Genel Bilgiler

Amerika’da Ne Kadara Geçinilir?

Hemşirelerin geliri ile ilgili bir yazı yazmıştım. Yaşam standardı konusunda fikir sahibi olabilmek için gelir kadar giderleri de anlamak gerekiyor. Bu konuda gelen soruları da genel olarak yanıtlamak adına bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.

Bu yazıda vereceğim bilgilerin genelde Houston şehri ve kendi kişisel tercihlerimize göre değerlendirilmesi gerekir. Farklı şehirler, farklı aile büyüklüğü gibi etkenler giderleri belirgin şekilde etkiler.

Barınma:

Bizim ev kiramız 1260 dolar. Şehrin güzel bir bölgesinde, büyük bir apartman kompleksi içinde yaşıyoruz. Evimiz 1 yatak odası, 1 çalışma odası, salon, mutfak ve banyodan oluşuyor. Oldukça geniş denebilir. Sitede açık, kapalı ve katlı otoparklar, 2 büyük yüzme havuzu, spa ve 24 saat açık spor salonu var. Çok merkezi olduğu için işe 10 dakikada gidip gelebiliyorum. Ama Houston genelinde kiralar genelde 700-800 dolar civarından başlıyor.

Sitemiz bir şirket tarafından yönetiliyor. Evdeki tüm bakım-onarım işleri yönetime ait. Yani ampul patladı, lavabo tıkandı, klima arıza yaptı gibi şeyleri yönetime bildiriyoruz, onlar gelip hallediyor.

Faturalar:

Su faturası kiraya ekleniyor ve aylık 20-25 dolar civarında oluyor.

Elektrik faturası 50-60 dolar civarında geliyor. Evde çamaşır, bulaşık ve kurutma makinaları, fırın-ocak ve merkezi klima var. Her şey elektrik ile çalışıyor.

İnternet+televizyon: 40 megabit sınırsız internet ve HBO aboneliği için aylık 51 dolar ödüyoruz.

2 adet cep telefonu hattı için aylık 70 dolar ödüyoruz. Sınırsız konuşma+mesajlaşma ve 4’er Gb internet hakkımız var.

Sigortalar: Kiracı sigortası yaptırmak zorunlu, aylık 8-35 dolar civarında fiyatlar var. Biz 30 dolarlık bir sigorta yaptırdık. Ayrıca 2 araba ve 2 sürücü için aylık 300 dolar trafik ve kaza sigortası ödüyoruz. Arabalar için ödediğimiz sigorta henüz yeni olduğumuz için yüksek, bir süre sonra 200 doların altına düşmesini bekliyoruz.

Benzin: Burada benzin çok ucuz. Her yere arabayla gittiğimiz halde 2 araba için aylık benzin masrafımız 50 dolar civarında oluyor.

Otopark: Şu anki işyerim ücretsiz otopark vermiyor, o nedenle aylık 70 dolar ödüyorum.

Gıda-Market:

Burası tercihlerinize göre çok değişken bir konu. Bizim aylık yiyecek ve diğer market harcamalarımız 500 dolar civarında oluyor.

Sağlık sigortası:

Burada sağlık sigortası ayrı ayrı paketler halinde sunuluyor ve genelde maaşınızdan kesiliyor. Biz 3 kişilik ailemiz için sağlık+göz+diş paketine ayda 600 dolar civarında ödüyoruz.

TOPLAM: 3000 dolar civarında

Aslında şu anda bunların dışında giderlerimiz de var. Ancak bunlar bize özgü olduğu için burada yazma gereği duymadım. Nelerdir diye soracak olursanız, 2 araba için aylık 700 dolar civarında kredi taksidi, oğlumuzun yüzme kursu için aylık 80 dolar.

Ayrıca Türkiye’de olsaydık muhtemelen bu giderler arasında bir de özel okul ücreti olacaktı. Ancak burada oğlumuz devlet okuluna gidiyor ve ücretsiz. Eğitim kalitesi de Türkiye’deki özel okullardan çok daha iyi.

Bu giderler bekar biri için aylık 1500-2000 dolara kadar düşebilir. Ortalama bir hemşire maaşı ile bu şartlarda yaşamak çok zor değil.

8 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın

  • Merhabalar Kenan Bey
    12 yıllık lisans mezunu hemşireyim
    5 yil Anestezi ve Reanimasyon yoğun bakim
    1.5 yıl KBB ve beyin cerrahi servisi
    7 yıl enfeksiyon kontrol komitesi tecrübem var
    Ben gözlemci olarak 3_4 ay yada daha fazla Amerikan hastanelerinde gelme imkanı var mı acaba
    Oradaki uygulamaları…sistemi görme acisindan
    Bu konuda hastanelerin kontenjanı…bursu…teşviği vb.
    Bu konuda bilginiz var mi

    • Bunun için kendine bir hastane seçip gözlem yapmak istediğin bölümün yöneticisine e-posta yollayabilirsin. Gözlemci olmak için senden ücret almazlar, ama tüm diğer masrafları (ulaşım, vize, konaklama gibi) senin veya çalıştığın kurumun karşılamasını beklerler. Kısacası burs-teşvik gibi şeyler bekleme bence.
      Örnek olarak ben bunu buldum: http://methodistintranet.fasthealth.com/getpage.php?name=prevention_infection Hemşirenin iletişim bilgileri var. Sen de “Hastane adı + infection control” şeklinde arama yaparak başka kurumlar bulabilirsin. Gerekli şartları ve tarihleri kurumla görüşmelisin.

  • Kenan abi iyi ki varsın 🙂 umarım bizler de senn izinden gideriz, bu kadar duyarlı oldugun icin ve hemsırelık mesleğine boyle zengin bir bakıs acısı kazandırdıgın ıcın takdırlıksın bana göre, dilerim bunu el ele, hemsırelık mesleğine kendini adamıs, basarili ve örnek olan tüm meslektaslarımla bizler de basarırız 🙂

  • Çok açıklayıcı güzel bir yazı olmuş benim aklıma takılan bir soru var da green card başvurusu yapmaya üniversitede başlamak dogru mu eger kazanırsak sonraki evrak işleri maddi olarak ne kadar zorlar

    • @Emine ilk başvuru ile vizeyi alıp gitme arasında en azından 1 yıl zaman oluyor. Masraflar ise 330 dolar vize ücreti, 200-300 dolar sağlık kontrolü, ulaşım-konaklama şeklinde. Ayrıca ABD’de bir sponsor veya bankada 15 bin dolar civarında para görmek istiyorlar.

  • Merhaba, Kenan Bey. Ben Gazi Üniversitesi 3.sınıf Hemşirelik öğrencisiyim. Son zamanlarda aklımda olan yurtdışında çalışma hayalimi araştırmaya başlayıp bloğunuzda buldum kendimi. Hemen her yazınızı okumaya çalıştım ve okuduklarım hayal ettiğimde ötesinde. 🙂 Ancak öğrenmek istediğim bir şey var ben mezun olduktan sonra hemen yüksek lisansa başlamak istiyorum ve ortalamam 3.30 şu an (4 üzerinden) Amerika da hem yüksek lisans yapıp hem çalışma imkanım olabilir mi? Eğer olursa ne şartlarda çalışırım nasıl olur çok merak ediyorum. Eğer bu konuda bir bilginiz varsa ve beni aydınlatırsanız çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim. Mutlu günler 🙂

    • Aslında bu dediğin mümkün. Ama çok zor bir süreç olacaktır. Ayrıca ABD dışında eğitim almış yeni mezun biri olarak iş bulmakta çok zorlanırsın. Ben olsam yüksek lisansı Türkiye’de tamamlardım, bu sırada gerekli deneyimi kazanmak için bir işte de çalışabilirsin.