Yurt dışına yerleşmek isteyen hemşire arkadaşlarım zaman zaman bana soruyorlar, “işten ayrılıp bir süre yurt dışında dil kursuna gideyim mi?” diye.
Bu konuda şimdiye kadar edindiğim deneyime göre en mantıklısı Türkiye’de kalıp iyi bir hastanede uzmanlık gerektiren bir alanda mümkün olduğunca uzun süre çalışmak. Çünkü hem yurt dışı hemşirelik lisansı alırken, hem de iş bulma aşamasında hemşirelik deneyimi daha değerli oluyor. İngilizce’yi geliştirmek için değerli hemşirelik kariyerinize ara vermeyin.
Yurt dışında yaşamak için gerekli hazırlık ve başvuru süreçleri çok uzun olabilir. Bazen birkaç yıl kadar süren bu işlemler sırasında yapılacak en iyi iş klinik alanda çalışmak.
Şu anda pek çok ülke ve ABD’nin pek çok eyaleti, hemşirelik lisansına başvurabilmek için en az 2 yıl deneyim sahibi olmayı şart koşuyor. Bu nedenle özellikle yeni mezun hemşirelerinçalışmaya hemen başlamaları önemli. Çalışmak istediğiniz alanı seçerken ileriye dönük en çok yarar sağlayan alanı tercih etmek gerekiyor. Bu alanlar genellikle yoğun bakım, acil, ameliyathane gibi daha çok uzmanlık gerektirenler oluyor.
İngilizce kursuna gitmek, yüksek lisans yapmak, dünyayı gezmek gibi amaçlarla mesleğe ara verip uzun vadede planlarınıza zarar vermeyin. Tüm bunları klinikte tam zamanlı olarakçalışırken yapabilirsiniz.
Yurt dışında kaldığınız süreler hemşirelik lisansı veren otoriteler ve işverenler için bir önem taşımıyor. Bu süreler içinde İngilizce’yi sular seller gibi konuşmayı başarsanız bile turist olarak kalmak dışında bir yarar sağlamaz. Yıllardır yurt dışında olduğu halde hemşireliğe çok uzun süre ara verdiği için iş bulmakta zorlanan insanlar tanıyorum.
Kısaca, eğer yurt dışında bir hemşire olarak çalışmak niyetinde iseniz, çalışmaya ara vermeyin.