işe girmemiş olduğum için öğle yemekleri de ücretsiz verildi.

Oğlumuz İngilizce bilmediği için ESL (English as Second Language) sertifikası olan bir öğretmenin sınıfına verildi. Çok çekingen bir çocuk olmasına rağmen birkaç ay sonra ailemizin en iyi İngilizce konuşanı oldu. 

Araba

Houston’da arabasız yaşayamazsınız. Tek araba ile zorlanarak idare edebilirsiniz. Ama genelde evdeki her yetişkinin bir arabası olması şart. Öncelikle tek araba alıp toplu taşıma ile işe gidip gelmeyi denedim ama çok memnun kalmadım. O nedenle kısa zaman içinde ikinci arabayı da almak zorunda kaldık. Kredi ile iki tane Corolla aldık. Aylık toplam 700 dolar kadar kredi taksidi ödüyoruz. Faiz oranları yeni göçmen olmamıza rağmen çok düşük olduğu için sıfır kilometre araba almak çok zor değil. Bazıları ikinci el araç almayı tercih edebilir, başlangıçta biz de öyle planlıyorduk. Ama arkadaşımızın verdiği ödünç arabada yaşadığımız sorunlar ve diğer arkadaşların ikinci el araçlarla yaşadığı sorunlar nedeniyle ben borca girip sıfır kilometre araç almayı tercih ettim.

Ehliyet konusunu dostum Mehmet’in blogunda okuyabilirsiniz. Ama şu kadarını söyleyeyim, burada ehliyet almak birkaç günlük iş ve toplam maliyeti 25 dolar! Türkiye’de ehliyet almak için ödediğimiz binlerce lirayı düşününce gerçekten akıl almıyor.

Banka Hesabı

Paramızın bir kısmını nakit olarak yanımızda getirmiştik. Ağustos ayında ilk geldiğimizde hemen bir bankaya gidip pasaportumuz ile hesap açtırdık. Hemen kredi kartı başvurusu da yaptım ve kabul edildi. Ekim ayında temelli yerleştikten sonra bir kısım parayı da Cepteteb ile bankamatikten ücretsiz çektik. Birkaç defa Türkiye’den banka havalesi yapmamız da gerektir. Bu konularda çok zorlanacağınızı sanmıyorum.

Yerleşme Masrafları

Uçak bileti (3 kişi için İstanbul-Toronto-Houston tek yön) 2000 dolar.

Airbnb konaklama ücretleri 700 dolar.

Ev için depozito 1000 dolar. Elektrik aboneliği için depozito 350 dolar.

Ev eşyaları yaklaşık 2000 dolar.

Arabalar için peşinat 7000 dolar. (Bu paraya 2 adet ikinci el araç da alınabilirdi tabii)

Ödünç ve kiralık araba masrafları 1000 dolar.

İşe girene kadarki süreçteki genel masraflar da birkaç bin dolar.

TOPLAM 15-20 bin dolar

 

Gördüğünüz gibi süreç çok zahmetli olmasa da çok masraflı. Belli bir birikim olmadan bu işlere girmek çok mantıklı değil.

Bazıları ABD’ye önce gelip işleri yoluna koymayı ve ailesini daha sonra getirmeyi düşünebilir. Ancak ben ailemden bir gün bile ayrı kalmak istemediğim için böyle tercih etmedim. Tüm aile hep beraber taşındık ve her şeyi birlikte yaptık. Bence böylesi daha iyi oldu. Tabii herkesin kendi şartlarına göre değerlendirme yapması gerekir.

Amerika’ya yerleşme ile ilgili endişe edenler için şunu yazmak istiyorum: Burada iyi planlanmış bir düzen var. Siz burada düzen kurmak zorunda değilsiniz, sadece dahil olacaksınız. Endişe ettiğiniz çoğu işlemi internet üzerinden yapabileceksiniz. Kara kara düşündüğünüz başvuruların beş dakika sürdüğünü görünce şaşıracaksınız. Sonuçta elde ettiğiniz yaşam standardı bu uğraşa ve masraflara değer diye düşünüyorum.