Amerika’ya 23 Ekim’de göç ettim. 24 Ekim sabahı ilk iş görüşmemi yaptım. Görüşme mükemmel geçti ve beni işe alacaklarına %100 gözüyle bakıyordum. Durum böyle olsaydı hiç zahmetsiz işe girdiğim için böyle bir yazı yazacak kadar deneyim yaşamamış olacaktım. Bu yazıyı okuyanların daha çok yararlanması için sanırım kader beni farklı bir yola yöneltti.
%100 gözüyle baktığım işe alınmak üzereyken ilgili kurum “job freeze” durumuna girdi, yani tüm işe alımları ikinci bir emre kadar durdurdu. Bana da iş arama yolları göründü.
Hemşire olarak iş ararken içinde bulunduğum şartları yazmak yararlı olacak, çünkü herkes aynı şartlarda olmayacağı için iş arama süreçleri de farklı olacaktır.
- Green card’lı (permanent resident) olarak çalışma iznine sahiptim (sponsorluk vb gerekmiyordu).
- RN lisansım ve BLS sertifikam elimde hazırdı.
- İngilizce’m oldukça iyiydi.
- 11 yıllık hemşirelik deneyimim ve uzmanlıklarım vardı.
- ABD’de saygın bir kurumda birkaç defa eğitim amaçlı bulunmuştum.
- Houston’da sağlam referanslarım vardı.
Aşama 1 – Özgeçmiş ve profil oluşturmak
Öncelikle kendime ABD standartlarına uygun bir özgeçmiş hazırladım. Geçmiş deneyim ve eğitimlerin hepsi için kısa açıklamalar, görev tanımları ekledim. ABD için gereksiz olan bilgileri ve bölümleri çıkardım. Bunu yaparken ABD’de çalışan birkaç arkadaşımın özgeçmişlerini taslak olarak kullandım. Houston’da tanıdığım ve bana referans verebilecek kişiler ile görüşüp iletişim bilgilerini de ekledim.
Daha sonra başvurular için kullandığım ve profesyonel anlamda çok yararlı olduğunu düşündüğüm Linkedin profilimi hazırladığım özgeçmiş ile paralel olacak şekilde ABD’ye göre düzenledim.
Belki duymuşsunuzdur, gelişmiş ülkelerde özgeçmişe fotoğraf, yaş, cinsiyet, medeni durum, doğum yeri gibi bilgiler kesinlikle konmaz. Aynı şekilde iş ilanlarına da ayrımcılığa yol açacak ifadeler (35 yaşın altında, prezentabl, bay-bayan vb) yazılması suçtur.
Aşama 2 – İnternet üzerinden başvurular yapmak
Bunun için pek çok yol var. Öncelikle iş ilanlarına genel olarak bakıp fikir edindim. Kendime uygun hastane ve pozisyonları listeledim. Bunun için uygun siteler: Linkedin, Glassdoor, Indeed.. Kendime uygun gördüğüm kurumları seçip kurum bazında araştırma ve ilanları inceleme sürecine girdim. Hoşuma giden ve kendime uygun gördüğüm ilanlara web siteleri üzerinden başvuru yaptım.
İlginizi çeken ilanları belirledikten sonra çok sayıda ilana başvurabilirsiniz. Tabii hangi hastanede hangi pozisyon için başvuru yaptığınızı unutmamakta da fayda var.
Aşama 3 – Arkadaşlarımdan yardım istemek
Tüm bunları yaparken ABD’de yaşam kurmaya çalıştığım için biraz acele ediyordum. Bu nedenle tanıdığım insanlardan yardım istedim. Houston’daki büyük hastaneler için bağlantılar buldum. Benim gibi ABD’de çalışma geçmişi olmayanlar için kişisel referanslar çok önem taşıyor. Bu sayede kısa zamanda bir görüşme ayarladım.
Eğer ABD’de size yardımcı olacak referanslarınız yoksa Türkiye’dekilerden birer referans mektubu yazmalarını isteyin. Bunların profesyonel olarak birlikte çalıştığınız kişiler olması önemli. Yani eş-dost gibi düşünmeyin. Sorumlu hemşireniz, birlikte çalıştığınız ekip arkadaşınız, üniversitedeki hocanız daha uygun olur.
Aşama 4 – İş görüşmelerinde etkileyici olmak
Öncelikle iş görüşmeleri için şık giyinmek gerekiyor. Benim gibi gömlek-pantolon giymeyi sevmeyen biri için bu zor oldu.
Kesinlikle görüşmeye zamanında (hatta erken) gidin, asla geç kalmayın.
Standart görüşme sorularına hazırlıklı olun. Ben şu ana kadar toplam yedi iş görüşmesi yaptım, bunların beşinde standart sorular soruldu. İlk iki görüşmeye hazırlıksız gitmiştim, o yüzden spontan yanıtlar verdim. Ama stres altında, İngilizce konuşmaya çalışarak spontan ve iyi yanıtlar vermek kolay değil. Özellikle bazı sorular için önceden örnekler düşünmek yararınıza olur.
Nedir bu standart sorular?
- Bize kendinden bahset.
- Neden bu kurumu/posizyonu seçtin?
- Seni neden seçmeliyiz?
- Bize en güçlü üç özelliğini söyle.
- Bize en zayıf üç özelliğini söyle.
- Zor hastalarla nasıl iletişim kurarsın?
- Başarısızlıkla nasıl baş edersin?
- Yaşadığın zor bir duruma ve nasıl üstesinden geldiğine örnek ver.
- Verdiğin en iyi karar neydi?
- Seni işe alırsak bize ne katacaksın?
Bu liste daha uzar gider. Bu sorulara verilecek yanıtlar da ayrı bir yazının konusu olsun. Ancak bu konuda hazırlanmış çok güzel videolar var, ben çok yararlandım, siz de bakabilirsiniz: www.youtube.com/results?search_query=nursing+interview+questions+and+answers
Aşama 5 – İş teklifini kabul etmek
İş görüşmeleri başarılı geçtiyse burada adet olduğu üzere insan kaynaklarından bir telefon alırsınız. Başvurduğunuz pozisyona kabul edildiğinizi ve alacağınız ücreti size telefonda söylerler. Kabul edildiğim ilk işten beklentimin çok üzerinde bir ücret teklifi alınca telefonda donup kalmıştım. Ama burada sizi bir pozisyona alıyorlarsa o pozisyonun alacağı maaş neyse onu teklif ediyorlar. Yani sizin ABD’de yeni olmanız, deneyimsiz olmanız önemli değil. Eğer önemliyse de sizi o pozisyonda işe almıyorlar. Özetle, herhangi bir nedenle size o işi yapan başka birinden az maaş veremezler. Çünkü işe başladıktan sonra ben neden ondan az alıyorum diye dava açıp burunlarından fitil fitil getireceğinizi biliyorlar. Eğer işi yapamazsanız da sizi iki aylık deneme süresi sonunda işten atarlar.
Aşama 6 – Sabırlı olmak
Amerika’ya göçtükten sonra Türkiye’den getirdiğimiz hazır parayı yediğimiz için iş bulmakta çok acele ettim. Deneyimime çok uygun olmayan bir işte başlamak zorunda kaldım. Ben işe başladıktan sonra başvuru yaptığım diğer kurumlardan sürekli telefonlar gelmeye başladı. Bazı kurumlar başvurumdan iki ay sonra aradı. İlk iş görüşmesini yaptığım, deneyimime uygun olan pozisyon için beni altı ay sonra arayıp çağırdılar. Kurumun işe alımlara yeniden başladığını söylediler. Ancak ben zaten o kurumda kendime çok daha uygun bir pozisyonda işe alınmıştım. 🙂
Yaptığım toplam yedi iş görüşmesinin ayrıntılarını ayrı yazılarda yazmayı planlıyorum. Hatta ilkinin yazısı hazır diyebilirim. Yazılarımı takip ederseniz bu ayrıntıları da öğrenebilirsiniz.