İş Bulma

Amerika’da Hemşire Olarak İş Bulmak

Amerika’ya 23 Ekim’de göç ettim. 24 Ekim sabahı ilk iş görüşmemi yaptım. Görüşme mükemmel geçti ve beni işe alacaklarına %100 gözüyle bakıyordum. Durum böyle olsaydı hiç zahmetsiz işe girdiğim için böyle bir yazı yazacak kadar deneyim yaşamamış olacaktım. Bu yazıyı okuyanların daha çok yararlanması için sanırım kader beni farklı bir yola yöneltti.

%100 gözüyle baktığım işe alınmak üzereyken ilgili kurum “job freeze” durumuna girdi, yani tüm işe alımları ikinci bir emre kadar durdurdu. Bana da iş arama yolları göründü.

Hemşire olarak iş ararken içinde bulunduğum şartları yazmak yararlı olacak, çünkü herkes aynı şartlarda olmayacağı için iş arama süreçleri de farklı olacaktır.

  • Green card’lı (permanent resident) olarak çalışma iznine sahiptim (sponsorluk vb gerekmiyordu).
  • RN lisansım ve BLS sertifikam elimde hazırdı.
  • İngilizce’m oldukça iyiydi.
  • 11 yıllık hemşirelik deneyimim ve uzmanlıklarım vardı.
  • ABD’de saygın bir kurumda birkaç defa eğitim amaçlı bulunmuştum.
  • Houston’da sağlam referanslarım vardı.

Aşama 1 – Özgeçmiş ve profil oluşturmak

Öncelikle kendime ABD standartlarına uygun bir özgeçmiş hazırladım. Geçmiş deneyim ve eğitimlerin hepsi için kısa açıklamalar, görev tanımları ekledim. ABD için gereksiz olan bilgileri ve bölümleri çıkardım. Bunu yaparken ABD’de çalışan birkaç arkadaşımın özgeçmişlerini taslak olarak kullandım. Houston’da tanıdığım ve bana referans verebilecek kişiler ile görüşüp iletişim bilgilerini de ekledim.

Daha sonra başvurular için kullandığım ve profesyonel anlamda çok yararlı olduğunu düşündüğüm Linkedin profilimi hazırladığım özgeçmiş ile paralel olacak şekilde  ABD’ye göre düzenledim.

Belki duymuşsunuzdur, gelişmiş ülkelerde özgeçmişe fotoğraf, yaş, cinsiyet, medeni durum, doğum yeri gibi bilgiler kesinlikle konmaz. Aynı şekilde iş ilanlarına da ayrımcılığa yol açacak ifadeler (35 yaşın altında, prezentabl, bay-bayan vb) yazılması suçtur.

Aşama 2 – İnternet üzerinden başvurular yapmak

Bunun için pek çok yol var. Öncelikle iş ilanlarına genel olarak bakıp fikir edindim. Kendime uygun hastane ve pozisyonları listeledim. Bunun için uygun siteler: Linkedin, Glassdoor, Indeed.. Kendime uygun gördüğüm kurumları seçip kurum bazında araştırma ve ilanları inceleme sürecine girdim. Hoşuma giden ve kendime uygun gördüğüm ilanlara web siteleri üzerinden başvuru yaptım.

İlginizi çeken ilanları belirledikten sonra çok sayıda ilana başvurabilirsiniz. Tabii hangi hastanede hangi pozisyon için başvuru yaptığınızı unutmamakta da fayda var.

Aşama 3 – Arkadaşlarımdan yardım istemek

Tüm bunları yaparken ABD’de yaşam kurmaya çalıştığım için biraz acele ediyordum. Bu nedenle tanıdığım insanlardan yardım istedim. Houston’daki büyük hastaneler için bağlantılar buldum. Benim gibi ABD’de çalışma geçmişi olmayanlar için kişisel referanslar çok önem taşıyor. Bu sayede kısa zamanda bir görüşme ayarladım.

Eğer ABD’de size yardımcı olacak referanslarınız yoksa Türkiye’dekilerden birer referans mektubu yazmalarını isteyin. Bunların profesyonel olarak birlikte çalıştığınız kişiler olması önemli. Yani eş-dost gibi düşünmeyin. Sorumlu hemşireniz, birlikte çalıştığınız ekip arkadaşınız, üniversitedeki hocanız daha uygun olur.

Aşama 4 – İş görüşmelerinde etkileyici olmak

Öncelikle iş görüşmeleri için şık giyinmek gerekiyor. Benim gibi gömlek-pantolon giymeyi sevmeyen biri için bu zor oldu.

Kesinlikle görüşmeye zamanında (hatta erken) gidin, asla geç kalmayın.

Standart görüşme sorularına hazırlıklı olun. Ben şu ana kadar toplam yedi iş görüşmesi yaptım, bunların beşinde standart sorular soruldu. İlk iki görüşmeye hazırlıksız gitmiştim, o yüzden spontan yanıtlar verdim. Ama stres altında, İngilizce konuşmaya çalışarak spontan ve iyi yanıtlar vermek kolay değil. Özellikle bazı sorular için önceden örnekler düşünmek yararınıza olur.

Nedir bu standart sorular?

  • Bize kendinden bahset.
  • Neden bu kurumu/posizyonu seçtin?
  • Seni neden seçmeliyiz?
  • Bize en güçlü üç özelliğini söyle.
  • Bize en zayıf üç özelliğini söyle.
  • Zor hastalarla nasıl iletişim kurarsın?
  • Başarısızlıkla nasıl baş edersin?
  • Yaşadığın zor bir duruma ve nasıl üstesinden geldiğine örnek ver.
  • Verdiğin en iyi karar neydi?
  • Seni işe alırsak bize ne katacaksın?

Bu liste daha uzar gider. Bu sorulara verilecek yanıtlar da ayrı bir yazının konusu olsun. Ancak bu konuda hazırlanmış çok güzel videolar var, ben çok yararlandım, siz de bakabilirsiniz: www.youtube.com/results?search_query=nursing+interview+questions+and+answers

Aşama 5 – İş teklifini kabul etmek

İş görüşmeleri başarılı geçtiyse burada adet olduğu üzere insan kaynaklarından bir telefon alırsınız. Başvurduğunuz pozisyona kabul edildiğinizi ve alacağınız ücreti size telefonda söylerler. Kabul edildiğim ilk işten beklentimin çok üzerinde bir ücret teklifi alınca telefonda donup kalmıştım. Ama burada sizi bir pozisyona alıyorlarsa o pozisyonun alacağı maaş neyse onu teklif ediyorlar. Yani sizin ABD’de yeni olmanız, deneyimsiz olmanız önemli değil. Eğer önemliyse de sizi o pozisyonda işe almıyorlar. Özetle, herhangi bir nedenle size o işi yapan başka birinden az maaş veremezler. Çünkü işe başladıktan sonra ben neden ondan az alıyorum diye dava açıp burunlarından fitil fitil getireceğinizi biliyorlar. Eğer işi yapamazsanız da sizi iki aylık deneme süresi sonunda işten atarlar.

Aşama 6 – Sabırlı olmak

Amerika’ya göçtükten sonra Türkiye’den getirdiğimiz hazır parayı yediğimiz için iş bulmakta çok acele ettim. Deneyimime çok uygun olmayan bir işte başlamak zorunda kaldım. Ben işe başladıktan sonra başvuru yaptığım diğer kurumlardan sürekli telefonlar gelmeye başladı. Bazı kurumlar başvurumdan iki ay sonra aradı. İlk iş görüşmesini yaptığım, deneyimime uygun olan pozisyon için beni altı ay sonra arayıp çağırdılar. Kurumun işe alımlara yeniden başladığını söylediler. Ancak ben zaten o kurumda kendime çok daha uygun bir pozisyonda işe alınmıştım. 🙂

 

Yaptığım toplam yedi iş görüşmesinin ayrıntılarını ayrı yazılarda yazmayı planlıyorum. Hatta ilkinin yazısı hazır diyebilirim. Yazılarımı takip ederseniz bu ayrıntıları da öğrenebilirsiniz.

31 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın

  • Ya o kadar iyisiniz ve o kadar açıklayıcı yazıyorsunuz ki emeğinize sağlık umarım başarılarınız devam eder saygılarımla.

  • Kenan abi şimdi ben Türkiye’de lise mezunu hemşireyim üniversite olarak sağlık dışında bir bölüm okumak istiyorum üniversite okuduktan sonra orda hemşire olarak çalışabilirmişim ama üniversiteyi başka bölüm okiyacam

  • Merhaba Kenan bey!
    Meslektaşım olarak sizinle gurur duyuyorum ve yazılarınızı büyük bir ilgiyle takip ediyorum. 🙂
    Size sorum olacak: Acaba hemşirelik dışında genel olarak çocuğunuzun okulu /kreşi vs. tuttuğunuz evi eşinizi nasıl getirdiğinize dair bir yazı da yazabilir misiniz? Merak ediyorum da.İnşallah ben de sizin yolunuzdan geleceğim,belli mi olur belki mesai arkadaşı oluruz.
    Saygılar, sevgiler 🙂

  • Kenan abi ben lise mezunu olarak 3.5 yıldır çalışıyorum aynı zamanda üniversite hemşirelik 3. Sınıfım. Başvuru yapabilmek için 2 yıllık deneyim gerekiyor demiştin acaba lise mezunu olarak çalıştığım yılları deneyimden sayarlar mı yoksa üniversiteyi bitirdikten sonra 2 yıl daha mi çalışmam lazım? Çok uzun oldu kusura bakma abi şimdiden teşekkürler

    • RN lisansı için her eyalet 2 yıllık deneyim istemiyor. Şansını New York veya Havai ile deneyebilirsin. Ama RN lisansı aldıktan sonra iş bulmak için senden lisans mezunu olduktan sonra deneyim isteyebilirler. Sorduğun sorunun kesin bir yanıtı yok. Mezun olduktan sonra sürece başlayıp görmen lazım.

  • Merhaba Kenan bey size bir sorum olacaktı. Türkiyede son sınıf öğrencisiyim ama özel üniversite. Amerika’da özel üniversiteden mezun olanın diploması geçerli mi?

    • Hakkımda sayfasına bakacak olursan özel üniversite mezunu olduğumu göreceksin 🙂 Türkiye’de 4 yıllık hemşirelik lisans diplomaları genelde geçerli. Özel-devlet olmasının bir önemi yok.

  • Merhaba Kenan Bey ben bir erkek olarak hemşirelik okumak istiyorum 18 temmuzda üniversite tercihleri başlıcak 26 temmuzda sona ericek ne yazık ki 4 yıllık hemşireliğe puanım yetmiyor ama bir çok üniversitede 2 yıllık hemşirelik tutturuyorum, benim merak ettiğim, 2 yıl sağlık mesllek yüksekokulunda hemşirelik okuyanlar amerikada iş bulabiliyor mu? Yoksa 4 yıl hemşirelik okumak şart mı?

    • Çekiliş yada evlilik gibi bir yolla gelip green card almışsan önlisans diploması ile LVN lisansı alabilirsin. Ama LVN lisansı ile Employer Sponsored Visa alman mümkün değil. O nedenle 4 yıllık lisans mezunu olmanı öneririm. Önlisansı lisansa tamamlama gibi şeyleri de araştırabilirsin.

  • Kenan Bey hiçbir yerde 2 yıllık ile 4 yıllık hemşirelik arasında nasıl bir fark olduğuna dair bir bilgi bulamadım acaba bu konuda sizin bir bilginiz var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

  • kenan merhaba,

    daha öncede web siteni takip ediyordum, fakat içeriği oldukça değiştirmişsin aklıma gelince biraz deneyim okurum dedim ve süprizle karşılaştım. emeğine sağlık yeni görünüm ve içerik daha sağlam olmuş. seneye kısmetse bizde green card ile orada olacağız. yazdıkların bizler için oldukça önemli.

    kolay gelsin…

  • merhaba, stajla ilgili bilginiz var mı acaba bi soru sormak istiyordum. hemşirelik okuyorum türkiye’de ve amerika’da bir huzurevin de yazın staj yapmak istiyorum bu mümkün müdür acaba ? huzurevin de yapmak istememin nedeni daha çabuk kabul edilip, kalacak yer anlamında yardımcı olabilirler diye düşünüyorum yoksa hastanede de yapmak isterim sizce olabilir mi? daha önce önlisans yaşlı bakımı okudum 2. üniversitem bu. çok teşekkürler şimdiden. 🙂

  • Merhaba Kenan Bey emeğiniz için çok teşekkür ederim ilgi ile takip ediyor başarılarınızın devamını diliyorum.
    Benim sorum staffing agencyler ile ilgili olacak. İELTS i ve NCLEX sınavını geçtikten sonra employed sponsored visa alabilmek için bir staffing agency nin aracı olması gerekiyor sanırım öyle değilmi. Bir yorumunuzda bu yolla ABD ye gelmiş bir tanıdığınızın olduğundan bahsetmiştiniz sanırım yanlış hatırlamıyorsam bu süreç hakkında bilgi verebilirmisiniz hangi agency ile anlaşıp nasıl bir işte çalışıyor? visa alma süreci ne kadar sürdü? Çekiliş dışında greencard süreci nasıl oldu?
    Başarılarınızın devamını diliyorum saygılarımla.

    • İyi dileklerin için çok teşekkür ederim.
      Aslında staffing agency olması şart değil, ancak hastaneler ve benzeri kurumlar bu işlere girmeyi bıraktığı için başka seçenek yok. Bu ajanslar seni işe alacağına dair başvuruyu ilgili kuruma yapıyor, sana da konsolosluğa vize görüşmesi için gitmek kalıyor. Vize alma süreci çekilişle veya başka bir yolla almakla aynı: sağlık muayenesi, evrakların hazırlanması ve en sonunda konsolosluğa vize görüşmesi için gitmek. Genelde birkaç ay içinde halloluyor.
      Ajans hemşiresi olarak ajansın tayin ettiği hastanelerde çalışıyorsun. Normalde herhangi bir hastanede nasıl çalışıyorsan öyle. Genelde ajanslar 3 yıllık sözleşme yaptığı için büyük ihtimalle seni bu süre boyunca aynı hastanede çalıştıracaktır. Ayrıca bu hastane genelde hemşire bulmakta zorlanan bir kurum olur, yani nüfusu az, popüler olmayan bölgelerde çalışırsın. Ama onun dışında çalışma şartları ve geliri anlamında pek bir fark olmaz. Sözleşmen bittiği zaman ajansta çalışmaya devam edebilir veya başka bir yerde başka bir iş bulabilirsin. Tamamen sana kalmış.
      Bahsettiğim arkadaşımla bir röportaj yapıp deneyimleri hakkında ilk fırsatta bir yazı hazırlamak istiyorum.

  • merhabalar,ben lisans hemşirelik mezunuyum devlet hastanesinde çalışmaktayım. Amerika’da yaşamak istiyorum bunun için kendi çapımda adımlar atıyorum Greencard başvurumu yaptım .Ielts’e hazırlanıyorum.halihazırda burada tezli bir yüksek lisans kaydım var bu dönemlik bekletiyorum bu arada Amerika’daki online master programlarını gördüm bir yandan Türkiye’de çalışıp para biriktiririm diğer yandan Abd’de Online eğitimimi yaparım diye düşündüm bunun imkanı var mı? araştırdığım kadarıyla diploma üzerinde online olduğu yazmıyormus bu durumda ABD üniversitelerinden birinden mezun olmak oraya yerleşmek adına kolaylık sağlar mı? ayrıca online master\ABD’de akademik anlamda ilerleyen bir hemşire olmak adına bildiklerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.iyi günler dilerim.

    • Türkiye’de veya Amerika’da yüksek lisans yapmanın iş bulmada bir yararı olacağını sanmıyorum. Üstelik ‘overqualified’ olacağın için seni pek çok pozisyona işe almak istemeyeceklerdir. Benim bitirmek üzere olduğum bir yüksek lisansım olduğu için ilk başvuru yaptığım yere kabul edilmedim.
      Ayrıca yüksek lisans programlarının kabul şartlarına baktın mı? Ben birkaç tanesini inceledim, RN lisansı da dahil olmak üzere pek çok şart var. Hiç de sandığın kadar kolay değil. Program online olsa bile klinik uygulamaları yapmak için ABD’de bir kurumla anlaşman gerekiyor. Türkiye’deki bir kurumda uygulama yapmanı kabul etmeyeceklerdir. ABD’de yüksek lisans yapmış olman, temel hemşirelik eğitimini Türkiye’de almış olduğun gerçeğini de değiştirmez. RN lisansı almak için benim burada yazdığım tüm süreçten aynı şekilde geçmen gerekecek.

      Özetle, RN lisansı aldığın zaman zaten işin çok kolay olacak. Ben senin yerinde olsam Türkiye’deki yüksek lisansı en kısa zamanda bitirirdim. Bu arada İngilizce konusunda çok iyi duruma gelmeye çalışırdım. ABD’deki hemşire iş ilanlarına bakarsan, genelde medical-surgical (dahiliye-cerrahi yatan hasta servisleri) olduğunu göreceksin. İş arama sürecinde kolaylık sağlayacak bir şey varsa o da bu alanlarda uzun yıllar deneyimli olmandır.

      (Bir noktayı atlamışım, uluslararası öğrenciler için yıllık eğitim ücretleri 20 bin dolar civarında çıkacaktır, belki daha yüksek.)

  • Abi kusura bakma geç gördüm yorumunu abi ben zaten hemen için sökemedim şuan çalışıp 2 yıl iş deneyimim olursa olur mu diyorum benim İngilizcem iyi yani ben erkenden yurt dışına çıkma hayalim var onun için şimdiden teşekkürler

  • Merhaba öncelikle ilginiz için teşekkürler:) 4 yıllık hemşirelik mezunuyum 3 yıldır hemşirelik yapıyorum ingilizcem b2 mükemmel olması için çabalıyorum ve amerika da işimi yapmak yaşamak istiyorum öncelikle ne yapmam gerekir o kadar çok şey okudum ki kafam karıştı denklik için ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim

    • Bence ilk iş bir İngilizce sınavına girip seviyenin yeterli olup olmadığından emin ol. IELTS 6.5 alabiliyorsan Texas eyaleti için başvurulara başlayabilirsin. İkinci adım CGFNS olmalı, çünkü uzun sürebiliyor. Bu arada BON başvurusunu da gönderirsin. Hepsi tamam olduğunda da NCLEX-RN sınavına girersin.

  • merhaba. 2 yıllık saglık bolumu mezunuyum, abd de tekasa eyaletın de bastan mı okumam lazım yoksa 2yıllık saglık bolumu mezunları ıcınde rn lısansı alınıp denklık alınabılırmı ? tsk