Amerika’ya gelmeden önce anlamakta güçlük çektiğim konulardan biri ünvanlar olmuştu. Burada hemşirelik alanında çok çeşitli ünvanlar (credentials) var ve çok etkin kullanılıyorlar. Uluslarası kongrelerde ve makalelerde hemşirelerin adının sonunda bitmek bilmeyen ekler görebilirsiniz. Bir süredir burada hemşire olarak çalıştığım için artık bu ünvanları daha iyi anlayabiliyorum. Elimden geldiğince bunları açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle şu anda ne durumdayım yazayım: Kenan Oren, RN, BSN RN, MSN, OCN
Burada en kolayı herhalde RN ünvanı. Üç veya dört yıllık hemşirelik eğitimi alıp gerekli sınavları geçen herkes bu ünvanı alabiliyor. BSN ise sadece dört yıllık hemşirelik mezunları için geçerli. Açılımı ise Bachelor of Science in Nursing. Şu anda pek çok kurum öncelikli olarak BSN sahibi hemşireleri işe almak istiyor. Halihazırda RN lisansı ile çalışanları da BSN sahibi olmaları için teşvik ediyor. Bazı pozisyonlar için BSN sahibi olmak zorunlu, örneğin yönetici hemşirelik, eğitim hemşireliği.
Uzun zamandır ihmal ettiğim yüksek lisansımı bitirebilirsem MSN ünvanı alabileceğim. Açılımı Master of Science in Nursing. Yönetici hemşire olmak için MSN neredeyse şart. İleri hemşirelik pozisyonları (APN, NP gibi) için ise şu anda MSN yeterli ancak kısa zaman içinde bu durum değişebilir. Bu ünvanlar için DNP (doctor of nursing practice) şartı konulması yönünde çalışmalar olduğunu okudum. Bu ünvan da Türkiye’deki doktora seviyesine denk geliyor.
Kısa zaman içinde almak istediğim bir ünvan ise OCN (oncology certified nurse). Bu ünvanı alabilmek için onkolojide iki yıldan fazla çalışmak ve sınavı geçmek gerekiyor. Çalıştığım kurum bir kanser hastanesi olduğu için bu ünvana çok önem veriyor. Ünvanı almak için kurum içinde ücretsiz kurslar düzenleniyor. Kurum ayrıca sınavla ilgili başvuru ücretlerini de karşılıyor. Ünvanı alanlara da yılda 1000 dolar ikramiye ödüyor. Ayrıca aldığınız maaş da hızla yükseliyor. Tek yapmam gereken kafamı kullanmak oluyor. Ancak yapılan sınav çok kapsamlı ve zor, o nedenle çoğu hemşire bu ünvanı almadan önce daha kolay olan CMSRN (certified medical-surgical nurse) ünvanı alma yoluna gidiyor. Bu sayede kurumun zorunlu kıldığı mesleki ilerlemeyi gerçekleştirmiş, maaşında artış sağlamış ve OCN alana kadar zaman kazanmış oluyorlar. Ben ise onkolojide çok uzun yıllar çalıştığım ve bu tür sınavlarda genelde zorlanmadığım için doğrudan OCN almaya çalışacağım. Temmuz 2019 itibariyle OCN sertifikasini aldim.
Tabii bu ünvanlar dahiliye/onkoloji alanı için geçerli. Hemşireliğin her alanı için çok farklı yollar ve seçenekler var. Bazı ünvanlar mesleki deneyim ve sertifika sınavıyla, bazılarıysa yüksek lisans-doktora seviyesinde eğitimlerle elde ediliyorlar. Şu sayfada tüm sertifikalar ve ilgili ünvanların listesini bulabilirsiniz: nurse.org/articles/nursing-certifications-credentials-list/
Aslında Türkiye’de de benzer alanlarda çalışan çok sayıda hemşire var. Ancak birkaç özel alan dışında (onkoloji hemşireliği, diyaliz hemşireliği gibi) hemşirelerin kazandığı ünvanların dikkate alındığına çok tanık olmadım. Hemşirelik mesleğine ve hemşirelere verilen değeri göstermenin yollarından biri de bu ünvanların bu kadar etkili kullanılmasıdır.